Nejste přihlášen/a.
Potřebuji sestavit pojezd se závitové tyče a el.motoru a nevím jaké relé nebo přepínač použít a jak to zapojit, aby se motor točil na obě strany.
To znamená, že když jezdec na závitové tyči dojede na konec dráhy tak se to přepne a pojede to na druhou stranu a tak pořád dokola.
Vše by to bylo na 230V.
Dobrý den,
Délka závitové tyče by byla do 2.m
Zatížení max 10kg
Přejezd z jedné strany na druhou cca. 2min
A zpátky hned po přepnutí.
Na 230v to být nemusí.
Potřeboval bych poradit jaký motor,přepínače atd. bych potřeboval.
Děkuji za odpověď Staněk
doplněno 13.11.13 10:03:a nebo třeba po 10-20sec
u asynchronního 3 fázového motoru vám stačí přehodit 2 fáze.
doplněno 14.11.13 09:45:Tak na to použijte nějaký stejnosměrný motorek. To nebide problém. nevím co v tom teráriu žije, ale 230V bych tam raději nepošutěl. Prodávají se cca za 100,- Kč motorky na otáčení grilu. Když ho napojíte místo na baterie na zdroj, tak to bude použitelny.
Děkuji za zájem
Ještě mně napadla jedna věc a to je pořídit malý motor na něj přidělat kolečko a nechat to jezdit v kolejnici.Mechanické zhotovení pro mně není problém,ale ta elektrika je pro mně španělská vesnice.Chci nato přidělat mlhovací trysku a simulovat v terariu deštní prales.Tak kdyby někdo věděl jaký motor,přepínače atd použít tak šup sem s tím.A co takhle použít krokovací motor,ale u toho nevím jak to řídi aby se to točilo tam a zpět.Mně jde v podstatě jenom o to mýt motor který se točí oběma směry a nemusí se nic ručně přepínat a nebylo to moc drahé.Děkuji za odpovědi.
Mozna by bylo nejlepsi sem dat popis (nakres) toho, co chces presne dosahnout.
Pak se da prijit s funkcnim jednoduchym resenim.
Tim dosahnout myslim tu simulaci destneho pralesa, ne pojezd nekde neceho - to je pouze zpusob reseni, ktery nemusi byt nejvhodnejsi.
Takže doporučuji malý asynchronní motor na 230V (např. aurko.cz) a malý levný měnič. Dobrou zkušenost mám s levným měničem Hitachi (google: Frekvenční měnič řady X200 Hitachi).
Měnič má 5 inteligentních vstupů a umožní vám plynulý dojezd a reverzaci otáček. Navíc si pohodlně nastavíte rychlost motoru, kroutící moment a další užitečné parametry. Před koupí měniče se poraďte s prodejcem měniče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.