Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Horké věci v lednici?

Od: panly odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat co se stane když budu dávat horké věci do lednice, myslím tím potraviny či tekutiny, může se něco stát s lednicí?

Nebo proč se to nedoporučuje?

Děkuji za radu

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

xixi*
hodnocení

2x

Ohřeješ tím lednici, ta musí víc chladit, tím pádem žere víc proudu. Navíc pokud se mění teplota v lednici, můžou se kazit potraviny.

cobrak*

A k tomu všemu se Vám lednice dřív namrazí, pokud teda není samoodmrazovací...

 

hodnocení

2x
avatar mikihans

Zničit by se neměla, ale bude muset víc chladit - vyšší opotřebení - kratší životnost :)

A prostě je kravina dávat něco horkého do ledničky, položím to na linku, až to vychladne, dám to do ledničky.

 

xart*
hodnocení

2x

Když vložíte hodně horký hrnec do lednice, jejíž police jsou vyrobeny ze skla, může dojít k prasknutí skla ;) + platí výše zmíněné.

 

hodnocení

1x
avatar promon

No zakzit - to je dost široký pojem. Samotnému chlazení se nic nestane, ale pokud do lednice šoupnete pekáč s husou rovnou z trouby, tak jednak zahřejete celý vnitřek lednice i s potravinami, které tam jsou a při troše štěstí se vám podaří propálit plasty vnitřku lednice.

Ovšem trochu mi uniká důvod PROČ cpát horké / teplé věci rovnou do ledničky?

 

panly
hodnocení

Aha,

může se ta lednice zkazit kvůli tomu?

 

martin1965*
hodnocení

0x

Při zchlazování potravin je kritická teplota mezi 40 až 60 st. C. Tam se nejvíce množí mikroorganismy, které můžou zkazit jídlo. Ideální je tuto dobu co nejvíce zkrátit. V profi kuchyních se používají takzvané šokové zchlazovače - šokery - což není nic jiného, než velmi výkonný mrazák s ventilací. Je to dost energeticky náročné, a v malých množstvích potravin zbytečné. Doma stačí odložit pokrm na co nejstudenější místo a počkat, až teplota klesne na cca 20 stupňů a pak šup do lednice. Domácí lednice většinou nejsou tak výkonné, a zchlazení teplého pokrmu by nezvládly a jak tady píší ostatní přispěvatelé, zbytečně by ohřály ostatní uskladněné potraviny. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s domácí lednicí Liebherr s vnitřní ventilací, tam dosáhnu takové teploty, kterou potřebuji.

 

figurek*
hodnocení

0x

to se přece nedělá.

Jednak že lednici zhoršujete ekonomiku provozu což poznáte při účtu za elektřinu

za druhé : budou v ní kondenzovat vodní páry a kondenzát bude stékat po stěnách lednice

za třetí : v ledničce budete mít plíseň a bacily.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]