Nejste přihlášen/a.
Zdravim, rad bych se zeptal moudrejsich, jak si dopocitam kolik mi sezere trouba elektriky na upeceni napr. chleba. Rekneme, ze pecu cca hodinu ale behem peceni i menim teplotu (ma to vliv ci nikoliv?) jake udaje k tomu vypoctu budu potrebovat znat a je taky rozdil zda pece horkovzduch nebo telesa (horni, dolni) ci gril? dekuji za objasneni
doplněno 21.08.13 18:07:doplnuji, ze mame tuto troubu: electrolux.cz/...
Pro jednoduchost bych ti to vysvětlil takto.
Nachystej si na pečení stopky a stopuj dobu, při které bude svítit signalizace zapnutého topného tělesa. Když se kontrolka rozsvítí zapni stopky, když zhasne zastav stopky a tak pořád dokola, dokud chleba neupečeš.
Na konci ti vyjde třeba žes chleba pekla 70minut a trouba měla zapnuté topné těleso po dobu 17minut.
Teď musíš najít v papírech trouby jaký příkon mají topná tělesa v troubě. Odhadnu že je to 2500W což je 2,5kW. Pokud u trouby necháš otevřené dvířka a trouba bude mít trvale zapnuté topné těleso a pojede jednu hodinu, tak za tu hodinu spotřebuje 2,5kWh.
Takže pokud tvoje trouba měla zapnuté topné těleso po dobu 17minut tak spotřebu vypočítáš 2,5kWh / 60minut * 17minut = 0708333kWh.
Rozdíl to je jestli pečeš jedním tělesem nebo dvěma tělesy a nebo griluješ.
Ale rozdíl se vyrovná tím, že při pečení jedním tělesem trvá ohřev delší dobu a příkon topného tělesa je menší. Při pečení oběma topnými tělesy trvá ohřev kratší dobu ale zase spotřebuje více energie.
Horkovzduch je to stejný. Jediný co zvýší odběr elektriky je, když budeš každou minutu otvírat dvířka trouby a vypouštět ohřátý vzduch.
Snad to aspoň trochu pochopíš.
Přesně to nespočítáte (a k čemu také..).
Nicméně trouba kterou uvádíte má maximální příkon 2780W...Pokud tedy hodinu pojede na plný výkon, bude mít spotřebu 2,78kWh. Reálně to bude vždy méně...Nepůjdou všechny tělesa současně..., po nahřátí na určenou teplotu se trouba resp. topná tělesa bude střídavě zapínat a vypínat.
Pokud budete měnit teplotu, vliv to samozřejmě mít bude..Při nižší nastavené teplotě je logické že tělesa budou zapínat méně často...při vyšší teplotě naopak častěji.
Vypočítám naprosto jednoduše. Vezmu měřák a zapojím ho mezi zásuvku a troubu. Na něm vidím jak okamžitou, tak i celkovou spotřebu. Ukáže mi i kolik mě stojí el. energie na upečení jedné husy, pekáče buchet nebo třeba usušení ponožek. Můžu si ověřit i spotřebu jednotlivých režimů trouby. Výsledků, které mi ukáže, se nemohu nikdy tak přesně dopočítat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.