Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Mám baterii k aku vrtačce 14,4 V . Originální nabíječka k ní je 14,4V a 200mA , já k tomu mám nabíječku 12,5V a 200mA. Může mi někdo poradit jestli to bude fungovat a jestli tím tu baterii nabiju? Moc dík za radu
Nabíječka musí dávat vždy větší napětí než má akumulátor, jinak nebude nabíjet, důležité je jaký je to akumulátor Ni-XX nebo Li-XXX? Protože způsob nabíjení mezi těmito akumulátory je hodně rozdílný.
doplněno 21.11.13 14:03:fidonet:
ještě jsem neviděl žádný mobil co by neměl nabíjecí obvody, at´ už hodně starý na Ni-Cd, pak Ni-MH a nyní na Li-Ion napájení. A jadnoduchá zařízení bez těchto obvodů se nabíjejí na čas, což je šetrnější k akumulátorům, ale musí se to hlídat a trvá to déle, než automatika a nabíjelo se tak 100 let tak na tom není nic špatného (Platí pro Ni-xx články. Automatika delta pEAK u se začla používat až s akumulátory co snesou velké nabíjecí proudy, protože s malými proudy nefunguje. Li-XX aku nepotřebují žádnou automatiku, stačí zdroj přesného napětí s omezením proudu.
Když si tak přečtu tvůj příspěvek tak nabývám dojmu, že jsi snad pod vlivem...
Viděl jsi starý alcatel , jeden z těch prbních. Takový velký kus do ruky, vypadlo mi jmeno, ... tam se daly dávat krom jejich akumulátoru i normální nabíjecí baterky. Opravdu bych chtěl vidět tu nabíječku co rozpoznávala, zda jsem tam vložil NaCd nebmo NiHM. prala to do nich dle předloženého software. Ona to ani moje profinabíječka nepozná, zda do ni vkládám lionku, metal, olověnou nebo jinou a musím to nastavit. Ale ona stala jen ( se řízeným zdrojem ) něco málo přes 6 tisíc. Asi není tak dokonala, když to nepozná. Takže ani mobily, nejsou ( pardon) nebyly nejšetrěnjší. Dnes asi už jinou baterku do mobilu nedáte, než tu co tam je naprogramovaná. Že já místo slovo "mobil" nepoužil třeba slovo "solární lampička" . Nemuseli bychom se chytat za slovíčka
Ten ALCATEL samozřejmě znám a opravdu nechápu jaký rozdíl je mezi akupakem z tužkovek, nebo vloženými tužkovkami
Malinko mi příjde, že vůbec neznáš pravidla nabíjení Ni-XX a Li-XX článků
Argumentace že tvá nabíječka stála jen 6000 a nepozná co nabíjí je mimo mísu
Asi vůbec nemáš představu co a jak je šetrné. Přednosti drahých nabíječek jsou především v tom aby si z akumulátoru dostal maximum o co jde především modelářům u mobilu o to opravdu nejde A ani solární nabíječka nebo levné aku nářadí, nebo aku vysavače, které žádnou elekroniku nemají akumulátorům neublíží, pokud se dodržuje návod - nepodbíjet (nemají odpojovač) a nepřebíjet (mají jen jednoduchý zdroj proudu a je potřeba dodržet dobu nabíjení)
Mnoho let na Ni-Cd žádná automatika neexistovala neboť neexistovalo zařízení co by poznalo nabití a šlo to, až s nástupem článků kde lze nabíjet proudem větším jak desetina kapacity se projevuje detekovatelný pokles napětí při nabití. Dnes už se nikomu nechce čekat 14-16 hodin než se články nabijí a tam je počátek nešetrnosti.
Olověné a li-pol baterie nikdy nepotřebovaly a nepotřebují nějaký zázračný průběh nabíjení, stačí omezení proudu a stabilní napětí
Možná by se divil jak jednoduché nabíjecí obvody jsou v dopravních letadlech kde se používá Ni-Cd a tam je opravdu potřeba dostat z baterky maximum v případě nouze, musí být pořád nabitá a startuje se z ní pravidelně pomocný turboagregát který si pápne 400A, po startu je baterka tak do 15minut nabitá - žadné řízení nabíjení, prostě je natvrdo napojená k DC síti, jen jí v případě potřeby a dosaženého napětí odpojuje obvod co kontroluje, proud napětí a teplotu...
doplněno 21.11.13 20:23:Víš vůbec zdali je nutné dělat rozdíl, mezi nabíjením Ni-Cd a Ni-MH články? A pokud ano, tak proč?
doplněno 21.11.13 20:25:A že dnes se nadá dát do mobilu baterka co není pro něj naprogramovaná? Docela slušný nesmysl...
Záleží ...
Jinak takhle Vám sdělím, že nejspíše NE, ale ono záleží.
Tyhle nabíječky "na baterky" ( myslím takové na PRD šmejdy ), ať už je to na mobily nebo na Vaše AKU, fungují na principu, namlátit do toho co to jde a dokud to jde. Mobily snad, jsou li inteligentní, mají v sobě software na řízené nabíjení.
Jde o to, že pokud dáte nabíječku na měřák, tak zjistíte, že ačkoli má nabíjet 4.5 V je tam třeba 11V. Ale světe divse funguje to. Takže Vaše 12.5 může mít 18V a tu 14.4V nabije. ostatně nižším trafem nic nezkazíte. Zkuste, a pokud bude vykazovat stejné nabití, nic se neděje.
Nežijte v naivitě, že AKU vrtačka má nějaké speciální baterky. Když to rozmontujete, jsou tam uplně obyčejné nabíjecí baterie. nejspíše 1.5 ( tedy 1.2V ) a to buď typu baby nebo větší. Jsou to opravdu obyčejné, nabíjecí baterie, které koupíte i v obyčejném elektru. Samozřejmě pokud je to jen obyčejnější AKU, tak tam nebudou baterie světové špičky.
Ztoho i vyplýva, že pokud Vám přestane fungovat Baterie, lze si vyrobit novou, pokud je to AKU tak vyjímečné ( což se občas stane)
Zdravím:
add1 - já to vím, že je to měkkým zdrojem, ale on to neví. když tam dá slabší nabíječku, ničemu neublíží, když to otestuje. Ono se ani z tvrdeho zdroje nenabíjí 12V z 12V zdroje
add2 - Já jsem někde psal, že jde o NiMH? Asi mi to někdo smazal a nepamatuji si to. Běžně používané? Jasnýběžně z TESCO asi ne, ale běžně použivané třeba u profi hraček, radioamatérů. Já to běžně kupuji pouze prumyslové baterie ( akumulátory)
add 3 - viz to co píšu v 2. Běžně sehnal jsem fakt nemyslel naproti v trafice.
Ale v pohodě.
doplněno 21.11.13 16:49:čtu znovu svou odpověď, asi Vás zmátlo "obyčejné elektro". LOL já tím nemyslím DatArt nebo jiné elektro s holícími strojky a foťáky. Ale obchod s elektro věcmi. U nás to mají, sic omezeně i tam, kde prodávají silnoproud. Opět ale nemyslím běžný obchod, ale speciálku. Nikdy bych neurazil elektroobchod, tím že bych tvrdil, že tím myslím třeba Hornbach nebo jiné napodobeniny. Nechytejme se na slovíčka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.