Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akuvrtačka - Li-ion vs. NiCd?

Od: hansschuman* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den.

Uvažuji o koupi nové akuvrtačky a zvažuji, zda-li koupit novější technologii Li-ion nebo starší, ale stále velmi rozšířenou, NiCad.

Máte nějaké osobní zkušennosti?

Mám v oku některý z kousků od Dewalt, ale babo raď jakou.

Na internetu jsem četl, že má Li-ion méně nabíjecích cyklů, ale kdo ví co je pravda...názory se mění s každým novým komentářem.

Děkuji za vaše rady a postřehy

Hans S.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Určitě berte liion, výkon těchto baterek je neporovnatelně větší.

Liion stále jede na maximum a těsně před vybitím ho odpojí elektronika. Kdežto NiCd ubírá postupně, takže vrtačka má stále menší otáčky a sílu.

Co se týče životnosti, tak je to srovnatelné.

Přesně tak, taky to je trochu o zvyku. Lionka stále jde a vezmeš další sroubek a už je mrtvá.
petr123*

To s tím výkonem baterek není až tak úplně pravda, ale samozřejmě záleží kolik A se z těch baterek bere.

Obázek: elektrika.cz/...

Akuvrtačka - Li-ion vs. NiCd?

petr123*
hodnocení

2x

Li-xx - lehčí, minimální samovybíjení, dražší nabíječ i samotné články, nutnost přesného nabíjení, baterky se nikdy nesmí zcela vybít

Ni-xx - těžší, odolnější mechanicky i proti chybě v nabíjení, když se "vyždíme" na doraz tak to nevadí.

Životnost může být podobná, záleží na kvalitě akumulátorů, přesnosti nabíječky i způsobu používání.

petr123:

je pravda, že naopak Ni-XX mají plošší vybíjecí charaktristiku, ale stejně jako každý jiný druh aku nesnáší vybíjení na doraz.

14.10.13 15:51
hodnocení

0x

Li-ion...

hansschuman*
hodnocení

Děkuji, také se více přikláním k Li-ion...navíc u Dewaltu je tenhle typ baterie dost slušný.

Jen si opravdu nejsem jistý jak je to s nabíjecíma cyklama u Li-ion a u Ni-Cad.

Asi záleží na výrobci.

doplněno 14.10.13 15:57:

Již se u nás doma vystřídalo spousta "kvalitních" akuvrtaček , tak chci mít pod střechou konečně něco kvalitnějšího :)

zabu
hodnocení

0x

Já jsem pro nimh. A to z jednoho důvodu. Až těm baterkám skončí životnost, tak lion si těžko sám vyměníte. Skončí to nákupem nového akupacku. Kdežto NiMH baterky se dají koupit i s páskovými vývody, jejich výměna není složitá. Je to celé levnější než nový akupack. Berte to jen jako můj názor, člověka, který už v několika takových sadách články měnil.

Skončení životnosti NiMH jsem už taky zažil, klidně po roce dvou. lipol zatím nikdy, pravda 5 let není zase tolik. :)
doplněno 15.10.13 08:50:

tohle je prostě moje zkušenost. NiMH i NICd mi nikdy nevydržely dlouho, zatímco Li-pol mám cca 5 let a stále drží resp nemám pocit, že by ztratily svou kapacitu. Jediná podmínka je, že se NESMÍ dlouhodobě skladovat plně nabité. Konkrétně se skladují nabité na 3,8V/1 článek, což se obtížně měří. Takže např na zimu uložit nabité jen na 50%.

Ohledně ztráty samovybíjením mám pocit, že li-xxx je to cca 10% za půl roku.

clayman:

lipol jdou do háje ať se používají nebo ne, stárnou stejně rychle i na skladě, ale Ni-XX při dobrém zacházení vydrží. Pokud se správně nabíjí a zařízení má odpojovač tak vydrží dlouho. Bohužel do zařízení Ni-XX se výrobci nenamáhají odpojovač montovat, proto Ni-XX aku proti Li-XX vydrží méně i když by to mělo být obráceně.

hansschuman*
hodnocení

Pánové tak těď nevím k čemu se přiklonit...je to s těma Li-ion opravdu tak zlé?

Nešroubuji zase tak často, ale když už tak chci pořádný výkon i kapacitu a ne že v půlce vrtání začne klesat napětí...

Když nešroubujete tak často, tak rozhodně Li-Ion, nemají takové samovybíjení. Ni-XX se vám do příštího používání vybije nebo dokonce podvybije samovybíjením. Pár podvybití a akumulátor můžete vyhodit a to nemluvím o tom, že zrovna když budete potřebovat pracovat, bude aku zrovna úplně vybitý.

