Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění vlhkosti - sáčky s kuličkami

Od: pavelv* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, u různých součástek a nejen tam, se vyskytují takové pytlíčky naplněné kuličkama. Na co tam jsou? Moje představa je, že jsou tam aby pohlcovali vlhkost.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, je to na vlhkost a jmenuje se to silikagel

cs.wikipedia.org/...

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, myslím, že Vaše představa je správná - pohlcování vzdušné vlhkosti. Zdravím!

doplněno 20.10.13 23:29:

Nevím, zda to pomůže, ale nemělo by to snad vadit. Jenom nevím, jaká je životnost těch sáčků, resp. účinnost.

doplněno 20.10.13 23:46:

Asi by bylo lepší ty sáčky ponechat v krabičce a občas je ohřát a tu vlhkost z nich odpařit. Ale, když bude ta krabička dobře uzavřena, tak se tam vlhkost moc nedostane. Takto funguje řada venkovních zařízení a rozvodů.

doplněno 20.10.13 23:54:

Ta vlhkost se tvoří (sráží) změnou teploty venkovní a vnitřní. Pokud bude stejná, tak by se tvořit nemusela.

pavelv*
hodnocení

A dalo by se toho využít i jinde? Konstruuji jedno zařízení do krabičky co bude venku. Když krabičku vzduchotěsně uzavřu, bude se mi tam srážet vlhkost a to elektronika nemá ráda. Co když tam přidám ten pytlíček, pomůže to něčemu?

pavelv*
hodnocení

Teď jsem o tom něco načetl, sáčky se regenerují zahřátím na 120°C, takže si myslím, že by postačilo takto zahřátý sáček dát někdy přes den do té krabičky. Krabičku musím nejprve upevnit a už poté zavřít, takže tam uzavřu venkovní vlhkost

pavelv*
hodnocení

Ano to vím, původně jsem chtěl udělat u zařízení vyhřívání, ale pujde-li to takto budu jedině rád.

rnk*
hodnocení

0x

Je to silikagel. Pohlcuje to vzdušnou vhkost nikoliv vysráženou vodu a funguje dokud se nenasytí vlhkostí. Pak se musí regenerovat zahřátím. Takže pokud ta krabička nebude zcela vzduchotěsná, tak to bude jen dočasné řešení.

doplněno 21.10.13 01:27:

jedině vyhřívání. POdstatné je udržet to nad rosným bodem. Vzdušná vlhkost nevadí.

doplněno 21.10.13 11:47:

Buď lak na DPS.

Nebo hermeticky utěsnit. Anténní zesilovače se amatérsky dělaly do krabiček z pocínovanéko plechu (z konzerv) s keramickým průchodkami. Bylo to celé zapájené a hermeticky utěsněné jako konzerva. Nikdy nebyl problém.

pavelv*
hodnocení

Bude to krabička IP68, vzduch je ale řidčí než voda, tak nevím co to udělá. Jak by se to nechalo řešit jinak?K¨Krabička bude vystavena všem povětrnostním vlivům, nějaké druhé zakrytí stříškou není možné.

Bych se te vlhkosti tolik nebal.
Bezne se elektronika venku nechava v plastovych "gevis" krabickach.
Pokud se udelaji spravne pruchodky na kabely a dobre se krabicka zavre tak to nemuze nic udelat.
Samozrejme pokud to ma byt nejaka super citliva elektronika, tak by to chtelo resit.

hodnocení

0x

Kdysi jsem měl mobil který, se mi vypínal. Nosil jsem jej v kapse u kalhot a pokud sprchlo tak se mi často stávalo, že jsem jej vytáhl z kapsy vypnutý. Další případ co se mi stal v nedávné době, venkovní digitální teploměr s průhledným displayem za okno, nikdy na něj nepršelo, ale občas zmizel údaj o teplotě. V obou případech se jednalo o vlhkost působící na elektroniku a v obou případech pomohla ochraná vrstva laku naneseného na DPS.

Silikagel existuje i barvený, má výhodu, že lze poznat zdali je vyčerpaný. Čerstvý je modrý a nasycený vlhkostí je růžový. Po zahřátí je se zase pěkně zabarví do modra. Na učely ochrany elektroniky před vlhokostí vidím pouze pokud je zabalená ve skladě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]