Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit vypínač?

Od: kulich5 odpovědí: 13 změna:

Zdravím, mrkněte na obrázky v odkazu: aliexpress.com/...

Mám reflektor připojený kablem o 3 žilách (2x fáze, 1x nulák). Přetnu jej a chci tam zapojit výše zmíněný vypínač. Kam co strčit?

Z jedné strany ty 2 fáze od zdroje a z druhé strany 2 fáze směrem od světla? Nebo jinak? Mám nějak řešit to + a -?

Díky moc!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

+ a - je výstup, Vaše kabely připojíte na "druhý konec" krabičky, fázi přes vypínač na svorku L, nulák pak na svorku N.
Fázi zjistíte zkoušečkou (fázovkou).

kulich5
hodnocení

Takže barevný nechám být. Fázi strčím do L a na druhé straně vyjde jakoby v tom + a u toho druhého naopak : strčím jej do N a z vypnínače vyjde jakoby v tom - , chápu to dobře?

A ten nulák převedu třeba krokodýlkem (nebo jak se tomu říká).

A do světla pak z toho výstupu + a - zapojím taky + do L(je na světle nakresleno) a to - do N.

OK?

Děkuji mockrát!

hop®

Fázi do L buď přímo nebo přes vypínač, nulák do N přímo. Vy máte oba černé, takže musíte změřit, který je fáze a který nulák. Ten barevný je ochranný vodič, pokud máte světlo kovové, měl by být připojen na kostru světla.

Pořád mě ale zaráží označení výstupu z té Vaší krabičky, plus a mínus značí stejnosměrné napětí, pokud tam připojíte obyčejnou žárovku tak je to jedno, ale zářivka Vám asi fungovat nebude...

doplněno 25.11.13 23:47:

Ještě jednou jsem si prohlédl obrázky, popisky jsou trošku zmatené, ale s největší pravděpodobností máte v obou svých doplněních pravdu.

Svorka COM (common) je páčka přepínače, svorka NO (normal open) je spínaná při aktivaci, svorka NC (normal closed) je rozepínaná při aktivaci...

Mně tam zmátlo to plus a mínus, ale to záleží na konkrétním zapojení, takže výstup je asi opravdu pouhý spínač, relé.

doplněno 25.11.13 23:51:

... to + a - je na schématu vnější zdroj, kterým je napájena žárovka, lze tedy použít propojení L na COM, NO připojit na žárovku a druhý pól žárovky připojit na přívodní N. Tedy přesně tak, jak jste napsal.

Ještě jedna věc, na vstupu asi nezáleží na tom, kde bude L a kde N. Ale na výstupu by bylo velmi rozumné vypínat fázi, nikoli nulák...

kulich5
hodnocení

Takže fázi rozdvojím a dám ji do L a do COM. Nebo ji dám prostě do L a ještě spojím vodičem L a COM. A světlo zapojím jeden vodič do NO a druhý vodič do N a do téhož N dám nulák z kablu. OK?

Díky moc vám všem, moc jste mi pomohli!

hujer123*

přesně tak, raději spojit vodičem L a COM

hujer123*

Zapojíte to podle třetího obrázku. To proškrtnuté kolečko je ta vaše lampa. Na čtvrtém obrázku je zapojení, kdy spínáte externí zdroj 1-250V, například akumulátor a v tomto případě slouží napětí na vstupu jen jako napájení toho spínače.

doplněno 25.11.13 23:34:

Čili ještě polopaticky - pokud přivedete napětí na svorky L a N pouze napájíte ten spínač a na svorkách COM a NO není NICc. Jsou to jen neobsazené svorky vypínače. V tomto zapojení bude spínač spínat svorky COM a NO a nic se nebude dét, na svorkách není ani fáze ani nulák. Když přivedete (spojíte svorky L a COM, přivedete na vypínač fázi. Když nyní dáte povel dálkovám ovladačem, objeví se tato fáze na svorce NO ale stále se nic neděje. Až když připojíte lampu mezi svorky NO a N, lampa se povelem dálkového ovladače rozsvítí.

doplněno 25.11.13 23:38:

Takže na levé straně spínače je vstup - tzn. fáze a nulák. Na pravé jsou jen svorky vypínače a nejsou nijak přes destičku spínače spojeny s fází ani s nulákem.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Urcite tam mas dve faze a jeden nulak? Jses si 100% jisty?! Tohle je docela zasadni vec.

doplněno 25.11.13 21:54:

No nic, podle me proste nemate dve faze. Jestli mate trizilovy kabel, pak dodrzet zapojeni dle obrazku. To znamena zjistit ktera zila je faze a ktera pracovni vodic. Dle toho zapojit podle obrazku. Zbyvajici kabel bude pravdepodobne uzemneni a ten nechat tak jak je.

kulich5
hodnocení

Tak světlo(obyč halogenový reflektor) má 3 zdířky. 2 černé kablíky a 1 žlutozelený. Kabel mám napojený na rozbočovací krabičku - 2 dráty co vedou proud a 1 nulák. Jak jsem zapojoval světlo tak jsem ty 2 černé od sebe nerozlišoval nijak.

majsterjoe*

ale ty dva cerne urcite nemas na jedne svorce, ne? Over si zkouseckou ktery z nich je faze a jestli je faze na obou cernych.

kulich5
hodnocení

Ne, 3 svorky v rozbočce i ve světle. Takže 1 z těch dvou je fáze a ten třetí barevný nechám být, jo?

kulich5
hodnocení

Prostě: ten barevný nechám, vezmu ty dva, zapojím je do toho vypínače jedné strany do těch krajních zdířek (prostřední zůstane volná). A jakoby na druhé straně toho vypínače pokračovaly, tak je tam zapojím taktéž, ok? A musím tedy řešit který je který? Jako jestli na to jejich nakreslené - dát fázi a na + ten druhý nebo naopak?

kulich5
hodnocení

Jasně, už mi to cvaká - 1 fáze, omlouvám se. Prostě mám rozbočku, která je připojená na obvod se zásuvkami. No a v té jsou 3 drátky. Na ty jsem napojil kabel (2 černé a 1 barevný) a ten jsem zapojil do světla (taky 2 černé a 1 barevny v tom světle).

Jak zjistím který je fáze a který ten druhý co ho mám zapojit? A tedy z jedné strany jak je nakresleno to + a - dám fázi a ten druhý ze strany od zdroje a z druhé strany to samé ze strany od světla?

hujer123*
hodnocení

0x

Takže ta lampa je na 400V? Ale ten spínač je na jednu fáz a do 230V. Ty bys měl přerušovat obě, aby při vypnutí nebyla v lampě živá fáze!

doplněno 25.11.13 21:52:

Takže si pleteš pojmy, ten žlutozelený vodič není nulák. Nulák je jeden z těch černých.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit vypínač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]