Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změřit frekvenci 100hz?

Od: vlk95® odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, dostal se mi do ruky radiomaják z krytu CO, který vysílá na cca. 96,013 Hz. Přemýšlím jak udělat přijímač, popřípadě jak zjistit zda anténa opravdu vysílá. Napadá mě udělat nějakou anténu laděnou na toto pásmo, a připojit ji na osciloskop. Jde mi o nějaký jednoduchý nápad jak podomácku a jednoduše zjistit zda to vysílá. (bez měření na vysílači) Prostě měřením okolo vysílače.

Díky.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Tak to "píchněte" na osciloskop rovnou, ne?.

doplněno 05.10.13 15:04:

Jo vy máte napsáno bez měření na vysílači, tak to jsem nějak přehlédl. Pardon. Ale toto je nejjednodušší a proč to komplikovat.

takjan*
96,013 Hz. je trošku nízký kmitočet:)

zabu
hodnocení

0x

Já myslím, že se pletete. Anténu na tak nízké kmitočty, by nebylo možné jednoduše umístit z důvodů jejich velkých rozměrů. Jak jste přišel na to, že je to radiomaják a na ten kmitočet? Nebyla by fotka štítku z toho přístroje? nebo opsat označení?

hodnocení

jirivanerek.cz/...

Přesný popis i foto.

Jinak anténu by neměl být takový problém vyrobit. Když se dokázala vlézt do vysílače, tak se dá udělat taková velikost i na příjem. Jelikož bude vysílač a přijímač pár centimetrů od sebe, teoreticky by stačil i nějaký kousek drátu o vypočtené délce.

hodnocení

No tak jsem to udělal jednoduše. :D :D Anténa by měla vyzařovat nahoru, takže jsem na ní položil drát z prodlužky a konce připojil do osciloskopu. (samozřejmě jeden konec modrého drátu a druhý konec modrého drátu. tj cívka) Jde vidět jak vysílač funguje dle popisu. 6s vysílání 1s pauza a tak pořád dokola.

Jak změřit frekvenci 100hz?
Jak změřit frekvenci 100hz? #2
Jak změřit frekvenci 100hz? #3

hodnocení

Když už jsme u toho. :D je 100hz nějak škodlivé? myslím že to vysílá z originálního zdroje asi 3W. Já to mám na spínaný zdroj, ale počítám s tím, že konstruktéři počítali s tím, že může být připojen i silnější zdroj než 5W dynamo. :D

xrx54*

100 hz je bassova frekvence -slysitelna

martinhajek*
Ty slyšíš elektromagnetický signál? Tak to jsi asi Supermann...
Na tomto kmitočtu se samozřejmě vysílat dá, jen ta vysílací anténa (vzhledem k délce zlomku vlnnové délky) by měla nízkou účinnost. Příjem je feritovou anténou (magnetická složka signálu).
V této části spektra se ale značným způsobem projevují atmosférické poruchy, příjem by byl dost rušen.

jabraka*
hodnocení

0x

Vysílač je naladěn na nosnou vlnu o tomto kmitočtu.Anténa by měla být polovinou vlnové délky.Proudové(výkonové ) zatížení je dáno vysílacím laděným obvodem,zřejmě s tranzistorem.Podobné vysílače znám i s elektronkami,používané z balonových sond.Tam je ještě na této nosné namodulován průběh atmosférických podmínek.

JABRAKA

hodnocení

Jen pro informaci. Na prodlužce je naprázdno nějakých 80V. Aktuálně mi na to svítí led dioda. Když svítí, tak je napětí okolo 8V. A mám tam kondenzátor, aby ledka nepřestala svítit při 1s pravidelném vypínání vysílače. (samozřejmě je to nevyužitelné z důvodu obrovské ztráty energie mezi anténou a přijímačem(prodlužkou), ale jen si tak hraju. :D

xrx54*

nejde spis o 96,013kHz?pak by slo neco chytit na dlouhych vlnach 180 khz

hodnocení

Nikde to není na zařízení napsáno, a zde je popsáno že jde o Hz. ( jirivanerek.cz/... ) Jak přijít na to kde to vysílá? (bohužel čítač doma nemám)

xrx54*

naladit radio na dlouhe vlny a kolem 180khz by melo byt slyset 6vterin signal --druhou harmonickou pak pauza 1 vterinu

ale pozor nektere letecke navigacni frekvence budou blizko a asi je trestne vysilat vykonem vetsim nez asi 1watt

vaskuli*

Když máš osciloskop máš časovou základnu. Pusť z trafa sinus 50Hz a pak 100Hz z tvé pí.oviny vysílačky.Musíš mít 2 vlny ane 2000.

