Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik máme mobilních operátorů

Od: petr® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Pro mnohé se asi budu ptát hloupě, ale zajímalo by mě, kolik máme mobilních operátorů. Vždy jsem si myslel,že tři (T-Mobile, Vodafone, O2). Nedávno mi ale kolega říkal, že má telefon od Pražské plynárenské a dnes mi domů přišel letáček s tarifama na mobil od ČEZu. Tak jak to tedy s těmi operátory je?

Díkiy za Vaše odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Nepočítáte-li UFONa, jsou mobilní operátoři opravdu jen ti tři, které uvádíte.

Nově vzniklí operátoři jsou virtuální operátoři, kteří fungují v sítích zmíněných tří mobilních operátorů (sem patří např. BLESKmobil, nabídka od ČEZ, PPAS a dalších). Jejich počet odhaduji na dvě až tři desítky (možná o něco více).

Vedle virtuálních existují i tzv. šediví operátoři, ale ty bych nedoporučovala. Jejich počet neodhadnu.

doplněno 07.12.13 01:10:

@Pepr: myslím, že se lišíme jenom v odhadu počtu. I když jsem mezi virtuálními zmínila PPAS, nejsem si úplně jista, kam zařadit ty "podnikové"...

hodnocení

Díky za odpověď, už tomu rozumím,jen nevím, co jsou to ti šedivý operátoři

hodnocení

3x

Máte částečně pravdu. Klasičtí regulérní operátoři GSM sítí, kteří mají vlastní síť a vysílače jsou opravdu ti tři vámi zmínění. Ale pak tu máme poslední dobou desítky (přes 50) tzv. Virtuálních operátorů, kteří mají zákazníky, ale nemají vlastní licenci, ani vlastní síť. Tak si část kapacity mobilní síťě pronajmou od někoho ze známé trojky.

Čímž mají menší náklady, pronájem sítě je levnější, než se o vše starat sám, ovšem aby byli co nejlevnější, tak např. nemají zdarma zákaznickou linku, ale za poplatek.

Je tu ještě jeden operátor U:fon, ovšem ten působí v síti technologie CDMA.

doplněno 08.12.13 11:53:

ivzez: Podle vaší reakce soudím, že si myslíte, že jsem reagoval na vás. Nene. Všimněte si času. Psali jsme to zároveň, jen jsem to odeslal o minutu později. (tak rychlý, abych napsal 6 řádků textu za min ještě nejsem) :)

Šedivý operátor je v podstatě to samé co virtuální operátor. Ovšem bez povolení.

Většinou to jsou velké firmy, které mají s operátorem uzavřenou rámcovou smlouvu. Ta jim díky velkému počtu zaměstnanců a tím odebraných čísel od operátora, zajišťují nízké ceny za služby. A někteří tyto služby přeprodávají dál se ziskem. Ovšem na to už nemají s operátorem smlouvu (povolení).

Další info např. Zde nebo tady

m.mobilmania.cz/...
seznam virtuálů.
A každý měsíc jich pár přibývá.

hodnocení

0x

Je jich jak srace_ mobilni-operatori.eu/... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]