Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CYKY 3 x 1,5, 2F + PEN

Od: zajixxx* odpovědí: 10 změna:

Čauky, potřeboval bych poradit ohledně značení kabelu CYKY 3x1,5.

Potřebuji aby obsahoval dva fázové (např hnědý, černý) a vodič PEN...

Dříve se měl značit CYKY 3 x 1,5 B.

Avšak nedaří se mi jej najít... poradíte nové značení? xDD děkuji...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Bohužel, tento kabel už neexistuje, on už v nových elektroinstalacích nemá moc využití.
Více mne mrzí, že nám EU zrušila kabel se zelenožlutým, modrým, a dvěma fázemi, takže dvojité lustry naprosto zbytečně tahám pětidrátem. Vzhůru do Evropy *zed*

doplněno 06.10.13 21:18:

ale i při přeznačení to nevyhoví předpisům, asi...

jak fungují ty fotobuňky? odkaz, dík...

doplněno 06.10.13 21:27:

Pokud máte světla a čidla s dvojitým krytím (nezemněná), asi bych použil klasický vypínačový kabel "CYKY 3x1,5 O" a jednu z fází přeznačil na modrou nulu...

doplněno 06.10.13 21:29:

Aha, ještě TN-C, takže CYKY 3x1,5 J a modrý přeznačit na fázi...

doplněno 06.10.13 22:01:

Jo, OK, jako elektrikář bych to asi říkat neměl, ale naši předci žili bez FIček i bez rozdělených PENů a stejně většinou umírali jinak, než úrazem elektrickým proudem...

...ale buďte opatrný, ať do toho fakt moc neteče... ;)

doplněno 06.10.13 22:02:

... místo silikonu bych dal "medvědí howno" - butylenový tmel...

zajixxx*
hodnocení

OK, tak se bude přeznačovat, bude to na dvorku, pro pár světel na fotobuňky...

doplněno 06.10.13 21:25:

Fotobuňky klasika za 150kč typu bau..., jedná se o síť tn-c, takže by stačil i 2 žil, akorát je mítsty na 1Fot.b. je zapojeno více svítidel, a fotobuňka není umístěna tak, abych mohl vést světla za sebou...

Zkrátka bod A(1 svítidlo, napájení), bod B(další svitidlo, fotobuňka..pir..) Chápeš jak to myslím :)

doplněno 06.10.13 21:33:

Světla - IP6cosi..(led 10W), boužel chtějí PE, ale to je jedno ... stejně mám síť TN-C (tz. řeseno nulováním)

Avšak fotobuňky mají dvojí izolaci...a IP44

Všechno to bude venku ! Vím že musí být fíčko, ale nebude... proti vodě to bude ještě dodatečně zajištěno silikonem, umístěním aby tam nestála voda.. aj)

hodnocení

0x
Tak to je snad i dnes ne?
zajixxx*
hodnocení

Pravděpodobně již toto značení neplatí...

vaskuli*
hodnocení

0x

zkuste vyguglovat barevné značení kabelů viz :

www.prakab.cz/fileadmin/content/prakab/Service/Technicke.../04_1.pdf

3J je to oín?

fribble*
hodnocení

0x

Třeba pomůže tohle:

doplněno 06.10.13 18:29:

No on se podle ČSN 33 01 66 ten kabel, co si představujete už nevyrábí, takže leda někde ze starých zásob. Podle mne 4x1,5J, jinou možnost nevidím

CYKY 3 x 1,5, 2F + PEN
zajixxx*
hodnocení

Nepomůže, copak tam někde vidíte ten typ kabelu, na který se ptám? (btw. nebojte, tento obrázek jsem již dávno nastudoval)

rnk*
hodnocení

0x

A co tohle?

bbelektro.cz/...

doplněno 06.10.13 21:00:

ja tomu rozumim, 2x cerna, 1x zlutozelena.

zajixxx*
hodnocení

Pěkné, ale nehledám eshop, kde jej koupit - budu kupovat v kameném obchodě. Navíc na to E-shopu není ani uvedena barva všech žil...

Nebojte, kdyby to promě nebyla záludná otázka, neptal bych se... ( e-shopy jsem prošel, nenašel jsem... něco mi říká že ten kabel se již řadu let nevyrábí...)

Existuje tedy alespoň 3 vodičová alternativa? ...

takjan*

Prostě se už nevyrábí, smiř se s tím. Náhrada neexistuje. Takže buď J víckrát, nebo 3x a přeznačit modrý na černý. Což není zas tak hrozný hřích, oba jsou pracovní. V šňůře 2x je taky modrý/černý a kde je fáze? Jednou dobře, podruhé obráceně..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]