Nejste přihlášen/a.
Již jednou zde podobná otázka byla,ale řešilo se spíše měření elytů voltmetrem.
Mne by jen zajímalo,zda pokud mám multimetr v základní verzi,je možné zjistit hodnoty keramického kondenzátoru.
Zda lze zjistit jak defekt,tak i hodnoty.
Děkuji.
Keramický kondenzátor je jedna z maximálně spolehlivých součástek, pokud není viditelně mechanicky poškozený tak s malou pravděpodobností mu něco je.
Keramické kondenzátory jsou poškozeny tehdy,když se na nich projeví tepelné,nebo mechanické vlivy.Vesměs se používají jako blokovací.Není potřeba zjišťovat parametry,stačí jen funkčnost.
JABRAKA
Jabraka:
nechci vypadat jako nekonečný oponent, ale keramický kondenzátor vydrží hodně vysoké teploty, pokud by na něj působila taková teplota, která by jej zničila, tak by asi všechno kolem něj už bylo dávno po smrti, myslím že i tištěný spoj :D
Já jen že sem opravoval elektronický předřadník pro 18W trubici pod kuchyňskou linku.
Dle prvního ohledání bylo očividně vše v pořádku.
Tak sem vyměnil dva NPN tranzistory Si6822 za TS13003,a jeden keramickej 3n3,a svítí se vesele dál.
Jenže jde o to,že žádná součástka nevykazuje povrchové poškození včetně zmiňovaných kondenzátorů.
Proto se ptám na měření keramických,popř.svitkových kondenzátorů.
Ne vždy to musí být na součástkách vidět, a ten keramický kondenzátor bych změřil ohmicky na zkrat, nic jiného by s ním nemohlo být než že je proražený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.