Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma elektrický kotel pro vytápění bytu a přestal topit, myslím si, že je vadný stykač a tak bych ho chtěl zkusit vyměnit. Může mi někdo poradit, jestli mohu vadný stykač nahradit jiným? Mám tam stykač ABB ESB 24-40 AC/DC 230-240V a náhradní stykač bych měl typ:EP1C123. Mohl by mi někdo poradit, jestli je možné tento nový stykač použít?Chtěl bych si tím ověřit, jestli je vadný ten stykač od ABB, nebo jestli je chyba jinde. Děkuji předem všem za rady a přeji hezký den.
Náhradní stykač musí mít cívku na stejné napětí a jeho kontakty musí vydržet stejnou, nebo větší zátěž jako stykač původní. To zjístíte na jeho štítku. Jeho rozměry Vás zajímají jen proto, aby se Vám vešel do rozvaděče. Možná budete muset upravit drátovačku rozvaděče (jiné uspořádání svorek). Výrobce ani typ pro správnou funkci není podstatný. Vyhnul bych se výrobku z Číny.
doplněno 13.11.13 16:04:Jo a jak píše rnk - vadný stykač se dá zjistit měřením (stačí zkoušečka). Je to jednoduší, než oprava systémem "pokus-omyl".
Rozebrat stykač, přeměřit odpor cívky, pokud pude v pohodě.. tak promazat jádro cívky, očistit všechny kontaky...( např jemným šmirglíkem --- pokud tam tedy ještě nějaké jsou )
I bez zkoušečky to lze ověřit --- stačí prodlužovák, pár kousků drátu, žárovka...
S tím mazáním jádra opatrně! Olej může rozpouštět plast kostry cívky, případně může dojít ke vznícení olejových par při rozpínání kontaktů. Původně žádný olej ve stykači není.
doplněno 13.11.13 19:31:Mimochodem, stykač, určený k motáži na lištu v rozvaděči rozebrat nejde, je nýtovaný. Kdyby se Vám to přece jen povedlo, rozhodně už ho nesložíte zpátky.
Nové stykače nýtované nejsou, myslím tím ty na DIN lištu. Mimochodem většina se dá rozebrat i bez šrubování šroubků, bývá to na takových packách, na které stačí obyč. šroubovákem vhodně přitlačit a do stykače se bez problému dostanete. A stím že se dá těžko pak poskládat není pravda. Před pár dny jsem to řešil, tak jak jsem psal. Stykač drží.
Mazáno silikonovým olejem.
Nebudu se přít, zřejmě je to kus od kusu. Na obrázku jsou šipkami označené hliníkové nýty. Na dolním obrázku je přímo stykač, o který pravděpodobně tazateli jde. Boční pohled se mi nepovedlo najít a momentálně žádný nemám, ale otvory pro nýty jsou i tak vidět. Vzhledem k tomu, že jsou nýty v plastu nejdou odvrtat bez poškození okolí.
Stykač bych vyřadil, proklemoval, kotel pojede pořád, tím závadu zjistíte a dohledáte. Pokud si s elektrikou netykáte tak poproste známého elektrikáře a hlavně se tím nechlubte u dodavatele elektřiny!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.