Co říká @bmbx se mi nezdá, ale neříkám že nemá pravdu. O stárnutí Li-xx jsem nikdy nic neslyšel, že po skladování 2 let u prodejce jsou v háji. Pokud je nechá v mrazu zcela vybít, pak ano. Na skladu se nemohou zkazit... sám mám doma packy staré 5 let a vše funguje jak má. Používám je cca 3x v měsíci, žádný problém. NiMH jsem měl problém vždy a všude, ať to byl starý telefon nebo RC autíčko. Je pravda, že novější NiMH jsou o kus dál.

Sám mám aku vrtačku/šroubovák 2 roky s Li-ion od Bosche a nevšimnul jsem si, že by měl být nějaký problém. Neskladovat v mrazu a neskladovat dlouhodobě zcela nabité a bude to ok. Pod to bych se podepsal. :)

Technologicky jsou li-xx dál.

Stárnutí Li-Ion je celkem známá věc.

Výhody

• Vysoká energetická hustota - potenciál pro ještě větší kapacitu

• Nové li-ionky nevyžadují žádné speciální nabíjecí cykly

• Sami od sebe se prakticky nevybíjejí

• Nepotřebují žádnou údržbu a nemají paměťový efekt

Omezení

• Potřebují bezpečnostní okruhy pro udržení napětí a proudu v rámci bezpečných hranic

• Stárnou bez ohledu na používání

• Nevelký vybíjecí proud - nevhodné pro energeticky náročná zařízení

• Nákladná výroba - o 40% dražší než Ni-Cd

doplněno 15.10.13 10:36:

petr123:

z hlediska jednoduchosti obsluhy a malého samovybíjení je rozhodně pro amatéra vhodnější Li-XX akumulátor.

petr123*

Pro "amatéra" bych osobně radil spíš nějaké Nixx se slušnou rychlou nabíječkou a náhradním packem.

Nevidim jediny duvod proc by liion nemel jit doma repasovat. Dokonce jsen uz nekolik nimh vrtacek predelal na lipol. A vysledna pouzitelnost se neda srovnavat.
petr123*

No když vezmu že k tomu potřebuješ novou nabíječku a zajistit podvybití baterek (jinak se zničí při první intenzivnější práci) tak se mi taková předělávka nezdá výhodná.

Lipol nabijecka na ebay stoji cca 4 usd. Baterky jsou taky za pakatel a veskerou ochranu zajisti elektronika v baterce.
Vrtacka uz bezi nekolik let a bez sebemensiho problemu.

praivo*
hodnocení

0x
Už mi odešly 3 různé akušroubováky s NiCd, tátovi taky. Tak jsem si koupil v Lidlu něco s Li-Ion a zatím bez problémů, nevybilo se to ani po měsíci bez nabíjení.

praivo:

jak jsem psal výše, krátká životnost Ni-Cd je způsobena absencí odpojovače a tímpádem pravidelným podvybíjením akumulátoru, u Li-Ion ten odpojovač být musí protože by odešly už při prvním podvybití.

hansschuman*
hodnocení

Mě osobně se hodně líbí tato akuvrtačka

Má sice pouze 10,8V a dvě baterie 1,5Ah Li-Ion, ale líbí se mi že má pouze cca 1 kilo a je i přes svoji velikost dostatek síly.

Na náročnější aplikace bych si pořídil něco výkonnějšího v 18V kde kapacity univerzální baterie dosahují až 4Ah a nové modely mají motor bez uhlíků.. tudíž jde více energie do práce a méně do tření a zahřívání přístroje.

doplněno 15.10.13 11:08:

Toto je video předprodukční verze akuvrtačky.

Vyráběný model má nyní tuším 25 Nm

petr123*

Když už jsi u toho, tak bych rozhodně vybíral spíš jestli tam už je "stříďák" (tedy bezkartáčkový motor) než jaké tam jsou baterky.

praivo*
Absence odpojovače ale určitě není důvod velkého samovybíjení. To mi vadilo nejvíc. Navíc mi na jednom šroubováku nevím proč odešly obě baterie v rozmezí několika dní.

Problém je taky v tom, že i věhlasné firmy používají do akupaků ne moc kvalitní články, proto mě dokáže rozesmát, když někdo urputně shání do něčeho ORIGINÁL, ať je to akunářadí, akuvysavač, digifoťák, kamera nebo mobil :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]