Nejste přihlášen/a.
zdravim,
mam dotaz, v pergole mi prestala fungovat zasuvka, zjistil jsem ze chyba je v kabelu, nekde se mi prerusil PLUS, minus frci, ozkouseno, tak se chci zeptat jestli je mozne dovest plus od vypinace svetla ktere mam tez v pergole (od vypinace-schodistoveho) je tam jen PLUS
mel bych minus ze stavajciho a plus z noveho kabelu, je to takto mozne udelat ikdyz vse bude mit jiny jistic?
dekuji za odpoved
A určite maš tam potiahnute jednosmerne napätie?Ak ano ,tak ako vieš že do zasuvky maš prerušeny minus ,a nie plus ,alebo oba?
Dotáhněte všechny šrouby u jističe, všechny šrouby v zásuvce. Je velmi neobvyklé aby se sám přerušil kabel.. ( musel by být přelomem, aj... a to se jen tak nevidí.)
Můžete napsat jak jste zjistil že je kabel přerušený? xDD ...
Tazatel klidně může mít v zásuvce plus a mínus, neuvedl o jakou soustavu se jedná. Klidně může mít speciální zásuvku na 12V nebo 24V třeba na rádio, a takové blbůstky.
Ale pokud má klasiku 230V, a tvrdí že je tam plus a mínus a ještě zkoušel před mím příspěvkem měřit, tak buď již nemá funkční měřák, případně už ani odvahu tam něco strkat xDD
1. pokud máte zásuvku na 230V AC tak netuším kde najít plus a mínus. Pokud tam je tak vracím vyuční list i s vyhláškou 50.
2. Nový kábel
3. Jistič (16A)
4. Svěřte to odborníkovi i když to je v tomto státe kde kdo!
Tak za prvé střídavina nemá PLUS a MÍNUS ale fázi a nulu za druhé Musíte bezpodmínečně vyměnit přerušený kabel pokud to připojíte ke světlům tak to neutáhne jistič.
Tak já to ještě trochu znepřehlednim. Není pravda, že střídavina nemá plus a mínus. Naopak. Střídavina má mnoho plusů a mnoho mínusů, v nepřetržité řadě po sobě střídavě jdoucích.
Tazatel neupřesnil, jestli třeba nemá doma stejnosměrný rozvod. Není to sice pravděpodobné, ale vyloučené taky ne . Navíc se víc jak 3 zýdny neozval, takže jsou 3 možnosti:
už závadu odstranil,
stydí se a nechce se připomínat,
zapojil to podle svého návrhu a už to má za sebou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.