Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

-staré spotřebiče -proč tak dlouho jedou

Od: rockandroll* odpovědí: 23 změna:

k této otázce jsem se dostal hlavně proto že když jedu k naší tetě tak ji vidím jak má v koupelně ten starý dlouhý fén IKA,vysavač Eta 416, staré mixery taky eta myslím ,ledničku taky asi z roku 1970+ -,a kombi pračku romo a na všem jsou samozřejmě šrámy z provozu ale furt to všechno jede jako nové a jeto staré tady 40 let moje otázka z ní proč tyto spotřebiče dlouho jedou a ještě dlouhou dobu pojedou snad i dalších sto let když jejich konstrukce je stejná mám takové tušení ale chci se přesvědčit jestli je správné

doplněno 26.10.13 08:55:

možná jste si všimly že jsem se ptal na vysavač z Ndr -Omega je to také kvylitní výrobek

doplněno 26.10.13 11:28:

tady jsem dostal vysavač od mé sousedky je to ten ný vysavač omega uloz.to/...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nedávno jsem opravoval předválečný kuchyňský robot. Práce na pět minut. A může sloužit dalších pár desítek let.

Dřív totiž nebyly k dispozici plasty, což jsou materiály přirozeně degradující, které se po pár letech na vzduchu a světle rozpadnou i bez jakéhokoli zatížení. A pokud se po válce nějaké "umělé hmoty" začaly používat, byly to poctivé termosety, jako třeba bakelit a ty zdaleka tak nedegradují. A i kovové díly se dělaly jinak. Spočítalo se, jak silný musí být, aby ještě neprasknul. A pak se vynásobilo 4 až 8. To bylo opatření kvůli tehdejší nepřesnosti výpočtu. Jenže ten koeficient bezpečnosti byl tak obrovský, že zajistil v podstatě věčnou životnost. Co se neošoupe, vydrží nafurt. A co se ošoupe, dělalo se tak, aby to šlo snadno vyměnit. Proto 150 let staré hydroelektrárny, parní lokomotivy a další mohou fungovat navždy.

Dnešní doba lépe umožňuje nadimenzovat výrobek tak, aby jeho životnost odpovídala zákonné záruce. Obrovské série zaplatí výrobu složitých forem na výrobu tenkostěnných plastových dílů. Výrobky jsou lehčí, spotřeba materiálu na jeden výrobek je menší.

Za pár let se rozpadne a zákazník si koupí nový modernější. Lépe spočítaný, nerozpadne se rok po záruce, ale měsíc.

K tomu, aby domácnost měla pokrytou potřebu pračky po sto let může spotřebovat praček dvacet nebo mohou stačit dvě. Na druhé straně, ta modernější bude mít menší spotřebu energie a vody na praní. Ovšem vyšší na výrobu onoho desetinásobku potřebných kusů. O materiálu na výrobu nemluvě.

rockandroll*
hodnocení

prosím vás a nevadí ten jemný prach motoru ve vysavači nebo to mám čistit?

hodnocení

4x
Jednoducha konstrukce, kvalitni dily, kvalitni prace. Stara auta treba na Kube jezdi doted :) takze kdyby to nehnilo vlivem soleni silnic tak by jezdilo i vice starych aut na silnicich, kde motor byl tak jednoduchy, zes ho rozebral do sroubku u baraku, vymenil co je potreba a dal dohromady. Dnes ty motory musi splnovat takove a takove emise, takovou a takovou spotrebu, milion cidel a pak to tak dopada...
doplněno 26.10.13 12:22:

a jeste je pravda , ze vyrobce nechce , aby vyrobek slapal vice nez pres zaruku. Kdo by pak kupoval prece tech hyundau /denne vyjede kolem 400 aut/ , lednice , pracek , TV ... to je tisice tydne a kdo by to prece kupoval ... :)

k2

Jste si jisty, ze auto je dobry priklad dnesni male vydrze vyrobku? To co vydrzi dnesni auta (hrube zachazeni s nulovou udrzbou) a jakych najezdu km lze dosahnout bez nutnosti GO motoru - o tom se driv autum ani nezdalo...

takjan*

Myslíš, že dnes vyrobené auto ujede půl milionu? Jsi hodně naivní

Po dvou generálkách proč ne? *smich*

hodnocení

4x

Četla jsem před časem nějaké pojednání na podobné téma.

Vývojáři jsou schopní navrhnout výrobek, který by sloužil desítky let. Ale firmy potřebuji vyrábět a prodávat stále, proto se některá součástka záměrně už ve výrobě mírně poškodí. Aby výrobek sloužil jen přibližně po dobu záruční lhůty. A pak už si musí spotřebitel pořídit výrobek nový.

