Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájka nebo mikropájka

Od: martinjuricek odpovědí: 12 změna:

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, zda je lepší pro pájení spojů po domácku lepší klasická pájka nebo mikropájka? Ceny jsou prakticky stejné, tak se chci raději zeptat, která bude lepší. Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na takové pájení jako pájení drátků a pod je rozhodně lepší trafopájka o tom není co diskutovat.

Používám mikro, trafo, plynovou - pokud potřebuju připájet někam nějkaký drátek šahnu vždy po trafo, je to rychlejší a pohotovější. Mikropájku používám jen pokud pájím hodně drobné součástky.

radil*
hodnocení

0x

Ani tak nezáleží jestli po domácku nebo průmyslově, jako na tom, jaké spoje chceš pájet. Podle toho potřebuješ výkon.

hodnocení

0x

Určitě je lepší mikropájka.

To že jsou ceny stejné, tak zrovna tím si nejsu jisté.

Mikropájka má většinou stanici s elektronickou regulací teploty. Takže se nestane tak rychle, že při pájení součástu teplem zničíš.

Klasická pájka je na hrubší zacházení a hrubší pájení. Odpájet s ní intergovaný obvod z desky je náročnější. I když já si se starou trafo-pájkou v pohodě vystačím.

Pro šikovnýho kutila bych pořídil mikropájku. Pokud je to na občasné pájení "nešikovného kutila" je lepší trafo-pájka.

martinjuricek
hodnocení

Tak ám to předevší na spoje kabelů do reprosoustavy, přpájení drátků atd. No kutil jsem šikovný jak na co :-D ikdyž si myslím, že ta trafo pájka bude dobrá i v tom, že tam je v příslušenství hrot, který si myslím nahradí i tu mikropájku. ale pro jistotu se raději zeptám zkušenějších

fribble*
hodnocení

0x

V dnešní době čipů bych volil mikropájku, ne že by se s pistolkou nedalo dělat, ale musí se to umět (indukce v pájecí smyčce).

hodnocení

0x

na tzv. domácí pájení :) určitě kvalitní trafopájku s dobrým výkonem. Pájení kabelů až po opravy lanek na bycikly, motocykly. Pořiďte si k ní tzv. věčné hroty s různými průměry drátu hrotu. S tím nejtenším lze dělat i jemnější práce.

Trafopajku lidokov pro začátek aby ses naučil s tim dělat a ziskal něakej pro to cit
Nebrat ty mizerný a nepoužitelný paječky z supermarketu ono i z obchodů typu bau a pod... Smyčka musí bejt z dratu cu 1,5 mm2 nebo věčná smyčka...

pfpetr*
hodnocení

0x
rozhodne trafopajka ,mikro nema tak caste vyuziti

praivo*
hodnocení

0x

Za mě oboje. Pokud chci něco rychle připájet a nechci čekat, volím trafopájku (stará ETP I, myslím že 95 W (teď ji nemám u sebe) ). Tu používám i když potřebuji nahřát něco většího (např. kontakt baterie, chladič...). Jinak používám pájecí stanici - klasickou československou ERS 50 (+ houbičky na hrot).

zajixxx*

pravio, tu ERS 50 používáme ve škole na praxi, osobně mám napájeno desítky hodin...je tomu tak jak píšeš.

Na běžné pájení DPS, i s hrubšími součástkami (relé.. etc) se dá bezproblémů použít.

Na pájení akumulátorů a podobných věcích je třeba trafopájka, jinak je to mordor a zbytečné nervy.

Mikropájka je o pohodlí, že při osazování velké desky nemusíte půl dne držet v ruce težkou trafopájku a poslouchat bzučení u ucha.

Nadrouhou stranu lze i s trafopájkou pájet i SMD součástky (rezistory, diody)... stačí upravit očko, aj.

Takže s trafopájkou lze při troše zručnosti zvládnout snad vše co s klasickou mikropájkou, na ůkor komfortu. Naopak je to trošku složitější...

No co desítky hodin starý bastlíři mají napájeno tišíce hodin s trafopájkou doma a co teprv v práci... kdo měl dříve ers 50 už byl celkem dobrej podle vyprávění... a kdo neměl musel vzít za vděk trafopájce...

praivo*

S trafopájkou jde leccos, ale mně na ní vadí to, že ji musím pořád zapínat a vypínat a že je těžká. Na tu stanici jsem si už tak zvykl, že si ji i nosím na praxi místo těch jejich zničených ETP II (stejně jako multimetr - PeakTech 3315).

A jsem "praivo" - moje přezdívka je zkratka mého jména (Prais Vojtěch) ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]