Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomocí čeho zapojit 5V spotřebič na 24-28 V?

Od: zmizik® odpovědí: 17 změna:

Lze nějak jednoduše z něčeho vybrakovat měnič nebo si jej vyrobit či koupit? Spotřebič má odběr 6A, tudíž měniče z USB nabíječek a podobných věcí jsou k ničemu. Dík

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Spotřebič 5V s odběrem 6A má příkon P=U.I tedy P=5.6= 30 W

Pokud bude srážený rozdíl z 28 V na 5V, tedy 28-5=23V, bude nutno při odběru 6A nějak srazit výkon P=23.6 =138 W.

Celkem bude příkon ze zdroje P=28.6=168W

Asi by bylo nejlepší si pořídit přímo zdroj na 5V/6A.

Tohle se samozřejmě nebude srážet stabilizátorem, ale použije se DC/DC měnič. Viz třeba odkaz výše.

hodnocení

0x

Nabíječky USB používají pulzní stabilizaci, stačí posílit tranzistorem a proud se výrazně zvýší. Není to moc složité, stačí pohledat na netu. Po rozebrání USB nabíječky zjistit jaký obvod je použit, podle toho najít datasheet na netu a výrobce tam určitě uvádí i zapojení s tranzistorem. Samotný čip v USB nabíječkách po přidání chladiče snese větší proud.

Zde je například step-down, který snese 5A a za mnohem přijatelnější cenu:

aukro.cz/...

praivo*
Když už tranzistor, tak bych šel na eBay a koupil jeden DC-DC modul s LM2596 za něco málo přes jeden dolar (např. od “axeprice“), tranzistor by měl jít třeba 2N3055 (snad jsem teď nenapsal blbost).

rv*
hodnocení

0x

já bych si ho koupil třeba tady

aliexpress.com/...

Nejsem si jist, že na 24-28V to pojede...

rv*

Pehlédl jsem, že nelze na 230V. Tak alternativa

aliexpress.com/...

hodnocení

0x

jen tak pro zajímavost... co je to za zařízení, že má takový odběr a tak malé napětí?

hodnocení

chci připojit tento diodový světelný panel do busu, kde je rozvod elektrointalace na 24 V ale může být i 28 V

avslgroup.com/...

počítám že k tomu tedy dostanete patřičný adaptér na 230V... tak bych si do busu asi dal měnič na 230V a do něj připojil tohle...

hodnocení

adaptér mám, měnič taky...ale tohle mi příjde jako docela divné řešení...nejvíc se mě líbí ta varianta z aukra za 250 kč , sice to je o 1 A slabší zdroj, ale když k tomu namontuji chladič, mohlo by to ustát

Právě, já si myslím, že by to s chladičem ustát mohl, proto jsem jej zmínil. Navíc dávat měnič na 230V a pak adaptér na 5V je opravdu neuvěřitelný nápad :-D, to ledkové osvětlení pak úplně ztrácí kouzlo.

doplněno 30.09.13 20:06:

Omlouvám se, myslel jsem že se jedná o osvětlení. Ten panel nejspíš málokdy bude žrát opravdu 6A, takže ten 5A modul bude použitelný bez obav.

zajixxx*

V klidu tech 5A, ten max 6 to bude brát tehdy budou li svítit všechny ledky... čož nebudou, cílem bude asi zobrazovat nějaký text.

zajixxx:

takovéto zobrazovače mají ledky zapojeny multiplexně, takže jestli svítí ledky všechny nebo jedna nemá tak zásadní vliv na celkovou spotřebu.

zajixxx*

To slyším prvně, můžeš poučit?... když nastavím aby svítil jeden bod/ jedna ledka, ked se spálí ten zbytek proudu( řádově jednotky ampér?) na led asi ne pač nesvítí...

VIš co to je multiplexní buzení displejů? To je, že v každý okamžik svítí jenom část ledek, jsou buzeny řádky a sloupce velice rychle po sobě...

To znamená, že pokud rozvítíš všechny LED na panelu, tak v jakýkoliv okamžik svítí jen jedna řada, nebo jeden sloupec (záleží na konstrukci)

doplněno 01.10.13 20:03:

Uznávám, že s tou jednou LED jsem to přehnal :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]