Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhřátí zemnící svorky

Od: jirka007 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz co mohlo způsobit vyhřátí a oxidaci vodičů na svorkovnici. Když je rozvaděč v provozu tak je svorkovnice zahřátá..
Rozvaděč je starý asi půl roku, je umístněn v profesionální kuchyni- vyšší odběry proudu. Na suchém místě.

jirjan007.rajce.idnes.cz/...

Vyhřátí zemnící svorky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Očivudně tim protéká proyd a zariveň byl vodič špatně utažený nebo uvolnéný...
Jinak se to stát nemohlo a jestli je to tn s tak je někde něco špatně...

hodnocení

0x

Vyhřátí je jednoznačně způsobené uvolněným šroubem a velkým protékajícím proudem. To se stává, když se do jedné svorky nacpe víc, než 2 dráty. Ovšem další a podstatnější věc je, že zelenožlutý drát má být ochranný a jako takovým vůbec žádný proud protékat nemá! (jen mžikově v případě poruchy). Nechte si prohlédnout celou instalaci, něco tam je špatně. Máte na ten rozváděč revizi? Nepodceňujte to! Jde o život.

zajixxx*

magdon, a co úvaha že je rozvodnice roti předpisům, není tam fíčko, a zelenožlutý není PE, ale PEN? ... to že na obrázku je i modrý drát nic nemusí znamenat.

Jinak moje rada, vypnout od proudu, očistit opálené místa, důkladně dotáhnout... tohleto vypadá i na budoucí požár rozvodnice...

doplněno 31.10.13 21:49:

No víte, stěmi barvami je to někdy fakt různé, pak se tam to dopojí - neodborně, atd a je v tom guláš.

Už jsem zažil i fázi přivedenoz zž vodičem ke světlu, a spínaná byla zem (PEN) - perfentně označená hnědým vodičem... divil jsem se proč jsm dostal pecku když jsem měl vypnutý vypínač... (vím, má se vypnout jistič..)

Jistě, vyšel jsem z toho, že je rozvodnice půl roku stará a že v ní jsou modré dráty. Předpokládám, že pokud to dělal odborník, je to podle předpisů. Vzhledem k velkým proudům v zelenožlutém drátě to ale asi bude opravdu PEN. Na co tam ale pak jsou ty modré dráty? Leda, že by byla část instalace stará, část nová a modré dráty jsou jen od nových rozvodů. V tom případě by skutečně stačilo očistit a dotáhnout to vyhřáté. Jenže při připojení víc než 2 drátů do téhle svorkovnice musí být všechny dráty pečlivě srovnané, jinak se povolují. Neškodilo by svorkovnici rozšířit, ale na to asi nebude místo.

takjan*

Mohou téct vyrovnávací proudy. Třeba plynový nebo vodov. spotřebič má lepší zem (menší odpor) a proto teče proud mezi touto zemí a PE.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]