Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaschlé drobné kapky na objektivu po umytí

Od: pater odpovědí: 9 změna:

Mám takový problém, podařilo se mi docela slušně zmamatlat svůj digitální fotoaparát a tak jsem jej poumýval hdrem s jarovou vodou, přežil to v pohodě, ale jsou na něm zaschlé drobné kapky od vody, jsou i na objektivu, myslíte že budou mít vliv na kvalitu fotek? mám to nechat tak nebo to zkusit nějak vyleštit? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zcela postačí přípravek na okna a mikrovláknový nebo bavlněný hadřík. Nedělejte z toho vědu, takto čistím objektivy i zevnitř když je mám rozebrané k plné spokojenosti jejich uživatelů. Není špatný i jemný cigaretový papír. Vždy je důležité ofoukonout čistým stlačeným vzduchem z balonku nebo oprášit jemným štětcem od prachu. Ulpělým prachem lze při leštění povrch pěkně poškrábat, takže na to pozor.

doplněno 28.07.13 23:23:

A jinak, zaschlé skvrny kapek na přední čočce objektivu nemají na kvalitu fotografie vůbec žádný vliv, to by to muselo být opravdu nechutně zapatlané aby se to na fotografii projevilo ;)

mowla*
hodnocení

0x

Skvrny na objektivu budou mít na kvalitu fotek vliv... Musíš je vyčistit - nejlíp hadérkou na optiku - z mikrovlákna.

doplněno 28.07.13 14:37:

Na těle fotoaparátu nevadí, na displayi ano - budeš na obraz hůře vidět.

Hadříkem (nebo se v optikách prodávají i papírky) objektiv zlehka otři, krouživým pohybem a moc netlač. Pokud to nepomůže, musíš použít nějaký roztok na čištění optiky (např. fotobezhranic.cz/... ), ten špínu rozpustí (uvolní).

pater
hodnocení

ok, mohu to zkusit suchým hadříkem nebo se to poškrábe? to bych nechtěl, a přitlačit se na něj asi moc taky nemůže při tom čištění že? stačí když vyleštím pouze objektiv? jinde ty kapky snad nevadí na těle fotoaparátu a displeji? moc tomu nerozumím těm digitálům dostal jsem ho jako dárek asi před dvěma měsíci tak mi s tím prosím poradte ať si to hned nepokazím. díky

joudic*
hodnocení

0x

sorry objektiv se takto nemyje, zrejme byl od piva :D jsou na to lestici tuzky, z jedne strany smetacek z druhe strany jelenice nebo co to je, nicmene kapesnikem nebo prinejhorsim trickem, zalezi co to je za vyrobce, canon L sklo jde i trickem, kupte si na to UV filtry a budete cistit jen tyto a sklo objektivu bude chraneno

culdabulda1*
hodnocení

0x

Vatičkou a čistým lihem.

martin1965*

Přesně tak - vatičkou a čistým lihem, (nebo nějakým komerčním roztokem, který je taky líh, ale zaplatíte za něj více) tak jsem to chtěl napsat taky. Hadříky z mikrovlákna nebo štěteček jsou dobré na prach, ale pokud je na objektivu flek, tak to nepomůže, nejlepší je na objektiv nasadit uv filtr, pak se čistí jen filtr a čočka se nepoškodí, a filtr se může časem vyměnit. Možnost nasazení filtru ale nemají všechny fotoaparáty. Znečištěný objektiv - noční můra každého fotografa.

Fotograf musí s fototechnikou patřičně zacházet, když vidím někoho co má na objektivu UV filtr jako ochranu objektivu tak je to u mne docela velkej TYDÝT :D. Neřeknu pokud se takto chrání objektiv někde kde lítá voda, písek atd. ale pro běžné focení je uv filtr zbytečnost. Na ochranu je tam krytka a při focení čím méně zbytečného skla před objektivem tím lépe.

Hadříkem z mikrovlákna otírat prach je jistota jak si přední čočku poškrábat, prach se zásadné ofukuje nebo opráší hodně jemným štětcem, pak lze používat na fleky hadřík a pokud možno navlhčený, třeba i lehce nasliněný (pokud není při ruce nic jiného);)

Podle zákona schválnosti, čím víc se o něco člověk bojí a vybaví to všemi možnými ochrannými prostředky, (které navíc většinou zařízezení hyzdí) tím větší pravděpodobnost je, že se to zařízení poškodí zcela jinak, nebo bude ukradeno.:D

ladinpraha*

No jo, fotograf. V tom máš jistě pravdu. Ale pro nás, amatéry, je UV filtr dobrá volba. Ve výsledné fotografii není rozdíl, ale lépe se udržuje a čistí. A taky zpevňuje okraj objektivu. Když jsem nedopatřením vyklopil foťák z brašny, tak to odnesl jenom UV filtr. Kdyby tam nebyl, tak byly následky mnohem horší.

ladinpraha:

on se ten UV filtr může při pádu na předek objektivu rozkřápnout a střepy ti krásně "vyleští" přední čočku objektivu, bez něj to maximálně odnese obroučka objektivu. Nejsem žádný fotograf, ale UV filtry na objektivu, dálkové ovladače zavařené v plastovém pytlíku, mobilní telefony s ochrannou fólií na minerálním sklu a podobné nasmysly mne dostávají *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]