Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana anologových obvodů

Od: pavelv* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, měl bych dotaz na ty, co mají znalosti z praxe. Řeším ochranu AN vstupů MCU před napěťovou špičkou. Standartně dávam diodu proti +3,3V, teď řeším zařízení do průmyslu a nevím jak je ochránit. Mám 16 vstupů, napadlo mi na každý vstup dát odpor 1K a potom diody na GND a VCC. ty ale mají nějakou kapacitu, co třeba transil?

Pak bych se ještě zeptal, potřebuji měřit okamžitou hodnotu napětí 230V, galvanické oddělení nechme stranou. Jak by mělo celé zapojení vypadat? Odporový dělič, a rovnou na MCU? Či nějaký RC filtr a za něj napěťovej sledovač? Existuje nějaký hotový obvod na takovéto aplikace? Když to vše budu stavět z diskrétních součástek, bude to celkem velkej bastl

Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
K měření sítě, neuvádíte jaké máte požadavky na přesnost, rychlost, jestli musí být poctivá ef. hodnota, cena..Metod je spousta. Pro orientační měření si vystačíte s jedinou diodou a děličem, nebo se používají převodníky ef hodnoty typu LTC1966, nebo jednoduchý usměrňovač jako toto seekic.com/... nebo rovnou do procesoru, navzorkovat a vypočítat ef. hodnotu. Také můžete s pomocí procesoru vytvořit synchronní detektor.. Fantazii se meze nekladou.
Pokud vstupy/výstupy povedou např. mimo vlastní krabičku zařízení, tak nejbezpečnější je galvanické oddělení.(optočleny, nebo adum..) Jinak hrozí nejen poškození procesoru, ale i jeho časté "zblbnutí", restarty, zatuhnutí. Záleží také jak dobře vyřešíte watchdog.
pavelv*
hodnocení

Ano, to vše vím, ale jde mi o to jestli mi neunikla nějaká součástka, jako jsou zesilovače sběrnice jestli je třeba něco hotového k ADC. Že bych to prdnul rovnou na bránu, kdyby to bylo průchozí a nemusel nijak složitě drátovat...

Pokud budete oddělovat, tak se používá obyčejné oddělovací měřící trafo. Lze použít i oddělovací izolační zesilovače, ale jsou poměrně drahé. Potřebují napájení DC-DC konvertorem, někdy je integrovaný v pouzdře zesilovače. Pokud nebudete oddělovat, pak stejně budete mít vstup oddělený vysokou impedancí vstupního děliče, takže pak stačí běžné záchytné diody.
pavelv*
hodnocení

Dělám spínaný měnič o výkonu 2KW, co jsem postavil prototypovou desku, tak se při poruše a tedy nesprávném sepnutí naindukovalo téměř na všech vodičích vysoké napětí, okolo 6V a 5 z 16 AN vstupů MCU odešlo, odděleno mám, proto se informuju jak na to. A to že mám tu desku mnohem dále od výkonovky než komerční produkty a návrhový pravidla dodržuji co nejvíce.

Pokud se to má dělat poměrně bezpečně, tak se dávají do série takové rezistory, aby vydržely po nějakou dobu maximální napětí, které se tam může při poruše dostat. Pro síťové napětí to vychází desítky kOhm. Lze použít i pozistory, které budou mít v klidu menší odopr, ale jen některé snesou 230V. Pokud zaručíte, že napětí nepřekročí např 20 V (například přidáním varistorů), pak ten 1 kOhm vyhoví. Pozor na ochranné diody oproti plus napájení procesoru. Může dojít k tomu, že vnější napětí přes tyto diody "vytáhne napájení do plusu". Proto raději než diody do napájení dát na vstupu zenerky např. 3V3.
doplněno 09.10.13 21:58: Jestli ten zdroj chcete řídit čistě jen procesorem, tak to jsem docela pesimista. Pravděpodobnost, že takovýto procesor v blízkosti 2kW zdroje poběží bezchybně třeba několik dní je dost nízká. Můžu se zeptat, kde jste pořídil potřebná trafa a indukčnosti?
pavelv*
hodnocení

Díky za tipy, lešpí než zenerka bude transil, má větší dynamiku a v klidu skrz něj netečou takové proudy. Ono i když by se ten impulz vstřebal do VCC by asi nevadilo, díky velké kapacitě by se možná nemuselo nic stát

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]