Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chtěl bych vás požádat o radu. Chtěl bych ke své věži (Panasonic mz-7), ke které mám připojené původní dva reproduktory, připojit další dva v jiné místnosti. Napadlo mě je zapojit přes přepínač, ale zajímalo by mě, jakým způsobem je zapojit, aby hrály všechny čtyři zároveň. Když je zapojim za sebou, celkově na výstupu bude dvojnásobný odpor, když paralelně, bude poloviční. Jak na to? Díky za rady, odkazy, za cokoliv.
Odpověď je jednoduchá.Pokud jsou reproduktory 4 ohmové,a zapojíš je paralelně,bude impedance zátěže 2 ohmy,což může i zničit zesilovač.Proto je lépe je zapojit do serie.Impedance bude tedy 8 ohmů,a také hlasitost poloviční,ale vydrží.
JABRAKA
Díky za odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat. Pokud bych to chtěl vyřešit přes přepínač, jaký mám použít? Totiž, doma jsem našel úplně obyčejný starý (4 (1)/250V)...pochybuju, že by to bylo úplně košér. Navíc mi vrtá hlavou případné zapojení k tomuto přepínači. Má šest letovacích paciček...takže na prostřední patří zdroj z výstupu radia a na každou dvojici krajních jeden z reproduktorů. Tím bych vyřešil pouze jeden pár a pro druhý pár repra bych musel použít další přepínač...jak to postavit, abych jedním přepínačem přepnul oba páry naráz?
Ano na prostřední přívody a z krajních vývody,přepínej jen plusy mínusy nech natvrdo-bez přerušení-nevadí to.
Tak ještě pro ujištění. Mám zezadu čtyři zdířky na oholené vodiče reproduktorů (dva páry = dvakrát červený a černý = levý plus a mínus a pravý plus a mínus). K těm mínusovým přidám do každé zdířky po jednom mínus vodiči od nových reproduktorů. Plus výstup připojím přes přepínač k plus vodičům původních a nových repro. Pochopil jsem to správně? Ptám se asi jako trotl, ale nerad bych zbytečně něco pokazil.
Otázku, kterou budu muset vyřešit nyní, je to, který vodič od přidaných reproduktorů je plus a který minus. Jsou to starší bedny, nerozebiratelné. Dvoulinka vede přímo zevnitř, oba dva vodiče jsou bílé. Co se stane, pokud je přepóluju?
Reproduktory se zapojují tak,aby se při + pulzu vychýlila membrána ven.Připojíš li k těm dvou drátům baterii-aspoň 4,5 V,ozve se lupnutí a membrána se vychýlí na jednu stranu.Pro správnou funkci stereo poslechu musí být polarita souhlasná.Při zapojení jednoho repro obráceně je signál v protifázi a dochází k posunu stereobáze až třeba dozadu.Na reproduktoru je u vývodu na membráně polarita označena bílou tečkou,nebo +
JABRAKA
Díky, jdu to tedy zjistit...budu se muset nějak dostat alespoň k membráně, ale co jiného mi zbývá. Díky za radu a mějte se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.