Nejste přihlášen/a.
Zajímá mne zda je správné označení zemnících vodičů označeno jako zelenožlutý (nebo naopak žlutozelený) a jaké je k tomu oduvodnění nějaká normo apod.?
Ano, zelenožlutě je označený vodič určený pro ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí a je uzeměný. Ve starších rozvodech je tak označený nulák, který slouží zároveň jako pracovní i ochraný vodič. V novějších rozvodech slouží jen jako ochraný.
doplněno 23.09.13 13:11:Pro rejpaly: odpověď jsem formuloval zjednodušeně, aby jí pochopil i neelektrikář. Uvádět tady podrobnosti o ochraně před nebezpečným dotykem, případně výpočty odporů smyček a podobně považuju v tomhle případě za zvrhlé.
Pro tazatele: Zadejte si do vyhledávače "barevné značení vodičů", tam najdete podrobnosti která norma to řeší. Z hlavy si to nepamatuju a hledat se mi to nechce .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.