Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED dioda a odpor

Od: cazal* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den všem. Mám dost blbý dotaz, mám bílé LED diody (20mA, 3,2 - 3,6V, 108mW) a odpor 560R. Jednalo by se o napájení 12V. Jak by mělo vypadat zapojení.Dík

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirex*
hodnocení

0x

Např. zde: zajimavebastleni.sweb.cz/... Hlavně + 12V na anodu diody (má delší nohu a když se podíváš lupou do diody, + má menší plošku), odpor dáš kamkoli do obvodu.

cazal*
hodnocení

Super. To serioparalelní zapojení je to které by se mi hodilo. Kolik mohu dát tedy diod do jedné větve abych mohl použít odpor 560R.

figurek*
hodnocení

0x

jestli má být jeden odpor společný pro více diod, pak jej musíte napočítat tak, abyste v obvodu udržel proud 20 mA pro každou diodu. To znamená při napětí 12 V 560 ohmů pro jednu diodu, pro dvě paralelně zapojené diody 280 ohmů, pro tři paralelně zapojené diody 187 ohmů atd. Nezapomeňte spočítat taky výkon odporu. Například pro deset diod už budete potřebovat tříwattový odpor.

Nebo použijte možnost číslo dva, kdy každá dioda bude mít svůj odpor 560 ohmů. Pak vám stačí miniaturní odpory na čtvrt wattu.

hodnocení

0x

Pozor na jednu věc, předchozí výpočty platí pro stabilizovaných 12V. Tam klidně můžete dát do série např. tři diody a odpor vypočtený pro jednu větev vám vyjde cca (3V/20ma ) 150 Ohm. Jenže pokud to plánujete třeba do auta (nebo pro nestabilizované trafo, tam je to ještě horší), tak tam klidně bude reálně 14,5 V a najednou vám teče jednou větví místo 20 mA skoro 40 mA. Proto musíte počítat s nejvyšším napětím, jaké se tam může skutečně objevit.

doplněno 13.09.13 13:33:

Jinak koukám, že lpíte na tom odporu 560 Ohm. Netuším proč, je to halířová položka ale třeba jste si objednal nějaký balíček ledky + odpory a nemáte možnost snadno koupit jiné. V tom případě je ,můžete odpory skládat paralelně (vedle sebe). Výsledná hodnota bude 560/n (n je počet odporů). Takže např. pro těch 12 V a tři diody to vyjde akorát na tři paralelní odpory cca 187 Ohm.

Pokud vám nezáleží na maximálním svitu, ale spíše na spolehlivosti, tak raději vše počítejte pro cca 15 mA. Některé typy těch 20 mA moc dlouho nevydrží.

Ještě k tomu, co jsem psal výše, pokud napětí není stabilizované a může hodně kolísat, pak je výhodnější diody do série nedávat, nebo jen dvě. Jinak bude proud hodně kolísat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]