Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych dotaz na ty, co mají znalosti z praxe. Řeším ochranu AN vstupů MCU před napěťovou špičkou. Standartně dávam diodu proti +3,3V, teď řeším zařízení do průmyslu a nevím jak je ochránit. Mám 16 vstupů, napadlo mi na každý vstup dát odpor 1K a potom diody na GND a VCC. ty ale mají nějakou kapacitu, co třeba transil?
Pak bych se ještě zeptal, potřebuji měřit okamžitou hodnotu napětí 230V, galvanické oddělení nechme stranou. Jak by mělo celé zapojení vypadat? Odporový dělič, a rovnou na MCU? Či nějaký RC filtr a za něj napěťovej sledovač? Existuje nějaký hotový obvod na takovéto aplikace? Když to vše budu stavět z diskrétních součástek, bude to celkem velkej bastl
Díky
Ano, to vše vím, ale jde mi o to jestli mi neunikla nějaká součástka, jako jsou zesilovače sběrnice jestli je třeba něco hotového k ADC. Že bych to prdnul rovnou na bránu, kdyby to bylo průchozí a nemusel nijak složitě drátovat...
Dělám spínaný měnič o výkonu 2KW, co jsem postavil prototypovou desku, tak se při poruše a tedy nesprávném sepnutí naindukovalo téměř na všech vodičích vysoké napětí, okolo 6V a 5 z 16 AN vstupů MCU odešlo, odděleno mám, proto se informuju jak na to. A to že mám tu desku mnohem dále od výkonovky než komerční produkty a návrhový pravidla dodržuji co nejvíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.