Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlazeni LED čipů

Od: danda* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Koketuji s myšlenkou předělání některých světel na LED svépomocí. Řeším chlazení LED čipů. Je nějaký požadavek, jak veliký by měl být chladič podle charakteristiky čipu? Například pro tento dx.com/...?

děkuji za odpovědi

doplněno 03.06.14 14:56:

našel jsem k tomu nějaké čtení. vaelektronik.cz/...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Stačí napsat na ebay heatsink led 10w a vyberete si.
danda*
hodnocení

ok, dobrý nápad ale mě spíše zajímá nějaké exaktní určení, jaká je třeba potřeba plocha podle W popřípadě jiné veličiny

Spočítat to úplně jednoduché pro laika není. Je tam docela dost parametrů, jako cílová max. teplota čipu, tepelný odpor čip - pouzdro - chladič, prostředí chladiče (uzavřená/otevřená bedna, aktivní/pasivní/dokonstrukce chlazení, max. okolní teplota..) Záleží i na konkrétním provedení chladiče, rozložení tepelného dporu v hmotě chladiče (konec může být chladný a část pod čipem horká).. Takže se to buď poctivě navrhuje, hrubě odhaduje podle zkušeností, nebo něco mezi. Pokud chcete docílit rozumné životnosti u led z celkem pochybného zdroje. Tak bych ji provozoval na cca 75% nominálního příkonu a chladič kupoval naopak cca o 50% větší.

zabu
hodnocení

0x

Výpočet nutné chladící plochy byl kdysi v takové malé, žluté knížečce, myslím, že se to jmenovalo elektrotechnické výpočty. Podíval bych se, ale už jsem ji dlouho neviděl, asi bude ještě od stěhování někde na půdě v krabicích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]