to xrx54 - asi máte pravdu, protože po větší části světa se "vysílá" 3x 50 Hz řádově v terawatech a anteny na to nemáme :-D . Na dlouhých vlnách se vysílá pro ponorky - tahle frekvence lépe proniká vodou.

doplněno 05.10.13 19:27:

Zřejmě máte pravdu s tou nízkou frekvencí. Ani na vojně jsem se s podobným zařízením nesetkal. Laděnou anténu udělate ztěžka, podle mě by stačila feritová antena s minimálně stovkami závitů, signál z ní zesílit a pak fitrovat RC, detekce, indikace Led nebo ručičkový měřák. Praktické použití dnes je asi nulové.

xrx54*

50hz -10 khz je slysitelne pro vetsinu lidi kamos kovar slysi jen do 6khz

proto doufam, ze to jsou nizke dlouhe vlny a hledalo se to z vrtulniku

xrx54*

mozna by to slo pouzit v nejaky lavine na horach

figurek*
hodnocení

0x
Předběžně jsem si spočetl délku antény pro příjem frekvence 96 Hz a vyšlo mi 1562 km. Mnoho zdaru při výrobě. *smich*

figurek, figurek :-D

a co rámová, "feritová" anténa, ta by mohla vyjít lépe, ne?

vaskuli*

Říká vám něco rezonanční kmitočet a jiné základní fyz.zákony.

Jak píše kolega výše -strašný km. Jinak pak rezonanční obvod na vstupu(výstupu). Stále jde o L a C. Zvýším li 100x L, mohu na stejný f rez použít menší (100x) kondík.Takže třeba zvedneš indukčnost vst. obvodu 10x, můžeš 10x zmenšit kapacitu ladícího kondíku. Nepočítal jsem to, ale bodou vycházet Farady!

Pokud vím tak zařízení je určeno pro hledání zasypaných osob (žádné kilometry dosahu :-D), 100Hz v cívce odhalím jinou cívkou bez laděných obvodů, pouze napojením na nf zesilovač - v tom bude celé kouzlo :-D

vaskuli*

bmbx- nejse o dosah, jde o to vygenerovat 100Hz na anténu ne?, Ale koukám, že jde spíš o fór a ne o podstatu.

Viz výše, pokud nemá cejch časové základny na oscilu tak porovnám s kmitočtem sítě.

Tkzv. "Indukcni smycka" není anténa, běžné se to používalo pro pprenos zvuku do naslouchatek pro nedoslychave v kinech.

hodnocení

0x

řekl bych že v údaji o frekvenci je použita řádová tečka což není to samé jako desetinná čárka, tudíž je vysílací frc 96,013 kHz

Jak změřit frekvenci 100hz? #4

tomin
hodnocení

0x

Je to normální indukční smyčka jako vysilač.Přijimač feritová smyčka.Laděno na 100Hz jako smyčka a nf filtr aby se odlišilo 50Hz.

Když zvednu indukčnost 2x musím snížit kapacitu 4x.(pro stejnou FRQ)Tak tam někdo píše nepravosti.Vše v této oblasti je na druhou.Když snížím indukčnost 2x musim zvýšit kapacitu 4x.

vaskuli*

Tomin nauč se základy! Neblbni hlavu lidem-cituji z wikipedie:

Sériová rezonance

RLC obvod na obr. 1 má komplexní impedanci Z=R+j(w L-1/w C)=R+jX. Obvod je v rezonanci, jestliže X=0, tj. w L=1/w C a tedy . Jelikož je w =2p f, je rezonanční frekvence dána vztahem .

Dále pro paralelní:

Mějme paralelní obvod s ideálními prvky R, L, C v jednotlivých větvích (obr. 5).
celková admitance Y=G+j(w C-1/w L)=G+jB, kde B=BC-BL, BC=w C, BL=1/w L. Obvod je v rezonanci právě tehdy, když B=0, tedy w C=1/w L a . Stejně jako u sériového RLC obvodu je rezonanční frekvence dána vztahem .

Kde máš ty tvoje čtverce a kvadráty? Je tam odmocnina ,aby R bylo jen reálné číslo a ne nějaká jalovina, jinak by se nejednelo o f rez!

tomin

Jseš bohužel teoretik.Udělej si oscilátor.Třeba Colpitse,nebo Clapa a vyzkoušej jak je to s indukčnostma a kapacitama ve vztahu

ke změně frekvence.Doporučuji elektronkový.Možno i Hartley.Nebo laboratorně to dipni na rezonančním obvodu.Uvidíš jak se to

mění.Učené vzorce jsou prakticky k ničemu.Chce to praxi.Zkus to.Doporučuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]