Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz.
Chtěl bych si koupit TV do pokoje kde není anténní zásuvka, je to možné? Přikoupit k TV anténu a chytat základní programy ( nova, prima, čt1, čt2, cool, barrandov atd...). Jde to takto? Nebo musím mít i setobox. Díky moc za odpověď.
Pokud koupíte novouTV, settopbox potřebovat nebudete (při koupi se radši zeptejte na konkrétní typ TV). Na pokojovou anténu se dá celkem obstojně přijímat signál z nepříliš vzdáleného vysílače. Co chytnete za programy záleží na mnoha věcech a nelze bez podrobnějších informací odhadnout. Řešil bych to spíš prodloužením kabelu od stávající anténní zásuvky.
doplněno 03.12.13 11:29:Pokud na vysílač vidíte, nebude problém. Pokud je někde "za rohem" problém být nemusí, ale může. Nejlepší by bylo si nějakou anténu na chvíli vypůjčit a zkusit.
doplněno 03.12.13 11:32:Ani 5 km by problém neměl být. Ony se ty vlny šíří docela daleko (pak ale záleží na počasí), ale neumí se ohnout, případně projít větší vodivou překážkou. V paneláku může problém způsobovat železná armatůra panelů, takže anténu radši k oknu.
6ižkovský vysílač je cca 2km, zvládne to anténa nebo bude přeci jen lepší natáhnout ten kabel
Pokud vám příliš nezáleží na kvalitě, kupte si pokojovou anténu a chytejte. Nevím ale co vše chytnete. Záleží kde máte vysílač.
Nesouhlasím. Pokud je signál slabý, tak ho sice chytím, ale obraz se seká a kostičkuje. Počasí to docela dost dokáže ovlivnit. Na chatě mám mizerný signál (pár kilometrů od Cukráku, ale v cestě je kopec). Jakš takš signál je všude, ale bylo dost pracné najít místo pro pokojovou anténu, aby se na to dalo koukat.
To jsem přesně čekal , ale srovnej si to s chytáním analogu - pořádná anténa a stejně si mohl mít problémy s duchy, šumeme v obraze i ve zvuku. Tohle vše u digitálu odpadá a když obraz kostičkuje, tak si jej prostě nechytil
proboha, co je to za nesmysl, že v digitálu na kvalitě antény vůbec nezáleží, signál jako signál, samozřejmě že na anténě záleží - a i to, jestli chytnu nic, anebo dobrej obraz, přece ovlivní anténa;
a mimochodem samozřejmě není pravda, že buď nechytnu nic, nebo kvalitní signál - nikoliv, můžu mít signál, kerý bude více či méně kostičkovat, případně občas úplně vypadávat - tak jako u analogu i tady existuje vlastně nekonečná škála zhoršené kvality příjmu... (jediný rozdíl je v subjektivním vnímání - konstantně horší obraz při analogu vadil míň než pravidelné kostičkování i na malé ploše obrazovky i při ještě dobrém nevypadávajícím zvuku...)
Prosím číst pozorně, zklidnit hlavu a doporučuji napočítat do deseti než začnu reagovat.
Znovu opakuji, v porovnání s analogem je kvalita antény zanedbatelná - například nemusím se bránit odrazům a tím odpadá nutnost směrovosti a tam kde mi v mnoha případech stačí kus drátu jak piše jabraka bych se v analogu s kvalitou dost rval a to jsem chtěl zdješím chytrolínům sdělit
asi takhle: naprosto se necítím ta to, porovnávat míru citlivosti antény při srovnání signálů analog - digitál (takže klidně věřím tomu, že u analogu záleželo na anténě mnohem víc - i když mimochodem z praxe, kdy jsem opravdu chytal signál na tu dvojlinku, zas nemám dojem, že to bylo takový drama - záleží samozřejmě na subjektivním pocitu, co ještě považuju za přijatelný obraz);
nicméně pro ostatní návštěvníky tohoto vlákna chci radši zdůraznit: i pro digitál je typ antény naprosto klíčový (v praxi jí nemusím řešit, jen když mám všechny signály muxů, co chci chytat, tak jako tak velice kvalitní; kromě antény může ještě ovlivnit kvalitu i ten přijímač (settopbox, nebo televize už s příjmem digitálu)
Milí rádcové, uvědomte si, že jsem reagoval na ringa a prosím aby jste si přečetli jeho slova.
