Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat dělič

Od: hujer1 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den

Dobří lidé, poradil by mi prosím někdo, jak obecně spočítat dělič na výstupu zesilovače do reproduktoru u basového komba, abych ho mohl připojit ještě do linky v mixáku? Nebe jestli je potřeba ještě oddělovací trafo a jaké? Moc Vám děkuji, Kříž

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

nejdříve musíte vědět, kolik voltů vám leze z komba a na kolik voltů (nebo spíš milivoltů) máte povoleno pro vstup do mixáku.

Pozor ať si mixák nepoškodíte. Napětí na výstupu komba totiž není konstantní, protože jako u každého zesilovače jeho velikost souvisí s výkonem. Když pustíte kombo hlasitěji, pak zvýšíte napětí na výstupu do reproduktoru a tím i do případné odbočky.

To co poptáváte, se dělá jinak. Mixák je ten hlavní zesilovač, který řídí hlasitost koncového stupně. Mixáky obvykle mají pro jednotlivé nástroje boční výstupy. Kytaru zapojíte do vstupu mixáku a z mixáku vedete bočním výstupem linku do komba, které si můžete nastavit tak hlasitě, jak potřebujete.

Jestli váš mixák boční výstup nemá, pak si udělejte normální rozbočku, kterou zastrčíte rovnou do vstupu mixáku. Nic složitého. Kytaru zapojíte do vstupu rozbočky a z druhého výstupu rozbočky zapojíte drát do komba. Žádná věda. :)

hujer1
hodnocení

Nevím jak Vám poděkovat, jste moc hodný. Jenže je to trošku jinak. Některá komba už výstup v sobě mají a některá ne a to je náš případ. Jenže pokaždé ho připojujem do jiného mixpultu. Takže rozbočka u pultu není možná. Je to kombo našeho basisty a já mu to tam musím dodělat. Teď jsem mu udělal ohromné kombo Peavey, ale to ten výstup mělo, jen se odpojoval při zastrčení Jacku reprák. Tak jsem zrušil rozpojení a je to v pohodě. Potřebuje si udělat zvuk basy sám pro sebe a pak to dát linkou zvukaři do pultu, který tu zastrčí do nástrojového vstupu s nastavitelnou citlivostí. Toto kombo ale musí nosit dva lidé, což je v mnoha případech zbytečné. Proto mi doveze ještě menší kombo - proto zatím nevím jaký má výkon. Nástrojové vstupy na pultech jsou normované. Změřit výstupní napětí, které leze do reproduktoru není problém (i osciloskopem). Na vstup komba dám generátor, ale nevím, při jaké hlasitosti to měřit a následně nevím, jak spočítat dělič, nebo jaké trafo v GM objednat. Poradil by jste mi? Poradíte mi prosím? Moc děkuji. Kříž

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]