Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrozí přehřátí izolovaného drátu od žárovky?

Od: jarda2* odpovědí: 7 změna:

Zdravíčko,

dnes jsem zapojoval stropní svítidlo pro dvě žárovky. Je to přibližně něco takového:

svitidla-osvetleni.com/...

Na svítidle nebyla žádná svorkovnice, a tak jsem situaci řešil tak, že jsem na přívodní fázi, nulák i ochranný vodič dal Wago svorku a z každé z těchto tří svorek jsem táhl další vodič směrem ke každé ze žárovek. Celkem tak mám vevnitř 9 drátů (tři původní přívodní a 2x tři ke každé žárovce). Těchto devět drátů celkem dost zaplnilo prostor uvnitř svítidla. Snažil jsem se to nějak úhledně smotat, ale stejně z toho nemám úplně dobrý pocit, protože některé dráty jsou cca. 3-4 cm od žárovky. Jsou tam dvě žárovky o výkonu 60 W.

Přemýšlím, zda může žárovka nějak drát a jeho izolaci poškodit? Bylo by vhodné drát něčím obalit? Kdysi jsem viděl takové trubičky, které se dávaly právě na dráty, které byly blízko tepelného zdroje.

Pěkný večer

Jarda

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Jsem z toho akýsi, proč k žárovce 3 dráty, když stačí dva? I bych se v takovém malém prostoru toho přehřátí obával, ale nevíme, kolik izolace drátů snesou. Když tak zajistit aby se nedotýkaly ani po "vypálení" izolace. Snad obalením nemyslíte keramické korálky? Když se izolace bude pálit, předpokládám, že to bude cíítit.

jarda2*
hodnocení

Každá žárovka má svoji svorku pro připojení ochranného vodiče, proto ty tři dráty. Vzhledem k tomu, že vodivý je jen ten plech, který se připevňuje ke stropu a držáky obou žárovek jsou připevněny právě k tomuto plechu, tak mi zdravý rozum říká, že snad by mohl stačit jen jeden připevněný ochranný vodič. Můžu to klidně předělat, ale problém to stejně nevyřeší, protože se celkový pořet vodičů vevnitř svítidla sníží na sedm.

J.

doplněno 29.10.13 23:01:

Tou dodatečnou izolací jsem myslel takovou silikonovou (asi) trubičku.

jofa*

Navléknout na vodiče teflonové smršťovací trubičky či hadičky a máte klid. Pokud tam bude větší teplo, tak se smrští teplem od žárovky samy. mají běžně v lepší elektře.

praivo*
29.10.13 23:44

I v OBI.

hujer123*

Prašťte se přes kapsu, dejte tam LEDky a problém s teplem máte vyřešen.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro takové osvětlovací soupravy se obvykle doporučuje používání žárovek do 40W.Ideální nápad je fakt použití LED žárovek.To že jsou trochu dražší,se projeví úsporou při provozu.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dost mne překvapuje, že lze něco takového (nezapojeného) koupit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]