Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měřič spotřeby elektrické energie 12V

Od: josefkrk odpovědí: 19 změna:

potřebuju nějaký měřič spotřeby elektrické energie pro 12V rozvodný elektrický systém. Nevadí mi jestli bydu ukazovat spotřebu v Ah nebo ve Wh, ale potřebuju aby tyto informace ukládal, pro pozdější odečet. Pro začátek bych potřeboval nějakej kolem 50A, ale později, (za rok, či dva) budu potřebovat mnohem větší, třeba až 200A či vyšší.

Použití.: mam ostrovní fotovoltaický systém a jsem domluvenej se sousedem, že mu budu prodávat energii za určitou cenu.Ale oba chcemě měřič spotřeby.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na ebay.co.uk/... je jich spousta.

Řekl bych ale, že budou složité povolovací podmínky - snad vás nikdo nepráskne.

doplněno 26.08.13 22:08:

Hm, tyhle měřáky asi použít nepůjdou. Jsou sice na 100A, ale špičkově. Trvalé zatížení je asi o hodně menší, něco kolem 25-40A viz forum.mypower.cz/...

praivo*

Přesně tak, wattmetr pro RC modely. Nejlépe vypadá ten Turnigy, Pro větší proud už jedině bočník, ampérmetr, voltmetr a kalkulačku.

doplněno 23.08.13 19:23:

Nebo koupit 2 multimetry s možností připojení k počítači, jeden zapojit jako voltmetr na síť, druhý na bočník 200 A/200 mV, data zaznamenávat počítačem např. každých 5 minut a jednou za určitý časový interval (např. každé dva dny) v Excelu/Calcu z těchto dat spočítat výkon a celková spotřeba. Bylo by to však výrazně dražší (můj multimetr stal přes 2.500 Kč a to je to jeden z nejlevnějších s USB, potřeboval bys dva, bočník také není levný). Ale zas bys mohl ten výsledný soubor nahrát např. na Dropbox a soused by mohl rovnou sledovat svou spotřebu, mohl by sis ty výpisy i archivovat.

josefkrk
hodnocení

jj ten turnigy jsem našel na netu za 1200Kč. 130A je docela dobrý a kdybych chtěl víc tak mohu použít 2... a s tim ampermetrem a voltmetrem by to nešlo protože já potřebuju ukládat informace o celkové spotřebě, a ta se během dně velmi mění.

Myslím, že 2 měřáky pararelně nepůjdou.

Budete muset doufat, že měřák má konstantní odpor a udělat bočník. Jeho hodnutu budete muset doladit experimentálně.

doplněno 23.08.13 20:44:

Sice nevím proč by to nešlo, ale kdysi jsem se takhle pokusil zapojit 2 ampérmetry a oba poměrně rychle shořely:(

doplněno 24.08.13 00:42:

Potřebovali jsme změřit proud jakéhosi šíleného motoru při zvyšování napětí. Čili měřáky byly zajený paralelně mezi akumulátory a motor. Všechno se zdálo OK ale najednou se měřáky rozhoupaly jaksi v protisměru a než nám došlo o co jde tak jeden odešel a hned za ním druhej.

praivo*

Nevidím důvod, proč by neměly jít dva paralelně. Proud se mezi ně rozdělí a pak stačí jen sečíst údaje z obou měřáků.

doplněno 23.08.13 21:16:

A kam jsi je připojil?

doplněno 25.08.13 13:48:

Ampérmetry paralelně?

doplněno 25.08.13 13:48:

*paralelně se zátěží?

josefkrk
hodnocení

jj nebo by šli využít jako 2 rozdílné DC větve. Ale ještě bych potřeboval poradit, soused má měnič už nevím jakého výkonu, ale když jsem ho ještě věděl tak jsem počítal a aku to vklidu utáhnou naplno(myslim že je to cca 600W), ale on ho používá docela často. Je tu ale jeden problém, měnič je totiž nastaven na Pb baterie ale já mám LiFePO4 aku (měl jsem slevu, tak jsem bral), měnič tedy se vypne při napětí 10V, ale to by mi baterky zabilo.min. provozní je 2,8V a max. 3,65 to je na 12V blok 11,2-14,6V. max.napětí je v poho měnič do 15V ale to min. je blbý. Tak se ptam jestli je nějaká voltová ochrana, která by odpojila obvod v daném napětí. Chtěl bych použít i pro ty DC 12V rozvody.

