Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Příkon, je pro mě pří výběru důležitý?

Od: kubinec® odpovědí: 17 změna:

Prosím o radu,

vybírám vestavné spotřebiče, je pro mě důležité "koukat" na celkový příkon spotřebiče?

co to vlastně zanmená ten = celkový příkon= můžete mě to "polopaticky" vysvětlit?

mám si vybrat troubu o celkov příkonu např 3.4 kW , nebo raději 2,3 kW , *nevi*

P.S. jistič mám třífazový 25A, právě kvůli rekonstrukce a že budeme "instalovat" vestavné spotřebiče ( skloker. deska + el. trouba )

Děkuji

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud tě,Kubo ,netlačí finance,a máš dostatečnou rezervu v přívodu proudu,zvol vyšší příkon.Ten e saozřemě dán součtem Watáže jednotlivých ploten u sporáku + trouby + elektronika.Totéž u dalších spotřebičů

JABRAKA

hodnocení

mě totiž není jasné, že některé trouby jsou v "A" spotřebě ale každá ma jiný příkon!

Takže to neznamená, že ta s tím menším příkonem není třeba jako "slabší" výkon?

A jinak rezervu v celkovém součtu Watáže mám

qwertz*

Zjednodušeně řečeno: nižší příkon ynamená nižší výkon (výkon [VAh] = příkon[VA resp. W] x čas[h]). Spotřebiče ve třídě A mají menší ztráty, než spotřebiče v třídě B. To znamená, že méně energie utíká "mimo".

Je to trochu jinak. Výkon i příkon jsou ve wattech. Watthodiny jsou jednotkou energie.

Nebudu tady uvádět definici elektrického výkonu a pokusím se vysvětlit rozdíl laicky. Příkon odpovídá celkové energii dodané za určitý čas. Výkon, který se uvádí v popisech u elektrických spotřebičů, odpovídá energii, která se zužitkuje pro požadovaný účel - u sporáku pro ohřev, u lednice pro chlazení, u žárovky pro svícení. Občas se pojmy příkonu a výkonu v popisu zboží pletou. Je to proto potřeba brát s rozumem. Rozdíl mezi příkonem a výkonem odpovídá ztrátám. Ztráty se pak zjednodušeně označují pomocí tříd A, B, C, D atd. Čím nižší ztráty, tím efektivnější využití dodané energie. Třída nesouvisí s celkovou spotřebou spotřebiče.

hodnocení

*sok*, tak a teď prosím ještě jednou a ČESKY a "po lopatě"!

děkuji *nevi*

No, ono to bylo česky. Zkusím to ještě jinak.

Příkon = kolik wattů spotřebič žere, na kolik musí být dimenzovaná přípojka a jištění. Z tohoto pohledu je to důležité. Na druhou stranu - čím víc wattů, tím větší spotřeba energie, více peněz.

Třída nesouvisí s příkonem, ale se ztrátami. Např. u žárovky část energie svítí, část hřeje. Je žádoucí, aby hřála co nejméně (protože jejím účelem je svícení) - tedy, aby ztráty byly co nejmenší. Čím větší jsou ztráty, tím větší část zaplacených peněz jde do kanálu - nemáte z nich žádný užitek. Klasická 100 W žárovka spotřebuje většinu energie na teplo, proto je ve třídě G, úsporná zářivka 15 W vyrobí stejné množství světla, ale topí méně, proto je ve třídě A.

hodnocení

*zed*, zpět k mému prvnímu dotazu!

Většinou značkové spotřebiče( varné desky s více funkcemi = multifunkční,indukce atd. ) mají větší příkon ale celková spotřeba je dokonce nižší než u neznačkových( ventiláto, méně funkcí, hi-light zony atd.) s menším příkonem,!

Jde mi o to, jestli třeba deska nebo trouba s menším příkonem není třeba jakoby "málo výkonná"?než ty spotřebiče s vyšším příkonem.

Tady to teda nechápu *nevi*

qwertz*

Ještě mě napadlo jedno přirovnání. Pokud potřebuješ vykopat jámu, potřebuješ na to 10 dělníkohodin (energie, spotřeba). Můžeš to realizovat 2 dělníkama (výkon) za 5 hodin, nebo 5 dělníkama (výkon) za 2 hodiny. To za předpokladu, že budou pracovat na 100 procent (příkon = výkon).

Ten paradox, který jsi zjistil může být způsoben např. tím, že pokud něco vaříš pomalu, zároveň se to i vnějším prostřdím ochlazuje, takže spotřebuješ více energie na ohřev, než kdyby jsi to vařil rychle, a podobnými drobnostmi.

