Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré kazetové rádio - reproduktor

Od: mmmooo odpovědí: 24 změna:

Zdravím,

našel jsem na půdě už velmi starý (cca. z 80. let) kazetový přehrávač s rádiem. Mým záměrem bylo zprovoznit ho. Zapojil jsem ho tedy do zásuvky a zapnul. Vše se rozsvítilo a fungovalo, jak by nejspíš mělo. Vložil jsem do něj kazetu a stisknul "PLAY". Grafický ekvalizér začal "pulzovat" a všechno vypadalo, že se přehrává, ale z reproduktoru nešel žádný zvuk. Otočil jsem přehrávač a vysunul onen postranní reproduktor. Tehdy jsem zjistil, že je kabel, spojující rádio a reproduktor, přetržený. Druhá část kabelu vedla do rádia konektorem, který je nejspíš klasický 3,5 mm jack. Nad konektorem bylo napsáno: "EXT. SPEAKER IMPEDANCE: 3,2-8 OHM". Mám doma několik reproduktorů, počítačové (na 3,5 mm jack) a k hi-fi věži (z dráty + a -). Ptám se vás tedy: šlo by nějak nahradit ten starý reproduktor např. tím od počítače? A jak je to s tou impedancí - když dám špatnou, nezničím reproduktor? Je tam i zdířka na sluchátka, ale ta nefungovala, možná je tedy problém jinde. Děkuji předem za vaše případné odpovědi - jde mi o zprovoznění, protože téměř všechnu hudbu poslouchám z kazet a můj starý walkmann mi už dosluhuje :).

P.S. Budete-li chtít, mohu přiložit fotografii.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

reproduktory od počítače budou na 99% mít impedanci 4 nebo 8 OHM, takže tady bych problém neviděl. Pokud by byla impedance vyšší, nic nehrozí, jen to pravděpodobně nebude hrát s maximální možnou hlasitostí.

Tedy, bavíme se o reproduktoru jako "součástce", nemyslím teď zapojit tam reproduktory od počítače včetně jejich zesilovače! Jen reproduktor samostatný

mmmooo
hodnocení

Takovou rychlou reakci jsem nečekal :-D

Reproduktory od počítače jsou dva, spojeny jedním kabelem, z jednoho de kabel na 230 V, z druhého jack na 3,5 mm (konkrétně model Labtec Spin 9). Takže zapojit tyto reproduktory do rádia bez napájení do sítě? Nebo jinak?

jabraka*
hodnocení

0x

Jednodušší by bylo,přetržený kabel opravit.

JABRAKA

mmmooo
hodnocení

Problém je v tom, že nevím, kde je + a kde -, kabely se sbíhají do jednoho konektoru a nejsou nijak barevně označeny.

praivo*

Jestli je to jen na jeden reproduktor, tak je to jedno.

doplněno 11.12.13 19:34:

A jestli je jich víc, tak to maximálně bude blbě znít...

mmmooo
hodnocení

Ne, po obou stranách jsou drážky a konektory na reproduktory, byl tam však jen levý.

buss

Repráku samotnému je jedno + či -. Až na výjímky jsou zapojeny přes kond. Bedny k PC jsou se zesilovačem, takže bez sítě si asi neškrknou.

mmmooo
hodnocení

Zkusil jsem tedy dle vašich rad zapojit reproduktory od počítače - funguje! :-D Moc vám všem děkuji! :)

hoď sem fotku kazeťáku, ať se pokocháme ;)

mmmooo
hodnocení

luke237
To neni kazetak, ale vez! Tohle byl tajny sen kazdeho chlapa pred 89! Pasovalo se to a dovazelo se to ze Zapadniho Nemecka a Rakouska. Cena byla stovky za cca 1500 zapadonemeckych marek v dobe, kdy se marka prodavala na cernem trhu od vekslaku za 27Kc a bralo se kolem 3 tisic za mesic.
luke237
" ... Cena byla stovky az cca 1500 zapadonemeckych marek ..."

luke237:

nepřeháněj západoněmecká marka se kupovala od veksláků za 13-14Kč a z té doby jsem měl krásnou věž Sony 2x 35W s EQ, CD, digitální tuner AM (LW,MW,SW) FM s rozhodně hezčím dizajnem za 150 USD (dolar se kupoval od veksláků za 35Kč )

doplněno 12.12.13 06:38:

A nevím kde jsi zjistil, že A deck měl oboustrannou mechaniku? Přehrávala se kazeta A a když dohrála tak kazeta B, když si kazetu A otočil, tak když dohrála B, pokračovala A a tak pořád dokola, dokud ve stojící machanice se nacházela kazeta která nabyla dohraná na konec. Z mechaniky B šlo kopírovat kazety na A, buď normálně nabo dvojnásobnou rychlostí. Tenhle stroj rozhodně tkzv. autoreverz neměl.

luke237

Oficialni kurz byl 12Kc/1DM, jestli se nemylim, takze tezko to vekslaci mohli prodavat za 13-14 :)

Uvadene ceny jsou z katalogu Neckermann a podobnych, ktere tady tenkrat kolovaly.

luke237
kde jsi zjistil, že A deck měl oboustrannou mechaniku?

