Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zmenšit napětí z 7,5V na 5V

Od: kaspar999* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,
mám olověnou baterii 6V 20Ah a skutečnou hodnotu kterou dává je 7,5V, ale ja potřebuju na napájení DVB-T TV jenom 5V, tak se chci zeptat jak to bude nejjednodušší... Napadlo mě tam dát diody( křemíková žere 0,7V, tak kdybych tam dal 3 tak to je 2,1V a to už mě stačí...), Tak prosím o radu. Díky ;)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Tohle je dost malý rozdíl, doporučuji sehnatv ještě jednu baterii a zapojit do série (--> 12 V) a na eBay koupit nějaký DC/DC měnič, např. s IO LM2596 (doporučuji prodejce "axeprice") a ten nastavit na 5 V.

doplněno 02.09.13 19:41:

Tak se podívej na adaptér té věci, jestli má v sobě klasické trafo (poznáš podle poměrně vysoké hmotnosti), mohlo by to jít zapojit napřímo, jestli je to spínaný zdroj, tak přes max. 2 diody (napětí baterie se brzy ustálí na jmenovitém (6V) a 4 V by bylo málo).

kaspar999*
hodnocení

Já potřebuju právě co nejjednodušší... a dost na to spěchám, takže nemůžu čekat 3 týdny než mi to přijde z číny...
Nějaký jiný nápad?
Díky :)

praivo*

Jeden nápad by tu ještě byl: Za 50 Kč + poštovné ti jeden modul (přednastavený na 5 V) můžu poslat. Ale musel by sis sehnat tu druhou baterii.

doplněno 02.09.13 20:41:

Pro sysly: Ano, znám pravidlo Z3, jen chci tazateli nabídnout možnost sehnat ten modul rychleji. Moc bych z toho stejně neměl.

host*
hodnocení

0x

Srážení úbytkem napětí na diodě funguje v případě, že diodou teče proud. Při nulovém proudu k žádnému úbytku nedochází. Takže by bylo vhodné za srážecí diodu, diody, na výstup dát rezistor s hodnotou tak velkou, aby diodou tekl takový proud, dby na diodě vznikal úbytek.

Není dobré se spoléhat na určité pevné napětí akumulátoru. U olověných bývá už z principu 2 V na článek, takže 6 V aku má na výstupu typicky 6 V, při nabíjení konstantním napětím je na něm samozřejmě toto nabíjecí napětí, což najdete v katalogu. Akumulátor asi budete průběžně, nebo i za provozu dobíjet a tak může mít napětí poměrně velké rozmezí výstupního napětí.

Pro stabilizaci s malým rozdílem napětí se používají speciální stabilizátory, hledejte jako "low drop voltage regulator" nebo low dropout regulator. Různé typy stabilizátorů, třeba i fixním napětím 5V, které potřebujete, najdete na internetu.

hodnocení

0x

shánějte adaptér AC230V / DC 5V

hodnocení

0x
Nepíšete jaký proudový odběr. Pokud do 1A tak snadno ubastlíte 5V stabilizátor. Protože napětí baterky klesne i k 6V, tak raději nízkoúbytkový.
Např. toto: gme.cz/...
V pdf máte doporučené zapojení. Stabilizátor bude potřeba nespíš chladit na menší chladič. Nesmíte vynechat ani 1 A pojistku za baterií, 20 Ah už dá slušný zkratový proud.
praivo*

Problém je v tom, že dovolené vybíjecí napětí Pb je 1,75 V/článek. Při 3 článcích to je 5,25 V při zátěži, což už není dost ani na ten stabilizátor.

Jak na který.

praivo*

A kterému stabilizátoru na min. 2 A stačí rozdíl jen 0,25 V?

kaspar999*
hodnocení

Mám přesně tuto baterii: http://www.aku-shop.cz/kategorie/powery-olovena-baterie-multipower-mp20-6/d1.86.MUP.2.7
a potřebuji s ní nabíjet tuto TV: lcd-prenosne.heureka.cz/...
A potřebuji to prostě co nejjednodušeji, aby tam nebylo zapotřebí nějaké složité obvody. A mám sice dvě ty baterie, ale budu moct využít pouze jednu a pak to akorát vyměnit. Tak prosím o nějakou radu... :) Děkuji

Tak v návodu uvádějí, že je potřeba 5V/2A, to je trochu nepříjemnější. Diodu bych neriskoval. Navíc tomu může vadit předpětí i podpětí. Ještě k tomu je to Sencor, takže je to rádo, že to vůbec funguje.

Z té jedné baterky opravdu jedině ubastlit nízkoúbytkový stabilizátor. Jinak většina jednodušších možností bude získat 12 V a k tomu připojit třeba toto: gme.cz/...

Nevím, jaký máte důvod nepoužít obě baterie v sérii. Pokud máte obavu, že by vás to 2 x rychleji připravilo o nabitou energii, tak tak to v případě, že použijete DC-DC konvertor není. V jistém rozmezí a s účinností cca 90% se chová tak, že pokud např. budete brát 5V/2A z baterie 12V, tak si vezme jen něco kolem 1A. Takže je téměř jedno, jestli budete postupně měnit baterie 6V, nebo tam rovnou dáte obě v sérii (za předpokladu, že jsou obě stejné a i ve stejném stavu).

kaspar999*
hodnocení

Já mohu využít opravdu jenom jednu baterii. A nemůžu k tomu dodávat nějaké složité obvody. Takže jedině ten stabilizátor je možnost? Dík :)

Tak to je docela problém, ten stabilizátor byl byl řešení, ale pro proud 2A ho už tak rychle a snadno asi neseženete, v GM žádný nevidím. Navíc na něm budou až cca 3W, a to už je potřeba chladič cca 5x5cm.

Potom se můžete pídit po DC-DC konvertoru z 5..8V na 5V/2A, ale pokud seženete, tak se vám asi nebude líbit cena.

Nejprůchodnější je bohužel koupě 12V baterie a na tu už existuje spousta dostupných adatptérů 12V-5V/2A.

praivo*

Tady jako jediné řešení vidím 2 měniče. Jeden z 6 V na min. 9 V a druhý z těch 9 V na cílových 5.

Tak jsem to nemyslel. Dva měniče za sebou nedávají smysl.

praivo*

Dávají. První musí vytvořit tak vysoké napětí, aby pokryl úbytek napětí na tom druhém.

To bude zřejmě přesně to, co tazatel touží vyrábět. :)

zabu
hodnocení

0x

Neřešte to. Ten settopbox tohle napětí bez problémů vydrží.

kaspar999*
hodnocení

Určitě? nerad bych ho oddělal... Co když tam dám pr jistotu jednu křemíkovou diodu, která to sníží aspoň o tšch 0,7V? Dík :)

zajixxx*

A co staromodní stabilizátor se zenerkou a odporem?.. ro větší proudy s tranzistorem... leč na bateriový provoz nevhodné...

takjan*

Přesně tak. Má uvnitř svůj stabilizátor

jeffik*
hodnocení

0x

Takto : Změř odběr přístroje při napájení 5V /bude stálý/. Vypočti velikost předřadného odporu R = 2,5 V / odběrový proud A, a zapoj do serie s baterií. A je to.

praivo*

Takhle to nejde kvůli proměnnému vstupnímu napětí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]