Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení vypínačů

Od: jirjan* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám problém. dělal jsem elektroinstalaci v bytě a chtěl jsem mít u postel vypínač pro hlavní světlo a pro lampičku. U každě strany postele pro svoji lampičku. řešil jsem to vypínačem řazení 6+6, ale problém nastal když jsem při kompletaci zjistil že mi mezi šestkou a sedmičkou chybí kabel - jak to řešit?

popis v obrázku
jirjan007.rajce.idnes.cz/...

děkuji za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rnk*
hodnocení

0x

POdívejte se na obrázek. Pokud máte méně drátů než je potžeba, nezbyde než tam dát impulsní spínač a tlačítka.

Třeba takový: elektrobock.cz/...

doplněno 24.10.13 09:46:

co je tam k čertu špatně? Myslím faktické chyby. Ten obrázek je starý a normy se jistě změnily, možná i číslování.

doplněno 24.10.13 09:55:

OK. už to vidím. mohlo by to jít do zkratu, je tam navíc jedna propojka. Jde ten obrázek smazat?

tady by to mělo být v pořádku: usporyvm.sweb.cz/...

doplněno 24.10.13 10:09:

Můžete ten obrázek někdo smáznout?

výtka
Upozornění od sys hejkal 24. 10. 2013 13:47:43
Smazáno.
Neházej flintu do žita!
Poprvé, ten obrázek od rnk neber závazně! Jsou v něm chyby, některá zapojení jsou špatná. Elektrikář chyby najde hned. A také čísla řazení nesedí s čísly přepínačů.
K tomu impulznímu se nevyjadřuji. Nechápu, jak by ti pomohl.
Podruhé, tvůj obrázek je v mobilu dost nečitelný. Papír velký, náčrt malý. No nic, poradíme si.
Zadání je dost nejasné. I pro elektrikáře.
Pokud máš mezi těmi třemi "vypínači" po 6 drátů, máš jich dost na toto zapojení:
Ovládání hlavního světla ze třech míst, k tomu malé lampičky každá jen u své strany postele, ne od dveří. Budeš u krajní postele potřebovat jeden schodišťák + jednoduchý vypinač, případně 5a nebo 5b (dvojitý schodišťák), u druhé postele jeden křížový přepínač a jeden jednoduchý vypínač, každý zvlášť, (schodišťák dvojitý nebo v jiné kombinaci jsem ještě neviděl). U dveří bude jen schodišťák. Rozsvítíš u dveří hlavní světlo, v posteli malé rozsvítíš a velké zhasneš. A opačně.
Píšeš o kompletaci, zřejmě už jsou krabičky osazené u dveří a z obou stran postele. pokud ne, dalo by se to ještě upravit.
Nebudu ti to kreslit, pokud nedáš přesné info, jak to chceš. Ovšem na ovládání i lampiček ze dvou míst (teda od postele i dveří) je těch drátů opravdu málo.
Já jsem stejný případ kdysi řešil trubkou 21, do ní zatáhl potřebný počet drátů.
doplněno 24.10.13 13:54: Oprava: (KŘÍŽÁK DVOJITÝ nebo v jiné kombinaci jsem ještě neviděl)
Omlouvám se za noční roztržitost.

"obrázek od rnk neber závazně! Jsou v něm chyby,"

Zvlášť 5b vypadá zajímavě. Mám rád ohňostroje *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení vypínače

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]