Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Potřebuji poradit,zda mohu použít kruhový dipól,původně určený na příjem VKV rozhlasu,na příjem digitální televize?!Předem děkuji všem za odpověď.
doplněno 01.09.13 15:53:Bydlím na Vinohradech Praha 2.Vzdušnou čarou 1 km od vysílače Žižkov.Teď jsem to vyzkoušel tak to jde v pohodě,ale třeba Smíchov,Pohoda,Telka se seká i když síla signálu a kvalita signálu je na 95%.No a ta nová Tv Art je pouze na 37%(37.kanál).Takže co s tím,koupit anténu na UHF?Zlepšilo,by se to?Děkuji za doplňující odpověďi.
No teoreticky ano, ale jen některé kanály TV. Ty na vyšším kmitočtu půjdou chytit těžko, ale možná je chytnete.
Viz: wikipedia: "VKV jsou kmitočty o frekvencích 30 - 300 MHz. Na těchto vlnách se vysílá frekvenčně modulované rozhlasové vysílání a některé televizní kanály (I., II. a III. tel. pásmo)."
P.S. tak (pokud jste si to už nepřečetl) si ještě pro pobavení můžete zkusit tohle zpravy.idnes.cz/... (doporučuju hlavně reakce nadšených koncesionářů - třeba se tam objeví i nějaký konkrétní nápad, když ne, tak holt ta zábava...)
Ne všechny multiplexy vysílají ze Žižkova, zkuste si něco přečíst digitalnitelevize.cz/...
Někdy je na škodu i velmi silný signál.Zkus chytat jen na kus drátu(60 cm),který do konektoru na konci kabelu připojíš.
JABRAKA
Ano to jsem zkoušel,ale to je ještě horší.Nemusí tam být zapojen symetrizační člen z 300Ω na 75Ω?
Pokud je to jen kus drátu tak ne. Ten má 75ohm. Pouze dipól má 300ohm a musí se pomocí sym. členu změnit na 75ohm
Pokud použiješ náhradní anténu,musíš zase najít nejvhodnější místo.Někdy stačí anténu posunout o decimetry,aby se signál stabilizoval.
JABRAKA
Díky všem za odpovědi.Zítra to ještě vyzkouším.Mě spíše zajímalo,jestli kdybych koupil nějakou anténu na UHF,zda by se zlepšil příjem, oproti výše zmiňovanému kruhovému dipólu určeného na VKV.
No a já myslel,že vertikálu.Všude píší Praha ve vertikálu.Ale některé stanice vysílají i vertikál i horizont.Takže tedy lepší horizontální polarizace?Signál je na95%(síla signálu) a kvalita na 95% také.Akorát jak jsem psal, tak některé kostičkují i při této síle signálu.Asi to bude opravdu tím dipólem,protože ,když je určen na VKV, tak těžko asi mohu čekat kvalitu na digitální vysílání.Díky všem za váš drahocený čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.