Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, online prodej fotek pixmac.cz mi nevzal jednu z mých fotek s odůvodněním:
"Technické problémy: Je nám líto, ale nemůžeme váš snímek zařadit do naší databáze. Důvodem jsou Technické problémy. To znamená některé z následujících: doostření, viditelná komprese, interpolace, vyhlazení, bokeh, šum, zrnění, viditelná retuš, chromatická aberace, sférická aberace, padající horizont, lens flare, nesprávné vyvážení bílé, špinavý nebo zaprášený obrázek, ztrátu dat nebo vinětaci."Mě osobně se zdá, že fotka vypadá pěkné a žádný z problému na ni nevidím. Samozřejmě že nemůže být celá ostrá, když je focena pár cm od objektivu.
Jen prosím aby nějaký fotograc fotku ohodnotil. Díky
Jedná se o levný foťák z teska, nebo odkud. Ale na cenu dělá překvapivě pěkné fotky. (samozřejmě pěkné pro amatéra.)
Manuálně se nedá nastavit skoro nic.
Ale proč ne, i levný foťák může dělat velmi slušné fotky, pokud je hodlám použít jako upomínku na nějakou událost (dovolená, závody do vrchu, narozeniny, novoročenky...) a nehodlám z nich dělat velké zvětšeniny. Pro vážnou výtvarnou činnost ale nestačí. Sebedražší foťák sám o sobě ale dobrého fotografa taky udělat nedokáže. K tomu je potřeba hlavně talent, studium kompozice a techniky, neuškodí konzultace odborníků a taky studium snímků předních fotogtafů. Fotografy s přirozeným talentem, velkým "F", kteří dokáží fotit světoznámá díla bez jakéhokoliv fotografického vzdělání by se dalo spočítat na prstech.
doplněno 09.09.13 08:42: Něco málo o tom vím, absolvoval jsem jeden a půl fotografické školy, než jsem pochopil, že na to nemám (tím nemyslím finančně
).
Omyl, celá ostrá být při potřebném vybavení a zkušenostech může, ale v tomhle případě by to nebylo žádoucí. Ostrý ale musí být celý fotografovaný objekt na snímku (šnek), což není. Jeho zadní část je rozostřená. Dosáhnout toho se dá přiměřeným zvětšením hloubky ostrosti (zacloněním) a pečlivým zaostřením. Taky bych odstranil onen zelený list vlevo, který je v ostré části snímku a svou nápadností působí značně rušivě.
doplněno 08.09.13 10:04:Pokud se hodláte věnovat makrofotografii vážněji, doporučuju si pořídit aspoň průměrnou zrcadlovku s možností ručního nastavení. Automatika je v tom případě spíš ke škodě.
doplněno 08.09.13 10:14:Ještě něco ke kompozici snímku: Plže bych umístil o kousek níž (aby bylo víc volného místa nad ním, než pod ním). Co se týká umístění horizontálního, v tomhle případě bych ponechal (výjimečně) umístění ve středu snímku. Jinak "středové" umístění většinou nepůsobí příliš dobře a objekt se posouvá lehce vpravo dolů od středu (kdysi se preferoval t.zv. "zlatý řez", ale nerad bych tu rozpoutal nekonečnou diskusi na toto téma :D ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.