Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat co se stane když budu dávat horké věci do lednice, myslím tím potraviny či tekutiny, může se něco stát s lednicí?
Nebo proč se to nedoporučuje?
Děkuji za radu
No zakzit - to je dost široký pojem. Samotnému chlazení se nic nestane, ale pokud do lednice šoupnete pekáč s husou rovnou z trouby, tak jednak zahřejete celý vnitřek lednice i s potravinami, které tam jsou a při troše štěstí se vám podaří propálit plasty vnitřku lednice.
Ovšem trochu mi uniká důvod PROČ cpát horké / teplé věci rovnou do ledničky?
Při zchlazování potravin je kritická teplota mezi 40 až 60 st. C. Tam se nejvíce množí mikroorganismy, které můžou zkazit jídlo. Ideální je tuto dobu co nejvíce zkrátit. V profi kuchyních se používají takzvané šokové zchlazovače - šokery - což není nic jiného, než velmi výkonný mrazák s ventilací. Je to dost energeticky náročné, a v malých množstvích potravin zbytečné. Doma stačí odložit pokrm na co nejstudenější místo a počkat, až teplota klesne na cca 20 stupňů a pak šup do lednice. Domácí lednice většinou nejsou tak výkonné, a zchlazení teplého pokrmu by nezvládly a jak tady píší ostatní přispěvatelé, zbytečně by ohřály ostatní uskladněné potraviny. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s domácí lednicí Liebherr s vnitřní ventilací, tam dosáhnu takové teploty, kterou potřebuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.