Nejste přihlášen/a.
Čauky, potřeboval bych poradit ohledně značení kabelu CYKY 3x1,5.
Potřebuji aby obsahoval dva fázové (např hnědý, černý) a vodič PEN...
Dříve se měl značit CYKY 3 x 1,5 B.
Avšak nedaří se mi jej najít... poradíte nové značení? xDD děkuji...
Bohužel, tento kabel už neexistuje, on už v nových elektroinstalacích nemá moc využití.
Více mne mrzí, že nám EU zrušila kabel se zelenožlutým, modrým, a dvěma fázemi, takže dvojité lustry naprosto zbytečně tahám pětidrátem. Vzhůru do Evropy
ale i při přeznačení to nevyhoví předpisům, asi...
jak fungují ty fotobuňky? odkaz, dík...
doplněno 06.10.13 21:27:Pokud máte světla a čidla s dvojitým krytím (nezemněná), asi bych použil klasický vypínačový kabel "CYKY 3x1,5 O" a jednu z fází přeznačil na modrou nulu...
doplněno 06.10.13 21:29:Aha, ještě TN-C, takže CYKY 3x1,5 J a modrý přeznačit na fázi...
doplněno 06.10.13 22:01:Jo, OK, jako elektrikář bych to asi říkat neměl, ale naši předci žili bez FIček i bez rozdělených PENů a stejně většinou umírali jinak, než úrazem elektrickým proudem...
...ale buďte opatrný, ať do toho fakt moc neteče...
... místo silikonu bych dal "medvědí howno" - butylenový tmel...
OK, tak se bude přeznačovat, bude to na dvorku, pro pár světel na fotobuňky...
doplněno 06.10.13 21:25:Fotobuňky klasika za 150kč typu bau..., jedná se o síť tn-c, takže by stačil i 2 žil, akorát je mítsty na 1Fot.b. je zapojeno více svítidel, a fotobuňka není umístěna tak, abych mohl vést světla za sebou...
Zkrátka bod A(1 svítidlo, napájení), bod B(další svitidlo, fotobuňka..pir..) Chápeš jak to myslím
Světla - IP6cosi..(led 10W), boužel chtějí PE, ale to je jedno ... stejně mám síť TN-C (tz. řeseno nulováním)
Avšak fotobuňky mají dvojí izolaci...a IP44
Všechno to bude venku ! Vím že musí být fíčko, ale nebude... proti vodě to bude ještě dodatečně zajištěno silikonem, umístěním aby tam nestála voda.. aj)
Třeba pomůže tohle:
doplněno 06.10.13 18:29:No on se podle ČSN 33 01 66 ten kabel, co si představujete už nevyrábí, takže leda někde ze starých zásob. Podle mne 4x1,5J, jinou možnost nevidím
Pěkné, ale nehledám eshop, kde jej koupit - budu kupovat v kameném obchodě. Navíc na to E-shopu není ani uvedena barva všech žil...
Nebojte, kdyby to promě nebyla záludná otázka, neptal bych se... ( e-shopy jsem prošel, nenašel jsem... něco mi říká že ten kabel se již řadu let nevyrábí...)
Existuje tedy alespoň 3 vodičová alternativa? ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.