Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odporový kabel do vyhřívací deky

Od: dedabrno® odpovědí: 6 změna:

Přestala fungovat vyhřívaná deka SENCOR 230 V / 60 W. Zjistil jsem, že elektronický přepínač je nepoškozený, taktéž kabeláž, ale je přerušený vnitřní topný odporový kabel sériový (naměřil jsem nekonečný odpor). Kabel je tažen vytvořenými cestičkami mezi dvěma vrstvami netkané tkaniny, není prošitý v tkanině, takže snad by jej bylo možné vyměnit za nový.

Otázka: lze zakoupit topný odporový kabel vyhovující pro tento účel, tedy především s odpovídající izolací pro 230 V a třebas někdy i mírně navlhlé prostředí z člověčího potu? Ta dosavadní izolace se jeví jako kvalitní a odolná.

Pokud by ten odporový izolovaný drát byl sehnání, tak prosím o kontrolu správnosti výpočtu:

Poteče proud 60W/230V = 0,26 A. R = 230/0,26 = 885 ohmů. Neumím nyní odhadnout současnou délku odporového drátu, ale snad to může být 6 až 8 bm, takže budu hledat měrný odpor 885/např. 8 = 110 ohmů/m. Existujeto to na našem trhu a vyplatí se to vůbec?

Pokud nikoli, tak jak se díváte na šanci dohledat přerušené místo např. starou metodou vpichů špendlíkem apod? Pokud to místo najdu, vodič rozpojím a nově spojím (pájet to asi nepůjde?) jak pak bezpečně zaizolovat: samosmrštovací bužírkou a přes ni silikonová?

Bezpečnostní předpisy a pravidla znám a dávám si na to až příliš pozor - jde přece o život či o požár.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Místo špendlíků bych použil bezkontaktní zkoušečku napětí.
nej-ceny.cz/...
Držím za tenší konec, teda ten kovový hrot "šroubováku"a v blízkosti napětí doutnavka svítí... Jednoduchý princip indukce proti zemi.
K samotné opravě se nevyjadřuji.
doplněno 09.01.14 08:13: Jsem rad, že moje odpověď pomohla, dostalo se jí od tazatele ohodnocení a hlavně, že tazatel popsal způsob opravy. Takto to může pomoci i dalším potřebným.
I když jako profesní elektrikář s tím samodomo moc nesouhlasím, tak jako hop...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Sice to odporuje všem předpisům, ale budiž. Taky jsem to řešil. Naříznu kabel asi v polovině nožem a ohmetrm zjistím, která polovina je vadná. Kabel nemá moc vysokou teplotu, takže stačí zaizolovat el. páskou. Stejně budu pokračovat s vadnou částí. Až se najde přerušená část, tak se napojí obyčejnou čokoládkou. Pokud máte v objektu proudový chránič, měli by jste být relativně v bezpečí. Profi elektrikáři, nezabíjejte mě hned.

hop®

@vlada: hledat závadu metodou půlení je zbytečné vytváření děr v izolaci! Ta zkoušečka podle odkazu @hejkal je lepší řešení, nemyslíte? !

hodnocení

Vážení kolegové,

děkuji za Vaše reakce. V prvé řadě ovšem dík za dobrou radu nad zlato kolegovi Hejkalovi. Tu doporučenou zkoušečku napětí MS-18 mám už několik let a rád ji používám, leč na tu dobrou vlastnost zachycení indukce ve vodiči jsem aktuálně zapomněl. Závadu jsem snadno bez zbytečného narušování topného kabelu našel a opravil, vše funguje tak jak má. Pokud se to někomu bude hodit, tak zde je stručný popis:

Zařízení připojit k síti a zapnout a za pomoci zkoušečky MS-18 (nezaměňovat s jinými např. doutnovkovými) postupně podle zásady hledání vždy postupným měřením po polovinách úseku - ale bezkontaktně, tedy jen přes ochraný obal deky ohmatávat topný drát. V místě, kde LED přestane svítit, je jistě vodič přerušen, místo poznačím, zařízení odpojím od sítě. V označeném místě opatrně proříznu po délce vodiče několik cm ochranného obalu (netkaná textilie, pod ní molitan), vodič na zjištěném místě rozdělím, oba konce opatrně odizoluji, opatrně povytáhnu - rezerva tam je. Na jeden konec navléknu smršťovací bužírku a přes ni ještě širší klasickou. Vytvořím klasický kroucený spoj, přetáhnu smršť. bužírkou a tu teplem zafixuji, pak pro sichr přetáhnu ještu tu širší špagetu. Zkontroluji funkčnost obvodu již ohmetrem a pak už jen zbývá zručně sešít (nit a jehla) ten narušený obal z netkané textilie a molitanu. Toť vše. Myslím si, že způsob izolačního překrytí opravovaného místa při solidní práci je dostatečný, že ani profesionální technik proti tomu nemusí nic mít.

Je samozřejmé, že životnost topného drátu se neustále zkracuje, takže za čas se závada může objevit znovu na jiném místě. Snad to snese ještě jednu takovou opravu, pak už to asi smysl ztratí, tak se rozloučit, vyhodit a pořídit novou vyhřívanou deku na staré nohy, není-li k disposici jiný zdroj tepla, např. živočišný či člověčí.

U odporového drátu který nejde teplem dočervena snad nelze mluvit o zkracování životnosti.

hop®

Jako kutil elektrikář bych si to doma udělal podobně, jako elektrikář profesionál to nebudu komentovat! Stačí? ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]