Nejste přihlášen/a.
Ahoj, včera mi zhasla lampička, výměna žárovky nepomohla a tak jsem kouknul dovnitř jestli nenajdu pojistku. Místo toho jsem našel podezřelý rezistor s oprýskanou barvou.
Záuka je dávno v tahu tak se pokusím rezistor vyměnit sám. Pájení zvládnu, koupit nový rezistor je hlavní problém.
Prosím o pomoc,
1/ Je rezistor vyhořeý?
2/ Jak najdu v eshopu ges.cz správný náhradní? (podle barev je to 0.22 Ohm 5%, ale v ostatních specifikacích si nevím rady)
V pžíloze je fotka, díky za pomoc
Pokud se jedná o ten rezistor nahoře a jeho barvy jsou zlatá, stříbrná, červená, červená.
Tak má mít 0,22ohm...
Ta fotka je dost mizerná.
Zkusil bych ho asi vyndat a změřit
Díky moc,
jde o to, že v eshopech je spousta typů (drátový, metaloxidový, .. různé výkony a tolerance),
co bych měl hledat kromě 0,22Ohm (tuším 0R22), lze to nějak poznat pokud už rezistor je vyhořelý?
Dla bych tam metaloxidový, nnebo i drátový pokud bude a watáž? Aby byl stejně veliký, dle fotky si netoufám odhadovat
Něco kolem 1W?
doplněno 03.12.13 13:12:Nač předimenyovávat, odpor vyhořelý není je jen mechanicky poškozený a s velkou prvděpodobností bude jinak vpořádku.
Že není vyhořelý bych si netroufal tvrdit. Ano, není zčernalý/vyhořelý dlouhodobým přetížením, ale takto puknout může, když jím projde jednorázově vysoký zkratový proud.
Co se týče typu, přijde mi to spíš jako 2W. Pokud budete kupovat osobně, tak uvidíte sám. Rozhodně nekupujte rozměrově/výkonově menší.
doplněno 03.12.13 13:57:Určitě to není 1W 4x10mm. V porovnání s TR10 co jsou kolem je téměř 2x delší, takže minimálně ten 6x16 2W.
Ano, vypadá to, že opravdu vystřelil zevnitř, možná v důsledku zkratu žárovky.
K čemu ta destička je, v lampičce je stmívač? Pokud je v cestě nějaký polovodičový prvek, tak nejspíš nepřežil taky.
doplněno 03.12.13 15:17:Nebo je lampička na 12V halogen?
To je taková ta lampa se spínáním dotykem? Takovou jsem měl nedávno rozebranou - sežeň si měřič kapacity a změř kapacitu těch 3 kondenzátorů (velký žlutý a pod ním dva malé černobílé (elektrolytické)). V mém případě byla chyba v nich a po výměně lampa zase začala fungovat.
doplněno 03.12.13 17:24:Ten R byl opravdu 0,22 Ω.
doplněno 03.12.13 17:35:Nebo ty kondenzátory bez měření rovnou vyměň. Pokud se nepletu, měly by to být tyto (ten třetí nevím, když mi napíšeš hodnotu, najdu ti ho taky; poštovné GESu je asi 45 Kč při platbě předem):
A pozor na kabely, snadno se přelomí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.