Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel 230V ponořit do vody

Od: vlk95® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer, mám jednoduchý dotaz. Je to možné? loupak.cz/...

Nikdy jsem to nezkoušel a nikdy neviděl. Proto se projistotu ptám. Co by udělal tento kabel kdyby se jen ponořil do vody z kohoutku? Můj názor je ten že to jednou šlehne a vyhodí pojistky. Možná se mýlím a opravdu to bude jen projiskřovat.

Díky za objasnění.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Voda má poměrně vysoký odpor, takže jistič to určitě nevyhodí. Slaná voda má odpor nižší.

Hlavně si myslím, že kdybys to tam hodil i s ochranným vodičem, okamžitě ti vyletí FIčko (proudový chránič)

doplněno 01.10.13 22:01:

jm: neříkám, že to někdo má zkoušet, ale proč by to zabilo někoho, kdo s tou sklenicí vody není nijak vodivě propojen? ;)

rnk*

A myslíte, že každý má doma FIčko?

hodnocení

2x
Pokud to položíte na izolační podložku a do vody vložíte jen P a N vodiče, tak to bude kolem kabelů jen šumět a voda se bude pomalu ohřívat. Pokud vodu přisolíte proud vzroste, reakce se silně zintenzivní a uvidíte to co na videu. Ten proud nebude tak velký aby vyhodil běžný 10..25 A jistič.
V žádném případě vám takový pokus nedoporučuji!
Jinak konec prodlužovačky mi nedávno při moštování spadl do kýble s vodou (ano, taky jsem si myslel, že něco takového se může stát jen v nějakém hloupém filmu). Pochopitelně vyhodil chránič. Bylo to na dvorku, kde z bezpečnostních důvodů používám přídavný chránič 15 mA.
doplněno 01.10.13 22:11: Oprava: L a N vodiče.

jm*
hodnocení

0x

Nezkoušel jsem to a ani nejsem blázen zahrávat sis vodou a elektrikou. To je smrtelná kombinace. dle mého názoru by to v nejlepším vyhoilo pojistky a v nejhorším by Vás to zabilo. NEDOPORUČUJI TO ZKOUŠET"

olinlitomericko
hodnocení

0x

podle odkazu loupak.cz/... vidím v zásuvce prodlužováku VIDLICI s dvouvodičovou šňůrou, potápěna je ale třížilová šňůra, tak nevím...Každopádně to vyzkoušej za doprovodu rodiče nebo staršího 18 let-maximálně vyletí jistič nebo i hlavní jistič -maximálně hlavní pojistky na baráku a kdyby bylo nejhůř, vyhoří nejbližší trafačka...

hodnocení

No ano, až teď jsem si všimnul, že v prodlužce je dvoukolík, ale ve skleničce 3 kabel.

Možná to během týdne vyzkouším, samozřejmě s největší opatrností a proudovým chráničem. Ponořím jen L a N a pokud by snad něco unikalo mimo sklenici, tak to vyhodí proud. chránič.

Díky všem za odpovědi.

hodnocení

0x

Na vojně, (před 25 lety) jsme si dělali ponorný vařič z kusu drátu, dvou příborových nožů, dvou sirek a kusu nitě. Mezi střenky příborových nožů se daly dvě sirky, celé se to omotalo nití a přidělal kus drátu. Fungovalo to bezvadně, jen jističe to moc nezvládaly. Takže stálá služba u jističů byla nutností. *smich**smich*

Je to přesně tak, jak píše jenyk - vařič z kusu spojařské dvoulinky a dvou nožů byl běžnou věcí, voda se nesolila ani jinak neupravila - jen prostě vařila. Já jen doplním, že jsme na tomto pricipu udělali našemu náčelníkovi ,,varnou konev´´ - tedy větší kelímek, kde byly u dna dvě elektrody nad sebou - ta horní byla fáze, spodní nulák. Fungovalo to naprosto v pohodě, důvodem pro vznik tohoto geretu bylo to, že náčelník vařil kafe v plastovém hrnku ponorákem, přičemž na to pravidelně zapomínal a následkem vyvaření vody shořel vždy ponorák, jednou i kelímek a stůl. U toho našeho geretu se po vyvaření vody nedělo nic - prostě nebyl obvod, nebyl odběr. Na cvičení na Libavě jsme to dotáhli k dokonalosti tím, že jsme ohřívali párky typu ,,liberák´´ zapíchnutím dvou nerezových hřebů do konců párku přičemž procházel proud párkem. Jeho ohřev trval 11 sec, jen konečky za hřeby byly studené.

