Nejste přihlášen/a.
Mám takový problém, podařilo se mi docela slušně zmamatlat svůj digitální fotoaparát a tak jsem jej poumýval hdrem s jarovou vodou, přežil to v pohodě, ale jsou na něm zaschlé drobné kapky od vody, jsou i na objektivu, myslíte že budou mít vliv na kvalitu fotek? mám to nechat tak nebo to zkusit nějak vyleštit? Díky
Zcela postačí přípravek na okna a mikrovláknový nebo bavlněný hadřík. Nedělejte z toho vědu, takto čistím objektivy i zevnitř když je mám rozebrané k plné spokojenosti jejich uživatelů. Není špatný i jemný cigaretový papír. Vždy je důležité ofoukonout čistým stlačeným vzduchem z balonku nebo oprášit jemným štětcem od prachu. Ulpělým prachem lze při leštění povrch pěkně poškrábat, takže na to pozor.
doplněno 28.07.13 23:23: A jinak, zaschlé skvrny kapek na přední čočce objektivu nemají na kvalitu fotografie vůbec žádný vliv, to by to muselo být opravdu nechutně zapatlané aby se to na fotografii projevilo
Skvrny na objektivu budou mít na kvalitu fotek vliv... Musíš je vyčistit - nejlíp hadérkou na optiku - z mikrovlákna.
doplněno 28.07.13 14:37:Na těle fotoaparátu nevadí, na displayi ano - budeš na obraz hůře vidět.
Hadříkem (nebo se v optikách prodávají i papírky) objektiv zlehka otři, krouživým pohybem a moc netlač. Pokud to nepomůže, musíš použít nějaký roztok na čištění optiky (např. fotobezhranic.cz/... ), ten špínu rozpustí (uvolní).
ok, mohu to zkusit suchým hadříkem nebo se to poškrábe? to bych nechtěl, a přitlačit se na něj asi moc taky nemůže při tom čištění že? stačí když vyleštím pouze objektiv? jinde ty kapky snad nevadí na těle fotoaparátu a displeji? moc tomu nerozumím těm digitálům dostal jsem ho jako dárek asi před dvěma měsíci tak mi s tím prosím poradte ať si to hned nepokazím. díky
sorry objektiv se takto nemyje, zrejme byl od piva :D jsou na to lestici tuzky, z jedne strany smetacek z druhe strany jelenice nebo co to je, nicmene kapesnikem nebo prinejhorsim trickem, zalezi co to je za vyrobce, canon L sklo jde i trickem, kupte si na to UV filtry a budete cistit jen tyto a sklo objektivu bude chraneno
Přesně tak - vatičkou a čistým lihem, (nebo nějakým komerčním roztokem, který je taky líh, ale zaplatíte za něj více) tak jsem to chtěl napsat taky. Hadříky z mikrovlákna nebo štěteček jsou dobré na prach, ale pokud je na objektivu flek, tak to nepomůže, nejlepší je na objektiv nasadit uv filtr, pak se čistí jen filtr a čočka se nepoškodí, a filtr se může časem vyměnit. Možnost nasazení filtru ale nemají všechny fotoaparáty. Znečištěný objektiv - noční můra každého fotografa.
Fotograf musí s fototechnikou patřičně zacházet, když vidím někoho co má na objektivu UV filtr jako ochranu objektivu tak je to u mne docela velkej TYDÝT :D. Neřeknu pokud se takto chrání objektiv někde kde lítá voda, písek atd. ale pro běžné focení je uv filtr zbytečnost. Na ochranu je tam krytka a při focení čím méně zbytečného skla před objektivem tím lépe.
Hadříkem z mikrovlákna otírat prach je jistota jak si přední čočku poškrábat, prach se zásadné ofukuje nebo opráší hodně jemným štětcem, pak lze používat na fleky hadřík a pokud možno navlhčený, třeba i lehce nasliněný (pokud není při ruce nic jiného)
Podle zákona schválnosti, čím víc se o něco člověk bojí a vybaví to všemi možnými ochrannými prostředky, (které navíc většinou zařízezení hyzdí) tím větší pravděpodobnost je, že se to zařízení poškodí zcela jinak, nebo bude ukradeno.:D
No jo, fotograf. V tom máš jistě pravdu. Ale pro nás, amatéry, je UV filtr dobrá volba. Ve výsledné fotografii není rozdíl, ale lépe se udržuje a čistí. A taky zpevňuje okraj objektivu. Když jsem nedopatřením vyklopil foťák z brašny, tak to odnesl jenom UV filtr. Kdyby tam nebyl, tak byly následky mnohem horší.
ladinpraha:
on se ten UV filtr může při pádu na předek objektivu rozkřápnout a střepy ti krásně "vyleští" přední čočku objektivu, bez něj to maximálně odnese obroučka objektivu. Nejsem žádný fotograf, ale UV filtry na objektivu, dálkové ovladače zavařené v plastovém pytlíku, mobilní telefony s ochrannou fólií na minerálním sklu a podobné nasmysly mne dostávají
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.