Mas pravdu, popletl jsem to. Myslel jsem, ze oznaceni A/B se myslely strany kazety. Uz jsem proste po tech letech zapomnel, jak to tenkrat presne bylo :(
Staré kazetové rádio - reproduktor
mmmooo
hodnocení

Jenom je trochu škoda, že šachta B tahá pásek moc rychle (zní to jak šmoulové) a šachta A zase moc pomalu, takže se z toho moc poslouchat nedá. Nešlo by to nějak opravit?

luke237
Přehrávala se kazeta A a když dohrála tak kazeta B
Mas pravdu. Vzpominam si, ze se muselo na B zmacknout PLAY, ale pasek se nerozebehl, pokud hralo A a cekalo se, az kazeta v A dojede na konec a automaticky vyskoci tlacitko PLAY mechaniky A.
luke237
Koukam, ze ten tvuj kazetak ma oboustranne prehravani na tom decku A. To byly ty lepsi mechaniky. Na druhou stranu tam jeste nevidim tlacitko, ktere urcuje smer prehravani, takze v okamziku, kdy to hraje v "protismeru" a ty to zastavis, tak po opetovnem zmacknuti PLAY se to rozjede v "puvodnim" smeru (tedy bude to hrat opacnou stranu kazety).
Luke:
Marka byla na černém trhu do 17Kč ty uvadis 2x tolik a v Neckermanu za tu tvoji cenu byla videokamera osmička , což yla celkem novinka. Na mechanice B se play nemackalo, aktivovalo se to samo...
luke237

S tou cenou DM jsi mel fakt rozviklal. Asi budu muset zalozit otazku tady na Poradne, protoze Google mi nedokaze nic vratit.

Ze bych si popletl i ty ceny vezi? Jeste pred par minutami bych dal ruku do ohne za to, ze vez (gramofon, radio, 2x120W zesilovac, 2xkazetak, CD) stala kolem 1000,-DM.

Na mechanice B se tlacitko urcite mackat muselo, protoze nebyla jina moznost, jak privezt hlavu k pasku. Bylo to ciste mechanicky. Kdyby mechanika mela na to motorek, tak tlacitka by byla jen dotykova (na mikrospinac), ale tato tlacitka jsou robustni, aby mohla hybat tim mechanismem uvnitr.

luke:

tlačítka jsou sice robustní, ale nízkozdvihová. Tlačítka co hýbala hlavou se mačkala dolů a podle toho měla tvar, tyhle se mačkají dopředu a to bys posouval po stole pokud by to bylo čistě mechanické. Ano věž 2x 120W, CD, Dolby nebo Hi-com, digitální ladění, dálkové ovládání - to se kolem 1000 DMa výše mohlo pohybovat, tohle takový stroj ale není ;)

DM byla kolem těch 15Kč, o něco málo víc jak dvojnásobek byl USD.

doplněno 12.12.13 08:47:

Bedýnky připojené jackem? Odhadoval bych to do 10W.

mmmooo

Repro 25W.

Tak jsem se moc nespletl, to repro má určitě rezervu, zesilovač bude mít míň...

doplněno 12.12.13 21:18:

V jakém stavu jsou řemínky? Spíš bych se obával, že budou prokluzovat nebo budou zdeformované pokud to bylo delší dobu odstavené.

doplněno 12.12.13 21:23:

A co dosluhuje na tom walkmanu? Já udržuju při životě i víc jak 30let staré kousky, pokud za to stojí (když je to nějakým způsobem zajímavost nebo pěkná konstrukce)

hodnocení

0x

plus a mínus na reproduktoru má význam jen proto, aby všechny reproduktory byly zapojeny stejně, pokud se to přehodí, ale opět na všech reproduktorech tak se vůbec nic neděje. Pokud se to nedodrží a zapojí se jeden tak a druhý opačně tak taky nejde o život, jen se může projevit to že pracují proti sobě - jeden jde membránou dovnitř a druhý v ten samý okamžik membránou ven, což může být v některých případech slyšitelné jakoby šel zvuk úplně odjinud, ale u malých repráků se to většinou ani nepostřehne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]