...Pokud vám příliš nezáleží na kvalitě, kupte si pokojovou anténu...
Už je vám to jasné?
Aniž by věděl jaký má tazatel signál tak nelze hovořit o tom, že pokojovka nebude stačit a že příjem musí být pokojovkou zákonitě nekvalitní.
doplněno 03.12.13 19:27:
A nebo ještě jinak, pokud mám s pokojovkou příjem který nekostičkuje, tak lepší anténou už ničeho lepšího nedosáhnu.
tak s tímhle naprosto souhlasím (já mimochodem jsem pro chytání digitálu pokojovkou - taky jsem pomocí ní přijímal signál z 50 km vzdušnou čarou), protestoval jsem proti větě "V dobách digitálního vysílání antenou kvalitu neovlivníš" (což se navíc téměř dá zaměnit: u digitálního signálu na anténě nezáleží - proti čemuž jsem se ozval), samozřejmě, pokud vycházíte z toho, že kostičky (třeba jednou za 15 minut) = nic jsem nechytil, tak pak má ta vaše věta smysl (neboli, jak to sám korektnějc překládáte: pokud přijímáš digi signál bez vad, pak už kvalitnější antenou kvalitu neovlivníš - to nepochybně...)
ano, je to možné (viz předchozí příspěvek - pokojová anténa (teoreticky třeba zhotovená z ramínka a dvojlinky...))
settopbox: záleží na typu té televize - ta, co už je vyrobená pro příjem digitálního signálu, STB nepotřebuje, nějaká starší (jen pro analogový signál) potřebuje (prastará televize, co nemá vzadu ani konektor na scart, ale jen kulatej vstup pro anténu dokonce potřebuje specielní settopbox s tímhle anténním výstupem...) (podle (shodných) konektorů na TV a STB se dá zvolit i jiný (řekněme lepší) připojení než přes scart konektory)
---
podle kvality signálu může záležet na typu (kvalitě) antény - obyčejnej maličkej proutek, starý vysouvací véčko, antény se zesíleným signálem - různý typy...; může velmi záležet, kam do bytu a kam v pokoji anténu umístím (a nasměruju) - logicky nejlíp přes okno na optimální tv vysílač - ale při dobrém signálu to samozřejmě funguje i přes víc zdí... (problém: vysílačů bude (možná) víc - jiný pro ČT, jiný pro Novu+Primu atd. (různé muxy = digitální kanály, tj. různé frekvence, tj. třeba i různé vysílače - různé směry)
podle kvality signálu může záležet i na kvalitě settopboxu (nebo televize) - různé přístroje prostě mají různou citlivost na signál
(takže pokud je příjem neuspokojivý s nějakou anténou (nebo STB, TV), může být lepší s jinou; pozor na to, že signály (stejného programu, resp. muxu) se můžou chytit z různých vysílačů - je potřeba si vybrat ten (dlouhodobě - podle atmosférickejch podmínek se může kvalita měnit) nejlepší (nebo je dokonce právě podle měnících se podmínek přepínat (ovšem to je už docela výjimečný případ, že by šel líp jednou ten, a jindy zas onen vysílač...))
tak na Kačerově a tak vysoko nebude s příjmem nejspíš žádný problém; leda by se měl chytit taky ten ČT dětský+art program (to je jiný mux a určitě i vysílač), ale i to by možná i na pokojovou anténu šlo (na tohle téma tu už byla asi nejedna otázka - např.
poradte.cz/...
V Praze je vcelku dobře dostupný příjem všech pozemních kanálů.Jak už jsem tu několikrát prezentoval,běžně používám standarní připojovací kabel,z jehož konce odstřihnu konektor a zbavím ho izolace a stínění.Nechám asi 50 cm středního vodiče ,který bude sloužit jako anténa,položený na okně.Pak televizi spustím na automatické vyhledávání kanálů.Pokud se nenaladí,posunu kabel o půl metru na vhodnější místo a ladím znovu.Podobný postup jsem realizoval i v okolí Plzně,asi 50 km od vysílače.
JABRAKA
1) Většina prodávaných televizí má v sobě DVB-T tuner čili set top box přikupovat nebudeš muset.
2) Záleží, kde bydlíš a jaký máš signál. Pokud bydlíš kousek od vysílače neměl by být problém. Doporučuju před koupí půjčit si pokojovou anténu a vyzkoušet to, zda je v pokoji na něco signál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.