Každopádně to je počínání v naprostém rozporu s elementární bezpečností práce, nedoporučuji to nikomu zkoušet!

pavelv*

Zato klobása po přehřátí pěkně bouchala :-D

rnk*
hodnocení

0x

Viděl jsem v provozu rychovařič vody zakožený na principu přímého průchodu proudu síťového napětí vodou. Byl to plastový kalíšek a v něm dva plíšky nastojato asi 1 cm od sebe. Tyto byly připojeny na síťový přívod. Voda vařila za pár vteřin, ale bez jakéhokoliv jiskření. Ovšem nebyla slaná, ten člověk si tak vařil vodu na kafe. Kdysi se to snad sériově vyrábělo.

doplněno 02.10.13 00:15:

@dedabrno: Jo taky jsem mu to tehdy říkal, ale on si tak denně vařil kafe nejmíň 20 let... Ale napadlo mě udělat ty elekrody z čistého uhlíku, to by nemuselo být škodlivé a voda co se rozloží je plyn a ten uteče. Nebo ze stříbra 999/1000, to by mohlo být i léčivé :)

No jo, ale co elektrolyza: co vše se z elektrod nebo jejich napojení (pájka) dostalo do té vody na kávu? Pravděpodobně podle zásady "pro jednou neškodí" se nic nestane, ale používat to denně nebo vícekrát za den?

hodnocení

0x

Buď má to video ujetý zvuk nebo je na tom něco špatně.

Jestli to má vyhodit jistič nebo ne nevím, ale všimněte si, že ten vrčivý zvuk začne dřív než ponoří ty kabely. Měl jsem za to, že ten zvuk vydává to jiskření.

Pak v cca 0:13 je částečně vynoří, pořád to vrčí a jiskří a vypadá to, že zvuk souhlasí.

Na konec, když to vytahuje, tak to přestane jiskřit i vrčet ještě když je to ponořené. (Vypínač?)

Náhoda? Nebo to tak má opravdu být?

hodnocení

0x

Je to legrace, v kapalině se elektrické jiskry nevytoří :)

pavelv*
hodnocení

0x

Voda sama o sobě je nevodivá - bavíme se o destilované vodě. Vodivé jsou různé minerály a soly. Čím více tedy tu vodu "znečistíš" tím více se stává vodivou. Pokud to chceš zkoušet, můžeš, ale drž si bezpečný odstup od skleničky a chce to někoho druhého co odpojí přívod, v případě, že se lekneš když náhodou sklenice praskne a kabel pustíš do té kaluže co poteče na tebe :-D To už by hrozilo i opaření, v případě dání velkého množství soli. Jinak pojistky to nejspíš nevyhodí, to bys tam musel dát pořádné množství soli..

Taky se přidám do diskuse - destilovaná voda je skutečně nevodivá. To se často používá na výstavách k propagaci vodního chlazení počítačů. Celý počítač ponořený v akváriu plném vody totiž normálně funguje i bez chladičů protože voda teplo odvede. venku se nechává jen optická mechanika protože motor by cédéčko proti odporu kapaliny neutáh.
Druhý extrém je zahřívání solného roztoku. Knížky o akvaristice ještě v osmdesátých letech obsahovaly návod na výrobu topení z trubice ve tvaru U kde na každém konci byly uhlíkové elektrody ponořené do slané vody. Na lektrody se kuchaly velké buřty monočlánky a výkon topení se dal "nastavit " tím jak nasycený roztok soli se použil.

hodnocení

0x

Znovu opakuju, pod vodou (vodivou - nedestilovanou) se nebudou tvořit jiskry, takže to video je legrace, ostatně autor je tím známý.

rnk*
hodnocení

0x

Pokud chcete něco takového zkoušet, tak tam tu sůl raději nedávejte. Pitná voda v sobě má různé soli minerálů, takže je vodivá dostatečne a hlavně při elektrolýze slané vody se rozkládá sůl a uvolňuje se plynný chlor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]