Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potíže s pájením

Od: petroch25® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, již třetí den se mi stává při pájení, že se mi hrot na pájce asi přepaluje, nezachytí se na něj cín a dělá se tam nějaký povlak, používám pořád stený postup, teplotu atd. zkoušel jsem i nový hrot a nic. nemůže to být třeba elektrikou? ještě před týdnem bylo vše bez problémů. poradí někdo prosím?

doplněno 02.12.12 09:15:

zkoušel jsem i svou druhou pájku a stejný problém

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jaká páječka (pájka je například cín *smich*)? Odporová nebo transformátorová?

hoummy*
hodnocení

0x

Nehraje roli vlhkost vzduchu nebo teplota? Uložení pajek je v relativním suchu?

tesyk*
hodnocení

0x

používáte kalafunu a čistíte hrot?

jabraka*
hodnocení

0x

Smyčka na hrotu se postupně rozpouští v cínu a tím se indukovaná teplota trochu zvýší.Je možné použít kvalitnější hrot věčný,který má na smyčce železnou smyčku.

JABRAKA

mkat*
hodnocení

0x

Použivate stale rovnaky cin?Nahodou ste nemenili za novy?Ked je hrot vyčisteny a dobry cin tak by nemal byť problem.

opredat
hodnocení

0x

Ony take ty RoHS ciny stoji za ... chce to sehnat starej dobrej cin. Jeste se da sehnat. Tak rychle udelat zasoby. Ja uz mam nakreckovano.

hodnocení

cín mám pořád stejný, mám pájecí stanici ZD 99, hrot občas očistím, dělám vše stále stejně

čím čistíte hrot?

hodnocení

hrot většinou otřu jen ubrouskem, to dělám od začátku a v pohodě

To není nejlepší způsob, dobré je zakoupit k tomu určenou houbičku a navlhčit vodou. V tomto otřený rozpálený hrot je okamžitě krásně čistý.

takjan*

Stalo se mi něco podobného. Ze svitku cínu ze začátku vše v pohodě. A pak to šlo čím dál hůř. Postupně se totiž z cínu vytrácela kalafuna až tam nebyla vůbec. Byl jsem z toho jelen, než jsem to odhalil

zabu
hodnocení

0x

Máte zbytečně vysokou teplotu na hrotu, nebo pájíte znečištěným cínem, nebo jste si hrotem sáhl do nějakého plastu. Vadí např některé laky na DPS, izolace vodičů, silikonové laky apod. Hrot se potáhne slabou vrstvou toho přepáleného sajrajtu a je zle. Dále nedoporučuji čištění na mokré houbičce. Hrot se tím náhlým ochlazením ničí. Vzniká pnutí materiálu a praská pokovení hrotu. Zvlášť tyhle TW hroty na to jsou háklivé. Je lepší používat/... Je to daleko šetrnější ke hrotu.

Zabu:

nevím jaké používáš hroty, že se ti na mokré houbičce ničí pnutím *haha*

Já používám houbičku od nepaměti a jedna z mých páječek 12W Tesla má svůj původní hrot už asi 30let, Wellerka asi 20let a čistím tím i hrot na trafopáječce - samozřejmě věčný, ten jsem měnil naposled před 10lety a to jen proto, že prasknul v místě bodového sváru při nárazu ;)

Mokrá houbička je to nejlepší a nejšetrnjší co je, ale kdo nezkusí nevěří. Poud se začne loupat pokovení na hrotu, tak je to známka hodně nekvalitního hrotu. A takový hrot jde do háje ať se čistí čímkoliv.

doplněno 02.12.12 21:26:

Pokud tazatel otírá hrot ubrouskem tak tam bych viděl problém, ten ubrousek se mu tam napaluje a hrot je pak znečištěný.

zabu

Celej život dělám s elektronikou, firma mě posledních dvacet let dost dobře platí za to že něco umím. Tak mi tu nevyprávěj takový pohádky. Jestli tady chceš tvrdit, že ti hrot na Wellerce vydržel 20 let, tak ji zapínáš tak jednou měsíčně na půl hodiny. Ale hrot, se kterým se pracuje 8-10 hod denně, 5dní v týdnu, vydrží s bídou měsíc. A tam je potom vidět ten rozdíl v trvanlivosti hrotu při mokrém a suchém čištění. Jediný v čem máš v tomto případě pravdu, je že čištění ubrouskem může napalovat na hrot bordel.

Weller má hroty nezničitelné a jak je vidět i ta Tesla, koupil jsem si na ní kdysi ve výprodeji několik hrotů různých velikostí do zásoby, když se přestala vyrábět a náhradní hroty z normálního prodeje vymizely a zatím jsem neměnil. Jo je fakt, že hroty do ZD 99 jsou docela aušus, pokovení na hrotu časem odejde i běžným pájením a pak to jde rychle. Na Wellerce je to držák, taky stojí hodně peněz, jenom nejlevnější hrot mě stál 600Kč když jsem si kupoval jinou velikost.

Nemusíš zde zdůrazňovat, že tě firma dobře platí 20 let za to, že něco umíš, to s trvanlivostí hrotu na páječkách moc nesouvisí *haha*

zabu
hodnocení

0x

Proč zmizela moje reakce na BMBX? On se mi smí vysmívat a já nesmím nic? Dobře to tu vedete, dobře. . . Někdo smé vše a jiný nic. Tak sbohem, na tohle nejsem zvědavej.

Já se někomu vysmívám? Ahaaaa...pokud je tady někdo háklivý na smajlíky, tak se mu omlouvám.

praivo*

Tvoje reakce, stejně jako tvůj předchozí příspěvek, který již byl upraven, porušovala pravidlo -Z2-. Nahlásil jsem to já, klidně se vztekej.

hodnocení

tak jsem dneska zkusil koupit nový cín a bylo to špatným cínem, už je vše v pořádku, jen hrot u ZD 99 to nepřežil. Díky všem za odpovědi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]