Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu slouží kamery na semaforech?

Od: johnas* odpovědí: 15 změna:

Zdravím, potřeboval bych vědět, k čemu slouží tyto kamery: upload.wikimedia.org/...
Díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Link nefunguje...
Některé "kamery" (nebo spíše čidla) u semaforů monitorují, zda je v určitém jízdním pruhu nějaké vozidlo - pokud není, vůbec pro tento (většinou odbočovací) pruh nedají zelenou, aby se nezdržoval provoz v jiných směrech křižovatky...

luke237
Link nefunguje

Zkus tohle

Některé "kamery"(nebo spíše čidla) u semaforů monitorují, zda je v určitém jízdním pruhu nějaké vozidlo

Tim bych si nebyl tak jisty. Od toho jsou zemni magneticke smycky v danem pruhu.

Obecne kamery maji 2 funkce:

1. jedny snimaji prujezdy na cervenou
  2. dalsi funguji jako kamery - snimaji provoz na krizovatce a obraz se prenasi do centralniho ridiciho strediska, kde podle poctu aut operatori rucne upravuji intervaly svetel na semaforech

rnk*
hodnocení

0x

Odkaz nefunguje, ale obecně slouží k zaznamenání řidičů, kteří projedou na červenou.

repkin*
hodnocení

0x

V Praze, nebo např. v Ústí nad Labem a v jiných dalších městech fungují jak uvedl kolega k zaznamenávání průjezdů na červenou v některých dalších městech jako např. Teplice jsou kamery menší, které údajně monitorují pouze frekvenci průjezdů vozidel křižovatkami, jelikož nejsou svedení ani k městské ani státní policii. Kamery v Praze však mohou i měřit a to bez varování řidičů novinky.cz/... . Takže já třeba při průjezdu Prahou jedu fakt skutečně těch 50km/h a modlím se, aby už byla značka 70,80 :)

meda45*
hodnocení

0x

Tyhle kamery jsou jenom informační, slouží jenom k zaznamenávání hustoty dopravy, některé třeba automaticky spustí červenou jakmile řidič jede víc jak 50. Neslouží k měření ani průjezdu na červenou a následnému postihu. Jinak v Praze jsou kamery na průjezd červenou asi jenom na 8 křižovatkách a úsekových radarů co slouží k měření taky moc ne. Všechno se dá zjistit na internetu, oficiálně.

Nevím, odkud máte informace, ale v Praze jsou radarů a kamer, měřících rychlost a sledujících průjezd na červenou desítky.

doplněno 08.09.13 10:28:

Nesmíte věřit všemu, co najdete "oficiálně" na Internetu. Zkuste si projet rychlostí řekněme 65 km/hod konec dálnice D1 na území Prahy. Uvidíte na vlastní kůži, co to udělá.

meda45*

Zkusil jsem si projet a nic :) respektive nevím co myslíte pod pojmem konec dálnice D1. Jinak kde je v Praze měřená rychlost a kde jsou kamery průjezdu na červenou najdete zde: kamery.praha.eu/...

Koncem dálnice myslím část na pankráci směrem do centra. Léta tam byla povolená 80, pak jí ale v zájmu nížení hluku zrušili. Já tam jel 63. Trvalo to skoro rok, než mi přišlo předvolání. Na fotce, co mi ukázali by dentista dokázal spočítat plomby v zubech, takže se ani nedalo vymluvit na tehdejší "osobu blízkou". Stálo mě to 2000 Kč a dva body.

doplněno 09.09.13 08:52:

Těch 63 mi započítali po odečtení tolerance radaru, takže rychlost byla asi o něco vyšší.

doplněno 09.09.13 09:00:

Mimochodem na tom Vašem odkazu chybí v jen blízkém okolí mého bydliště cca 3 kamery (netuším k čemu přesně slouží). Takže mapka je t sice užitečná, ale rozhodně ne kompletní.

hodnocení

0x

Zkusím dát obrázek do přílohy

doplněno 08.09.13 17:16:

Nevím čím to je, ale najednou odkaz funguje. (Že by ho mezitím admin opravil manuálně?)

K čemu slouží kamery na semaforech?
rnk*

Vzhledem k tomu, že ty kamery jsou nainstalované tak, že vás 1. nasnímá zepředu a 2. po pár metrech zezadu tak jsou způsobilé měřit rychlost. A to na principu úsekového měření rychlosti. Zcela jistě budou i zaznamenávat projetí na červenou. Kdyby nebyla čitelná přední značka, majií zaznamenánu i zadni.

luke237
Nevím čím to je, ale najednou odkaz funguje. (Že by ho mezitím admin opravil manuálně?)
Nejaky Sysel (systemovy uzivatel) to opravil. Take mi opravil ten odkaz v mem prispevku (puvodne jsem se tam preklepl a opravil to v druhem prispevku, ktery ten zmizel a v prvnim je ten odkaz opraveny).
výtka
Upozornění od sys hejkal 10. 11. 2013 05:43:43
Ano. Občas, když je odkaz nefunkční, a podaří se ho opravit, (upravit, zkrátit a ověřit funkčnost) vložím ten opravený. Pokud odkaz opraví a vloží autor, když to neuškodí otázce, špatný odkaz je vhodné smazat, aby nepletl.

hodnocení

0x

Taky se na téhle otázce trochu přiživím. Už dlouho si lámu hlavu, co je tohle za zařízení. Vyskytuje se převážně v těsné blízkosti řízených křižovatek, ale i jinde. Vždycky je směrováno do silnice.

K čemu slouží kamery na semaforech? #2
rnk*

Zajímavé. Mohlo by to být dálkové ovládání semaforů. Když se přiblíží auto s právem přednosti v jízdě, tak se přepne semafor na červenou ze všech stran. To je však jen má úvaha.

V 80. letech byly nainstalovány na křižovatkách v Brně indukční smyčky v silnici před křižovatkou, v autě (např. hasičském) měli vysílač a když přijeli naskočila ze všech stran červená.

jonnie

Jedná se o přijímač pro preferenci MHD na SSZ

jonnie
hodnocení

0x

Součást MKS (městský kamerový systém). Nesnima prujezd na cervenou ani rychlost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]