Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gramofon - jehla jede rychle na konec desky

Od: koalice® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, máme gramofon Tesla NC 470. Nešikovně jsem drcla do přenoskového ramena s jehlou a od té doby, když se gramofon pustí, jehla jede šílenou rychlostí doprostřed desky. Poradil byste někdo, co se při neopatrném pohybu stalo a jak to opravit? Dokáže to i laik? Moc děkuji za rady.

doplněno 02.12.13 23:34:

Dobrý den, tak jsme se doma snažili podle návodu nastavit co se dalo. Ale stejně se nám toho moc nepodařilo. Možná jsme už jehlu úplně dodělali neustálými pokusy, ale nevím, jak na to přijít. Už nemáme sílu dál něco na tom zkoušet.
Z toho vyplývá další má otázka - víte někdo, kdy by gramofon dal do pořádku a nechtěl by za to majlant? Jsme z Prahy. Dík za případnou radu.

doplněno 12.12.13 18:25:

Dobrý večer, máme ode dneška doma novou přenosku OM 5E. Abych pravdu řekla, bojím se, abychom ji zase vícerými hokusy pokusy nezničili. Přece jen to není tak úplně levná věc, dala jsem za ni skoro 550,-. Jak byste na to šli vy, aby se pokud možno hrot nezničil? Doufám, že se do toho pustí syn, ale ten má docela velké ruce a mně se zdá, že je to moc jemná piplačka. Ach jo.

doplněno 17.12.13 09:46:

Dobrý den, děkuji všem za zájem. Včera se podařilo nainstalovat novou přenosku a povedlo se i to vyvážení. Jen možná sykavky nejsou úplně nejlepší, ale to už je maličkost a snad o tom ještě něco najdu na internetu.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vypadá to na ulomený nebo ohnutý hrot přenosky

hodnocení

nezdá se mi ulomený ani ohnutý, koukla jsem přes lupu;)

hodnocení

2x

Třeba já a nebudu za to chtít nic :-D

hodnocení

Dobrý den bmbx, pokud vaše nabídka ještě trvá, mohl byste se podívat do vnitřní pošty? Děkuji.

Trvá, ozvu se...

doplněno 08.12.13 02:19:

Na konci toho "tykadélka" co vyčuhuje z přenosky je zasazen diamantový nebo u levnějších zařízení safírový hrot. Přikládám zvětšeninu, jak to vypadá:

Gramofon - jehla jede rychle na konec desky
hodnocení

Dobrý den, přikládám foto naší přenosky, ale nevím, jestli to k něčemu je.

doplněno 08.12.13 17:52:

Co myslíte, vypadá v pořádku?

Gramofon - jehla jede rychle na konec desky #2

Nevím, ale na první pohled mi připadá špička tupá, myslím, že hrot je ulomený a to je celý problém.

doplněno 08.12.13 17:59:

Zkuste z fotky než jí vložíte na poraďte udělat výřez (detail) toho hrotu a vložte jej, bude to líp vidět.

Fotka jde rozkliknout a je to vidět pěkně, hrot je opravdu jakýsi oblý, mám v NZC300 stejnou přenosku a hrot má zřetelnou špičku, bohužel mobilem to nevyfotím a foťák si půjčil bratr.

Takže buď zkusit sehnat náhradní hrot do přenosky, nebo rovnou celou přenosku (obojí někde bazarově), nebo novou přenosku typ Ortofon OMB-5 E/OM 5E (náhrada originální Tesla VM 2102)

hodnocení

Tak to je teda hezký. Ale možná, že ten hrot tam ještě před našimi pokusy byl. Dočetla jsem se, že při nové přenosce se musí všechno zase seřídit a psali tam, že je to docela umění. Že prý u tohoto gramofonu je to na 2 hodiny a že je to taková "maturita". Musím fakt sehnat nějakou opravnu. Nevíte o nějaké?

ladinpraha*

Nesmysl, přenosku vytáhneš a nasadíš jinou. Žádná věda v tom není. Taky jsem ji tu někde měl, ale teď jsem ji nenašel. Ještě se pak podívám.

olaf71*
hodnocení

0x

nerozhodilo se vyvážení ramínka?

hodnocení

možná, ale jak to mám poznat? a co teď s tím? jste odborník?

hodnocení

0x

Takhle rychle přejede na konec, i když je raménko zvednuté, nebo jen "po desce"?

A má tento gramofon automatické vracení přenosky? (mám NZC 300 a ten jen na konci vypne a zvedne, mimo desku musím přenosku přesunout sám). Pokud má automatické vracení, hledal bych problém tam.

Zkontrolujte vyvážení raménka - otáčením závaží nastavte do rovnováhy, poté si posuňte stupnici tak, aby začátek závaží byl na "nule"a následně otáčejte závažím, aby byla nastavena svislá síla na hrot kolem 30 mN

doplněno 16.11.13 20:56:

ten Váš to má trochu jinak, tady je návod uloz.to/...

