Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně stabilizátoru nap. . Mám na autě světla pro denní svícení ( na 12V ), jenže mě ty diody shořely, protože zdroj nějak kolísá a proto bych potřeboval nějaký stab. nap., aby to udržovalo těch 12V. Rád bych si to spájel doma sám, tak jsem se chctěl zeptat jestli někdo nemá schéma a seznam použitých součástek?
Předem díky za odpovědi. W.
Buď jsi měl na h*vno diody, nebo ti selhala regulace nabíjení. V druhém případě by to chtělo urychleně řešit, než ti to uvaří baterii.
Která z těchto možností to byla, to zjištíš jednoduše - při nastartovaném motoru zapni potkávací světla a řekni někomu, ať pozoruje jejich jas (nebo to dělej v noci). Pokud je regulátor funkční, měla by světla svítit stejně i při změna otáček motoru - pokud se po zvýšení otáček jejich jas zvýší, je špatný regulátor. Pokud je napětí stabilní, měl jsi vadná světla, ta totiž musí vydržet napětí palubní sítě auta (hodnota viz níže).
Místo světel můžeš použít i větrák, voltmetr (jestli ho máš - maximální napětí by mělo být 14,8 V), nebo cokoliv, co reaguje na změnu napětí.
Asi jak píše wector, v soustavě auta napětí nemá překročit cca 14,6 V Pokud to tak není, je potřeba to dát do pořádku, jinak se například zničí i akumulátor. Na toto napětí jsou schválená denní světla navržena a musí je vydržet. Pokud máte nějaká LED od ťamanů, pak prakticky není o čem mluvit, je to hračka, kteríá nemusí dlouhoddobě vydržet ani 12V. To chce pak posoudit individuálně (spočítat diody, identifikovat je a spočíst si maximální přípustný proud ) a je pak možné snížit napětí třeba sériovým odporem, nebo několika usměrňovacími doidami v sérii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.