Autor textu přiznal, že ve výrobě říkají té špatné součástce ku*vič. V debatě pd textem mu pak někdo napsal, že je to přesně tak, jen to slovo je v jejich fabrice mírně jiné - kur*ítko...

Necituji přesně, ale obě slova a jejich poslání se zapomenout nedají.

praivo*

Cenzura netřeba, kurvítko (to je správný název) je dnes už běžně používaný a tolerovaný výraz. Slovo "kurvič" jsem viděl jen jednou a to někde na této poradně.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, to je zajímavá otázka a snad i jednoduchá odpověď. Dvacáte století bylo ještě století kvality - nyní jsme ve století spotřeby. Je to stejné u všech výrobků - obchod se musí "točit", výroba musí běžet, výrobek by měl přečkat jen záruční dobu, opravovat se nevyplatí nebo to nikdo neumí a nechce umět opravit a potom si zákazník zase koupí nový výrobek. Ten bude zase technicky lepší nebo to bude tvrdit výrobce. A např. elektronika se stále zmenšuje a čím je výrobek složitější, tak tím je větší možnost poruchovosti (valcha se nepokazí, ale aut. pračka ano). Další věc je použitý materiál a opět jeho kvalita i způsob zpracování. Výhodou dnešních výrobků je dostupnost (většinou i cenová), výběr zboží a nákupem snad i podpora pracovních míst nebo úspora energie. Zdravím!

Jj dnešní auta obsahují několik desítek "kurvítek" a nejen ona.

Pro výrobce je důležité prodávat ,nepotřebuje udělat věc co vydrží snad sto let bez závad,ale výrobek co vdrží minimálně dvouletou záruku a něco málo navíc a pak aby musel koupit nový!

To Bimbam-nepoškodí,ale jsou poddimenzované!

zabu

Poškodí. Podívej se na některé nové Citroeny. Tlakový zásobník od pérování má uvnitř membránu. U starých aut když utekla tlaková náplň, tak si auto sedlo, ale dalo se dojet. Dnes jsou proti membráně hroty, které zajistí její proražení, tak, aby se nedalo s nefunkčními pérováním vůbec jet. A aby se musel ten zásobník rozebrat a membrána vyměnit.
Samozřejmě vše toto "ve jménu bezpečnosti", jak tvrdí výrobce.

Mé zkušenosti s tiskárnami Canon, neboť málokterá vydrží nějak dlouho po záruce. Měl jsem jich už asi 7 a pořád je přes velké množství kurvítek kupuji, protože mají nejlepší kvalitu inkoustového tisku.

Tiskárny s výklopným displejem mají plochý vodič k displeji veden přes ostrou hranu, takže se časem přelomí.

Při některých závadách vyšle hlavní deska řídící signál do zdroje, který pak dává poloviční napětí a nechodí nic, ani signalizace co se vlastně stalo.

Nejčastější smrtí tiskárny je chybový kód "B 200", nikdo pořádně neví co znamená - možná v servisu, ale tam vás pěkně zkásnou.

Hláška - nádržka přebytečného inkoustu je plná, je většinou předčasná a nedovolí dál tisknout dokud tiskárnu nezresetujete, jak na to je známo jen dle uživatelů na internetu, protože uživatelský manuál mlčí.

Nová tisková hlava stojí půl až plnou cenu tiskárny, pokud se nenávratně ucpe tak koupě nové vám nepomůže, ucpané barvy na předchozí hlavě, ta nová stejně už tiskonout nebude - jen chvilku - vlastní zkušenost :(

Atd...

duha*

B200 - v tiskárně je něco jako houbička která má za úkol setřít zbylý inkoust z hlavy jakmile je houbička nasáta plná tak to je smrt tiskárny to nikdo nevymění ani servis to je dobrej tah výrobců tiskáren protože je tak umístěná že se na ni nikdo nedostane a kdyby má u sebe čip který hlásí onu poruchu a s tím se nedá nic dělat

To vůbec není pravda, ta zmiňovaná houbička je pro zručného kutila přístupná, je na dně tiskárny a pokud je opravdu nasáklá, lze vyjmout a vyprat, nebo dokonce koupit jako náhradní díl (ne u nás). Často to bývá ale předčasné upozornění a nemá nic společného s chybou B200, ale s hláškou "nádobka přebytečného inkoustu je plná" a to lze s úspěchem resetovat.