Gramofon - jehla jede rychle na konec desky #3
hodnocení

Díky za snahu, ale v tom návodu je takových nastavení, že jsem z toho jelen. Nejsem vůbec technický typ. Nevím, jestli použít "seřízení antirezonátoru" nebo "nastavení svislé síly na hrot" nebo "nastavení antiskatingu".

hodnocení

0x

Pokud je to stejná gramodeska, tak je také možné, že se tram při tom drcnutí vyryla taková rýha po které se ta přenoska vždy sveze ke středu.

hodnocení

Není to stejná deska. Už jsem tam dala jinou, o kterou kdyžtak můžu přijít (kdyby ji jehla poškodila, jak jede jako drak a hlavně ne v drážkách;-()

ben®

Dobrý den, toto vypadá na ulomený hrot na chvějce. Je to tak drobný "kousek", že to můžete přehlédnout. Podržte jednou rukou celé raménko a prstem opatrně pohledejte místo, kde je hrot. Pokud Vás to nepíchne do prstu, tak tam není a budete si muset koupit nový. Zdravím!

doplněno 14.12.13 00:53:

Toto jsem našel na YT - je to krásný kousek, ale poněkud dražší . Ale, je to krasavec.

jabraka*
hodnocení

0x

Jde pravděpodobně o nastavení aniscatingu.To se děje buď závažíčkem,nebo pružinkou.Nastavení se dá provádět speciální měřicí deskou.Jedná se o desku pouze se zrcátkem,Tu používá výroba gramofonu.Název desky je KV-4

JABRAKA

To aby špatně nastavený antiscating tohle způsobaval tak by všechny tazatelčiny gramodesky musely vypadat jako zrcátko. Za normálních podmínek to pouze způsobí větší sílu na jednu stranu drážky což se projeví na nesprávné reprodukci pro neznalé ucho často nepostřehnutelnou.

hodnocení

0x

Nezkoušejte to na desce, kterou chcete ještě někdy poslouchat. Poškrábete ji. Vypadá to, že nějak zakopává mechanismus zvedání a vracení ramínka.

mkat*
hodnocení

0x

Skuste pri vypnutom gramafone položiť prenosku nad platnu.Ak padne velmi razantne treba zavažie na prenoske vykrutiť .Ak ostane nad platnou tak zavažie zakrutiť.Prenoska by mala byť nastavena čo najpresnejšie.Ešte ma tak napadlo neotrhli ste nahodou nôžky?A teraz gramofon nie je v rovine?Skuste ho dať do roviny.

hodnocení

0x

No, to mne nenapadlo, že po rozkliknutí už to bude tak zřetelné, tak jsem myslel aby se to dostalo na zdejší stránky v co největším zvětšení prři zachování původních pixelů. Ten hrot je jasně ulomený a je to na 100% příčina závady, přenoska s takovým hrotem nemůže držet v drážce, a pokud by se jí to povedlo tak to nebude pořádbně hrát a taky to bude ničit záznam na desce. Takže shánějte nový hrot, nebo rovnou celou vložku, když bude nejhůře tak něco doma mám, ale možná to bude chtít kratší šroubky, rozteč je normalizovaná, ale ta moje magnetodynamická přenoska má tuším slabý, plechový úchyt.

doplněno 08.12.13 19:42:

Tu magnetodynamickou přenosku shánějte jen v případě, že neseženete do této samotný hrot. Pokud najdu tu svojí, rád vám jí věnuji, měla by být v pořádku.

doplněno 08.12.13 20:23:

Zde je celkem velký výběr a s obchodem mám dobré zkušenosti:

ame.cz/...

nebo je možnost zde:

aukro.cz/...

hodnocení

Nechci kupovat něco použitého bazarového. Nepoznala bych, jestli je to v pořádku. Dal by se hrot nahradit některým, který se běžně prodává? Pokud ne, prý se hodí přenoska Audio-Technica AT-91 a ta Ortofon OMB-5 E/OM 5E (u té se musí všechno znovu vyvážit, protože je prý mnohem lehčí). Máte někdo zkušenost s oběma? Jestli je některá výrazně lepší. Ta AT-91 je obecně o něco levnější.

Souhlasím s Vámi, takováto věc by se v bazaru kupovat neměla. Osobně si myslím, že nemusíte výběr přenosky nějak "hrotit", vyvážit je to potřeba každopádně, ale to zase není takový problém. Vyberte jakoukoliv MAGNETODYNAMICKOU PŘENOSKU a nějaké zvučnější jméno, budete mít jistotu, že někdy příště bez problémů seženete hrot. Jak jsem koukal v tom KTS-AME mají výběr docela dobrý a mají tam hrot i do zařízení co jsem provozoval před téměř 35lety :-D

marekpodval
hodnocení

0x

Chce to mít konstantní otáčky talíře . Ortofon přenosky mají na konci vývody který jsou barevně značeny .Musíte sehnat pinzetu a pomocí pinzety zapojit barevně značené drátky. Pokud se dostane hrot na konec desky je nutno přenosku zvednout nahoru .Aby hrot nepřeskakoval.Hrot přenosky se tim hodně ničí i když je diamantový! Jinak hrot magnetodynamické přenosky se dá vyměnit za nový ! Cívky se měnit nemusejí.A pokud jste velký fanjnšmekr tak se dá vyměnit i celá přenoska za jinou magnetodynamickou.Nejhorší přenosky jsou piezokrystalové jsou těžký a po čase hodně špatně snímají a zkreslují jsou náchylný na vlhko .Existují dvě varianty přenosek a to za 1.MM přenosky který dodávají větší napětí do předzesilovače nebo zesilovače. MC přenosky dodávají menší napětí . Přenosku kterou bych doporučil je typ přenosky OMB 5 Ortofon je celkem levná a má docela kvalitní zvuk a je levná .Novej hrot stojí kolem 300 Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]