Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač a 230 V

Od: elf321 odpovědí: 7 změna:

Můžu k tomuto vypínači přivést rovnou ze sítě 230 V?

ges.cz/...

Zařízení za tímto vypínačem bude mít jen velmi malý odběr, pár Wattů.

Jak silný kabel mám použít? A jak zapojení provést? Zem rovnou do DPS, fázi a nulák na jeden a druhý konektor vypínače a pak ze stejných pinů na DPS?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano stačí si pořádně pročíst dokumentaci...

hop®
hodnocení

0x

Ano, můžete, předpokládám, že přívod 230V do zařízení bude zástrčkou do zásuvky, jinak by byla žádoucí revize ;)

Takže nulák ze zástrčky přímo do DPS, fázi ze zástrčky na jeden konektor vypínače, z druhého konektoru vypínače jde spínaná fáze do DPS.

Zelenožlutý ochranný vodič pak připojte na plechovou krabičku, do které to celé schováte...

Pokud bude minimální odběr, mezi zástrčkou a zařízením může být tenký kablík, třeba CYSY 3x0,5

doplněno 12.07.13 23:28:

... pokud nebude plechová krabička a obsluha bude chráněna před dotykem s nebezpečným napětím, může být přívodní kabel pouze dvoudrátový s nalisovanou zástrčkou...

buss
hodnocení

0x

Je to na to určeno - Tlačítko 250V/1A bílé, 1spínací kontakt, aretovaný, montážní otvor prům.12,5mm, fáze přes tlačítko.
fázi a nulák na jeden a druhý konektor vypínače = zkratovací přípravek.

figurek*
hodnocení

0x

v linku je odkaz na Tlačítko 250V/1A bílé

250V znamená, že tlačítko můžete zapojit rovnou na dráty ze zásuvky, kde máte 230V.

1A znamená, že tlačítko vydrží trvalý proud 1A.

Jen si dejte pozor na pojmenování a na funkci, protože v dotaze píšete cosi o vypínači.

Tlačítko není totéž, co tlačítkový vypínač. *stop*

elf321
hodnocení

Děkuji všem za cenné rady.

Tlačítko není tlačítkový vypínač - to mne trochu mate. Respektive já chtěl tlačítkový vypínač a koupil jsme viz odkaz. Mám takové tušení, že tím tedy přístroj nebudu moci zapínat a vypínat... tedy ne trvale, nejspíš sepne jen po dobu držení tlačítka. Je to tak?

buss

Jednoduché a prosté - zatlačím a pustím, tedy sepne a vypne. Jako vypínač zatlačím a pustím sepnuto, zatlačím a pustím vypnuto.
Ale píše se že s aretací..

hodnocení

0x

"fázi a nulák na jeden a druhý konektor vypínače a pak ze stejných pinů na DPS?"

Doufám, že jsem tě jen špatně pochopil, protože snad nechceš přivést na vypínač fázi i nulák? To by nebyl vypínač, ale vyhazovač jističů (v tomto případě spíš dýmovnička, když se dívám na proud co snese).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]