Inkoustové tiskárny Canon mají na čištění trysek malé čerpadélko, které nuceně odsává inkoust z trysek a odvádí jej do této houbičky ( je to spíš něco jako filc nebo tlustý savý papír ).

To že se někomu tato hláška objeví předčasně je způsobeno ne moc správným používáním tiskárny, kdy dochází k častému a zbytečnému čištění trysek, pak si ti lidé stěžují že je tisk drahý , aby ne když inkoust který by měl skončit na papíru, skončí v odpadu :)

Jinak lze najít rozsáhlou diskuzi na netu k chzbě B200 od lidí kterým se to přihodilo, na každý měl tiskárnu stejně dlouho, ne každý stejně mnoho tisknul, ne každému tato chyba nastala za alespoň podobných podmínek. Chyba B200 je prostě "kurvítko"

Duha - prosím nemystikovat lidi podobnými, ničím nepodloženými zprávami :)

buss
hodnocení

2x

Nevyrábělo by se tolik, nebyla spotřeba, byla nezaměstnanost. U staré ledničky nevím, pokud není doplňováno chladivo tak žere. Spotřeba starých věcí, funkce, cena je také jinde. Chcete starou ČB TV, Trabanta, parní stroj ...?

hodnocení

0x
Protože dnes se to dělá, aby se to po záruce rozbilo a zákazník si koupil jiný výrobek, aby měli výrobci kšeft.

hodnocení

0x

No já tedy nevím, ale mě se to zdá být naopak. Když jsme si v 70. a 80. letech kupovávali TV, tak jsme se vždy modlili, aby byla funkční. Ale většinou to byl krám, který šel za týden do opravy. To samé magneťáky, vysavače atd. Dnes si koupím TV a vím, že bude funkční tak dlouho, dokud nebudu chtít novou. A v tom je háček. Vývoj jde kupředu a PC je staré za týden, mobil za měsíc a TV za dva. Pořád chceme ty novinky, takže to není že by se to kazilo.

No nevím, v půlce devadesátých let koupený televizor Thomson - měsíc po záruce odešla obrazovka. Nová plus práce by stála víc, než nový televizor. Televizor Grundig odešel 14 dní před koncem záruky. Vysavač jsem chcíplý viděl jen jeden (asi před pěti lety a úplně nový). Pračka zdechne každých cca 8 let. Ovšem u rodičů je k vidění jedna 30 let stará.

Ještě mne napadá jeden důvod vyšší životnosti starých věcí. Dříve byly náhradní díly i po mnoha letech. Dnes v podstatě nejsou vůbec.

ringo:

v 75 roce koupená TV Sony Trinitron vdržela vrzat denodenně 20 let a obrazovka neměla nejmenší náznak vyšeptalosti a to byl předváděcí kus co už měl něco odkrouceno v obchodě. V 90 koupená Trinitronka už po 5 letech vykazovala jasné známky opotřebované obrazovky. Černobílé TV Tesla ze 70 let sem nepleť, byly částečně na elektronkách a ty se opravdu jednou za čas vyměnit musely :)

To, že nás dnešní výrobci pomocí kurvítek tlačí kupovat pořád nové a nové je jasné, aby měli co vyrábět, taky nás nutí kupovat modely zastaralé, protože už dávno mají novější modely s kterými příjdou se zpožděním ve správný okamžik. To se ale jednou zákonitě zhroutí, rychlost se exponeciálně zvětšuje a do nekonečna to nepůjde. Navíc si lidstvo zbytečně vyčerpává energii a suroviny na nesmyslné vyrábění novinek. Přestože jsem milovník technických novinek tak tento trend se mi vůbec nelíbí.

asdf*
hodnocení

0x

Více se dozvíte zde:

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Kurv%C3%ADtko

historie vzniku kurvítek je zde: (protože na youtube to smazali)

http://www.uloz.to/xcHqYyW4/planovane-starnutie-veci-ziarovkova-konspiracia-flv

největší příklad je zde:

http://www.zive.cz/poradna/tiskarna-canon-a-chyba-b200--je-to-nahoda-nebo-zamer/sc-20-cq-457395/default.aspx?consultanswers=1

praivo*

To kurvítko od Canonu má své (dost dlouhé) vláknou (nebo snad i dvě) i zde.

zabu
hodnocení

0x

Mám kamaráda, který si nechal vyvíjet "u Ťamanů" na zakázku zdroj. Jejich první otázka byla: " a jak dlouho to má fungovat?" Tak co by jsme chtěli...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]