Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sestrojit jednoduchý alarm?

Od: medwed* odpovědí: 12 změna:

Zdravím tato otázka je spíše pro trošku zkušené jde mi o tohle... Chci sestrojit alarm stávající ze zdroje pohybového čidla a sirény... Vím že to jde ale nemám návod je mi jasné že jsou alarmy a zabezpečovací systémy za desetitisíce a více ale tohle by vyšlo zhruba na 500kč a účel by to splnilo tak jak potřebuji pokud je tu někdo kdo ví poraďte děkuji předem všem za rady a návrhy...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U pohybového čidla je jednoduché schema zapojení, pak lze k tomu svépomocí zapojit různá zařízení jako relé a podobně.

hodnocení

0x
Existují alarmy i za pár stovek. Má to hlídat auto, kolo, dům..?
doplněno 11.07.13 19:44: gme.cz/...
pohybové čidlo + dveřní čidlo + dálkové ovládání.. 1086 Kč
Je dost důležité, aby alarm, tak jak to má být, po nějaké době po aktivaci přestal ječet. Protože 99,6% poplachů je falešných, způsobených nedopatřením, závadou, chybou obsluhy, zvířetem.. Prostě když vám bude několik hodin houkat siréna třeba na baráku, tak vám soused pravděpodobně nepěkně upraví obličej.
doplněno 11.07.13 20:06: Pohybové IR čidlo je dost citlivá věc a může to spustit cokoli, i hmyz. V zásadě stačí, když se postavíte před chatu a představíte si, že nemáte klíče. Vypadá to, že to půjde snadněji oknem, nebo dveřmi? Tak tam pak stačí umístit levné magnetické dveřní kontakty, které jsou zcela spolehlivé.

medwed*
hodnocení

Jedná se o venkovní prostor kolem chaty a jde spíš o odstrašení pachatele...

Pokud je to chajda, kde nic cenného není, tak stačí atrapa - blikající krabička nad dveře. Pokud se i přesto rozhodne nějaký feťák dostat dovnitř, tak nějaké houkání ho nevzruší, když tak to rozbije. Pokud tam proti všem doporučením něco cenného máte, tak už od jednotek tisíc koupíte alarm s kamerou, co vám v případě narušení pošle třeba MMS obrázek z kamery.
Docela taky funguje, když před vhod chaty umístíte nějaký trvale svítící reflektor. LEDkové mají spotřebu jen několik wattů.
doplněno 11.07.13 20:02: Jo, přesně ten reflektor, co na něj odkaz poslal ernie.
Ono to prostě nefunguje tak, že by při houkání alarmu zloděj utekl. Stačí, když si zloděj bude jen myslet, že tam alarm je, pak máte šanci, že půjde jinam. Pokud se i přes alarm rozhodne dovnitř dostat, tak nenaděláte nic. (Tedy krom nástražných systémů, ale to je jiná kapitola a stejně to spíš zabije vašeho příbuzného, nebo souseda, co se přijde podívat, proč se v chatce svítí ).

buss
hodnocení

0x

Asi jde o zdroj, čidlo, sirénu. Jaký zdroj, aby nějakou dobu vydržel, asi to nebude na el. síť, ta se na chatách vypíná. Lze použít nepotřebný mobil aby oznámil vniknutí, přiblížení. Konkrétně jsem rozkuchal polské čidlo a ono je ač na siť pak napájeno cca 12 V. Též lze použít radiostanici postačil-li by dosah.

zabu
hodnocení

0x

Až se Vám to povede postavit za 500, budete King. Sirénu nepostavíte, musíte koupit, akumulátor a součástky nevyrobíte, musíte koupit, Pixlu, ať už plastovou nebo plechovou budete taky muset koupit. Jak to chcete pořídit za 500?

Pokuď je šikovný a dokaze mnoho veci vyrobit tak by se do 500 kč vešlo
zabu

Však píšu, že bude King. :).

pavelv*
hodnocení

0x

Dalo by se to postavit, stačí udělat pár časovačů. Pokud budeš mít pohybové čidlo na 12V, máš docela vyhráno. Sestavíš si časovač s obvodem 555, a na výstup dáš registr jako děličku, či vyrobíš několik časovačů. Pokud pohybové čidlo zachytí narušení, začne se odpočítavat čas, po kterou to nebud řvát. To je pro případné vypnutí, pokud to požaduješ. Pak je už na tobě jak to chceš udělat, aby to řvalo pořád, nebo jen určitý čas, nebo určitý čas co se pachatel přestane hýbat. Výstup tohoto alarmmu může být 12V výstup pro sirénku, či tam dát další časovač - multivibrátor nalazený na nějaký pěkný kmitočet, třeba 800Hz, doplněn nějakým pulzováním a na výstup reproduktor. Celé to můžeš zálohovat autobaterkou, klidně i vyřazenou, myslím že stačí to zálohovat pár hodit po odstavení elektriky. Záleží kolik součástek máš doma a jak hodně šikovný ten alarm má být.Co jsem zde popsal, tak elektroniku seženeš do 100Kč, a plošňák tě za stejnou cenu taky někdo zhotový, či to dáš na pájecí pole.

medwed*
hodnocení

Takhle material mam zdarma sice pouzitej ale mam cidla sireny zdroje i kabely ale pokud by slo o sestrojeni z novych dilu tak jsem se dival a cena cidla je kolem 150kč sirena taky a zdroj taky tak ze 450kč plus kabelaz se vejde do 500kč i v novotě...

Jde mi jen o jednoduché schéma které bych si zbastlil i ja jako amatér už jsem něco i našel tak že to zkusím...

Jeste me napadlo neco ve stylu halogenovych svetel ktery maji cidlo a casovac a pri pohybu spusti na dobu jakou si urcim to by bylo uplne idealni a jednoduchy misto svetla se da sirena a zabezpecovacka je skoro na svete...

pavelv*

Ano, v podstatě máte pravdu, záleží co od toho očekáváte, jako kde bude vypínač alarmu, jestli v chráněné nebo nechráněné zóně, ochrana proti násilí, ochrana proti výpadku elektřiny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]