Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlazení větráček

Od: danner12* odpovědí: 8 změna:

Zdravým mam dotaz.

Zajima mi jestli ma napr: televize chladice jako pc a jake vsechny spotrebice to maji.

Vim ze je to divna otazka ale jsem zvedavej zajima mi to.

Predem diky za odpoved.

Danner12

(sorry ze pisu bez hacku ale pisu to pres mobil a blbne mi to)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

horak*
hodnocení

2x

televize nema
stolni DVD, HDD a Blu-Ray s nahravanim - maji (jak ktere)
stolni Media Centra s HDD - nektera maji
mikrovlnka, trouby apod. - maji
klimatizace a pod. tepelne spotrebice - maji

to jen co tak vidim kolem sebe

danner12*
hodnocení

A nevis proč to tv nemaji?

raadek*
hodnocení

0x
Některé audiozesilovače a receivry aby výrobce ušetřil za drahé chladiče. Normálně se uchladí samy, ale při větší zátěži sepne větráček.
doplněno 19.12.13 16:22: Televize mají výhodnou a hlavně velkou chladící plochu. Lcd se už tak nehřejí.
danner12*
hodnocení

A pc musi mit chladice? Nebo jsou pc ktery to nemaji?

hodnocení

0x

No, když vezmu třeba televize. Sama obrazovka je na kovovém rámu, který chladí. (myslím nové tenké televize) Samozřejmě že v televizi je mnoho chladičů (pasivních, tj hliník) na zdroji a různých deskách a součástkách. Dá se říct že chladič najdeme v každém zařízení, kde je elektronika. Počítač má mimo pasivního chlazení i aktivní. (tj větráky chladící hliníkové chladiče) Některé televize mají na horní straně dva, nebo více ventilátorů zapínajících se při větší teplotě televize. Obecně se dá říct, že chladič najdeme vždy v napájecím zdroji, na tranzistorech (např zesilovač pro zvuk. (v bedýnkách, zesilovači, atd) a na výkonnějších čipech. (tj procesor v počítači, procesor v televizi atd.

Snad jsem pomohl.

doplněno 19.12.13 17:43:

Samozřejmě jsou zařízení kdy ani ve zdroji není co chladit. Například zdroje s malým odběrem proudu. Třeba tento přijímač nemá chladiče ani na procesoru ani ve zdroji: tvfreak.cz/...

hodnocení

0x

U elekroniky jde hlavně o účinnost. Malá učinnost způsobuje, že se energie z velké části přeměňuje na teplo a to se musí uchladit. Buď se chladí pasivně kovovými plochami, u nichž je mnohdy zvětšená plocha žebrováním. Velikost chladiče se dá omezit nuceným prouděním vzduchu, to znamená přidaným větrákem. Neustálé vylepšování technologií zlepšuje učinnost a tím se zmenšuje velikost chladičů, nebo jejich nutnost.

zajixxx*

Ano, i některé nové televize mají AKTIVNÍ chlazení, vždy je to o konkrétním řešení.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Jde především o výkon. Impulsní zdroje v PC mají 250, 350, 500 W a víc. Zde se používají větráčky. Jak na zdroji, tak na procesoru a různých kartách. LED televizory mívají pod 100 W. Hliníkové chladiče jsou drahé a výrobci šetří. Polovodiče chladí kouskem hliníkového plechu nebo železným s povrchovou úpravou proti korozi. Především u elektroniky z Číny když pustíte hlasitost naplno, neuchladí se buď zdroj a nebo koncový stupeň a zařízení se po chvíli zničí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]