Ale byslím, že rozdíl bude minimální a stejně nebudeš nikdy vařit na všech plotýnkách, takže bude rozdíl v nákladech minimální. Takže bych spíše koukal při výběru na funkce apod.

Výkon a příkon se měří ve watech. Jak již bylo řečeno, to co jde do spotřebiče( žárovka, trouba, atd.) je příkon. Přístroj má určité tepelné ztráty a to je výkon. Čili výkon je vlastně příkon plus ztráty. Každý přístroj nebo stroj má ztráty. nejmenší ztráty má např transformátor, pouze 2-3%. Když se jedná o platby, platí se vždy za příkon a je to v kilowatech za jednu hodinu. 1kw/hod.

qwertz*

Teďka jsme se do toho zamotali oba :)

V ideálním případě je příkon roven výkonu (pokud je účinnost 100 procent) Příkon i výkon jsou uváděny ve voltampérech (VA), resp. ve wattech (W), lze to považovat za synonyma. Pokud žárovka 60 W svítí dvě hodiny, spotřebuje 120 wathodin.

Do výkonu a příkonu nelze motat čas :)

hodnocení

tak jinak!

je vhodnější si koupit troubu s celkovým příkonem 2.06kW než jinou ale s celkovým příkonem 3.075kW?

Ale obe jsou naprosto stejné co se týká funkcí, obě jsou v energetické třídě " A "

jediný rozdíl je v označení typu trouby, jinak stejná značka

Jak jsem psal, ať si nekoupím troubu s menším příkonem a pak budu péct maso déle než u té samé trouby ale s větším příkonem?

normálně jsem z toho nějakéj "blbá"

hodnocení

no a mám, před sebou katalog spotřebič"!

varné desky sklokeramika!

rozhoduji se mezi: plně indukční - 7200W 19990,- kč

indukce mix - 2x indukce, 2x hi-light zóny ( 6500W ) 18900,-kč

4x hi-light zóny ( 6400W ) 10999,-kč

Každý prodejce doporučuje tu plně indukční, jenže ten příkon *sok*, to je žrout a ta cena při nákupu! Já vím je tam zase potom velká úspora v těch "plotnách" při samotném vaření, ale ...

Pokud nemáte hrnce Zepter, tak plnou indukci. Čas vaření je kratší a přívody elektřiny máte dostatečné na tento příkon, takže ve výsledku je to výhodnější.

Ještě k tomu příkonu - dotaz byl, jestli nebude trouba s menším příkonem topit hůř. Pokud budou obě trouby v třídě A, budou mít stejný objem, stejnou izolaci (tepelné ztráty) - prostě jedna jako druhá, tak se trouba s nižším příkonem zahřeje pomaleji. Po zahřátí na provozní teplotu to už je jedno. Celková spotřeba energie (kWh) bude srovnatelná.

 

Neodpustím se ještě offtopic ;)... Já tam přeci čas nemám. Čas je jen u Wh, resp. kWh, což není výkon ani příkon, ale energie. Energie se dá samozřejmě vyjádřit také v joulech, ale ty se u dodávek elektřiny nepoužívají, protože kWh vychází z fyzikálního principu elektroměru. Jouly se používají spíš v dodávkách TUV, kde se měří energie v kalorimetrech.

Omlouvám se všem, toto už je fakt příspěvek mimo.

jabraka*

Odpověď je celkem jednoduchá.Spotřebič tř.A je technicky zkonstruován tak,aby vyuzití elenergie bylo co nejefektivnější.Pro spotřebitele je pak údaj o celkovém příkonu celkem okrajový.Příkon je vyjádřen ve W nnebo spíše v kW.jestli je to označení třídy pravdivé,to suď zákazník.

JABRAKA

kvetusa

Takže po přečtení všech vysvětlení to můžu chápat takhle - rozdíl je jen v čase? Pokud mám tedy stejné trouby a liší se mi pouze v příkonu, je asi lepší vzít tu s vyšším příkonem, protože se dříve zahřeje - maso se mi dřív upeče a já se konečně najím. Trouba s nižším příkonem se mi zahřívá pomaleji na požadovanou teplotu a maso se mi tedy začne péct o něco později. Spotřeba bude ale přibližně stejná, jen mi bude v druhém případě kručet v břiše.

al*

Navíc je pravděpodobné, že vyšší příkon má regulaci směrem dolů, zatímco u nižšího příkonu se na ůroveň trouby s vyšším příkonem prostě nedostanete.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]