Horké věci v lednici?

Od: Datum: 16.07.13 20:58 odpovědí: 8 změna: 18.07.13 06:56

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat co se stane když budu dávat horké věci do lednice, myslím tím potraviny či tekutiny, může se něco stát s lednicí?

Nebo proč se to nedoporučuje?

Děkuji za radu


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: xixi*
Datum: 16.07.13 20:59

Ohřeješ tím lednici, ta musí víc chladit, tím pádem žere víc proudu. Navíc pokud se mění teplota v lednici, můžou se kazit potraviny.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 16.07.13 21:09
avatar

A k tomu všemu se Vám lednice dřív namrazí, pokud teda není samoodmrazovací...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: panly
Datum: 16.07.13 21:20

Aha,

může se ta lednice zkazit kvůli tomu?

Datum: 16.07.13 23:38
avatar

No zakzit - to je dost široký pojem. Samotnému chlazení se nic nestane, ale pokud do lednice šoupnete pekáč s husou rovnou z trouby, tak jednak zahřejete celý vnitřek lednice i s potravinami, které tam jsou a při troše štěstí se vám podaří propálit plasty vnitřku lednice.

Ovšem trochu mi uniká důvod PROČ cpát horké / teplé věci rovnou do ledničky?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.07.13 23:50
avatar

Zničit by se neměla, ale bude muset víc chladit - vyšší opotřebení - kratší životnost :)

A prostě je kravina dávat něco horkého do ledničky, položím to na linku, až to vychladne, dám to do ledničky.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: martin1965*
Datum: 17.07.13 00:09

Při zchlazování potravin je kritická teplota mezi 40 až 60 st. C. Tam se nejvíce množí mikroorganismy, které můžou zkazit jídlo. Ideální je tuto dobu co nejvíce zkrátit. V profi kuchyních se používají takzvané šokové zchlazovače - šokery - což není nic jiného, než velmi výkonný mrazák s ventilací. Je to dost energeticky náročné, a v malých množstvích potravin zbytečné. Doma stačí odložit pokrm na co nejstudenější místo a počkat, až teplota klesne na cca 20 stupňů a pak šup do lednice. Domácí lednice většinou nejsou tak výkonné, a zchlazení teplého pokrmu by nezvládly a jak tady píší ostatní přispěvatelé, zbytečně by ohřály ostatní uskladněné potraviny. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s domácí lednicí Liebherr s vnitřní ventilací, tam dosáhnu takové teploty, kterou potřebuji.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: xart®
Datum: 17.07.13 08:41
avatar

Když vložíte hodně horký hrnec do lednice, jejíž police jsou vyrobeny ze skla, může dojít k prasknutí skla ;) + platí výše zmíněné.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.07.13 06:56
avatar

to se přece nedělá.

Jednak že lednici zhoršujete ekonomiku provozu což poznáte při účtu za elektřinu

za druhé : budou v ní kondenzovat vodní páry a kondenzát bude stékat po stěnách lednice

za třetí : v ledničce budete mít plíseň a bacily.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.