Díke za rychlé reakce

praivo*

To už bych nechal řešit souseda, s tím, že bys to potom jen vyzkoušel, aby sis mohl být jistý, že to funguje.

doplněno 23.08.13 21:09:

Ale proč by ses měl ty přizpůsobovat jemu? On tu energii chce, tak ať pro to taky něco udělá. Když budeš platit všechno ze svého, tak se ti ty investice jen tak nevrátí...

josefkrk
hodnocení

To mam nastarosti já. protože sousedu budu prádávat energii a chci mít přístroje u sebe

rv*
na to se používá cellog 1000Kč, který monitoruje stav baterie nebo jednotlivých článků a při přebití/vybití odpojí baterie přes 2 relé 2x400Kč od střídače a od regulátoru. Snad to mají na ostrovnielektrarny.cz hobbyking.com/...
rv*

A ještě při těch 12V může být značná ztráta na vedení - doporučuji přepočítat, třeba dle

ekoproud.wz.cz/...

pavelv*

Ano, teoreticky by to jíti mělo, ale i ve škole jsme s tím měli problém. Jde o to, že přechodovej odpor je závislej na teplotě -> proudu. Takže vždy bude jeden odpor menší, dojde k nerovnováze a odpálení. Bohužel se to nejvíce projeví až při maximálním zatížení.

pavelv:

jaký přechodový odpor? Přechodový odpor je zcela něco jiného a pokud budou přístroje paralelně tak i když budou jejich měřící odpory různé, tak se proudy patřičně rozdělí a podle toho budou měřáky i různě měřit, ale součet naměřených hodnot by měl odpovídat celkové spotřebě. Nevidím jakýkoliv důvod k odpálení

Asi je problém v tom přechodovém odporu. Když zapojím dva 100A měřáky pararelně, tak by při proudu 180A mělo každým téci 90A. Jenže pokud se proud rozdělí v poměru 2:1, tak potečou proudy 120A a 60A - napřed odejde ten první měřák a pad druhý. Rozhodně bych to podruhé už nezkoušel.

praivo*

1. Co s tím má společného přechodový odpor?

2. 100A digitální měřáky většinou používají bočník (100 mV / 100 A) = 1 mΩ (velice přesně!) . Pokud tazatel použije dva stejné přístroje, budou v nich i stejné bočníky a proud se tak rozdělí naprosto rovnoměrně.

Jestli mi nevěříš, večer ti to vyfotím.

pavelv*

Ano, rozdělí, za předpokladu, že přívodní vodič bude taktéž rozdělen na dva vodiče a poté následně spojen. Stejně očištěné, přitáhnuté, je toho mnoho. 1 mΩ je docela málo. Nevěřím tomu, že měřáky se vyrábí bez zpětné kalibrace. Určitě tam jen nedají bočník a je hotovo.

praivo*

1. Měřáky se samozřejmě už při výrobě kalibrují.

2. Co jiného bys s tím vodičem chtěl dělat?

3. 1 mΩ je jen odpor samotného bočníku (na kterém se měří úbytek napětí, odpovídající protékajícímu proudu), zbytek může mít odpor jaký chce.

4. Pokud by z nějakého důvodu nemohla být dodržena stejná délka přívodních vodičů a jejich odpor by se lišil tak výrazně, že by hrozilo překročení rozsahu jednoho z měřáku, je možné před ten měřák připojit vhodně dlouhý kousek ocelového drátu (ten svým vyšším odporem vyváží nižší odpor zbylého vodiče a proud se pak rozloží rovnoměrněji.)

josefkrk
hodnocení

to já si budu zapisovat údaje z toho wattmetru do exelu.

josef9722
hodnocení

hele mam ještě otázku na ten Pro-Peak Wattmetr rc-profimodel.cz/... .Ten měří do 6554Wh, jak je to když přesáhnu tento údaj, vynuluje se a jedo se od začátku?A ještě jestli se dá vynulovat, protože to bude mít u sebe asi soused(ještě není domluveno).

zabu
hodnocení

0x

A co tohle:

sine.ni.com/...

Tyhle karty mají 12ti bitový převodník. V libovolné kombinaci 8 vstupů proti zemi, nebo 4 symetrické-ty se hodí na měření proudů externím odporem(bočníkem). Logovací SW si buď napsat, nebo použít jejich za peníze atd... A hlavně jim to funguje a velice spolehlivě ukládá online do PC. Stačí jakýkoliv Laptop taktovaný tak asi od 1600 MHz. Zpracovat získaná data jdou buď jejich SW nebo v Excelu. podrobnosti jsou na tom webu NI.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]