Nejste přihlášen/a.
Zdravím tato otázka je spíše pro trošku zkušené jde mi o tohle... Chci sestrojit alarm stávající ze zdroje pohybového čidla a sirény... Vím že to jde ale nemám návod je mi jasné že jsou alarmy a zabezpečovací systémy za desetitisíce a více ale tohle by vyšlo zhruba na 500kč a účel by to splnilo tak jak potřebuji pokud je tu někdo kdo ví poraďte děkuji předem všem za rady a návrhy...
Asi jde o zdroj, čidlo, sirénu. Jaký zdroj, aby nějakou dobu vydržel, asi to nebude na el. síť, ta se na chatách vypíná. Lze použít nepotřebný mobil aby oznámil vniknutí, přiblížení. Konkrétně jsem rozkuchal polské čidlo a ono je ač na siť pak napájeno cca 12 V. Též lze použít radiostanici postačil-li by dosah.
Dalo by se to postavit, stačí udělat pár časovačů. Pokud budeš mít pohybové čidlo na 12V, máš docela vyhráno. Sestavíš si časovač s obvodem 555, a na výstup dáš registr jako děličku, či vyrobíš několik časovačů. Pokud pohybové čidlo zachytí narušení, začne se odpočítavat čas, po kterou to nebud řvát. To je pro případné vypnutí, pokud to požaduješ. Pak je už na tobě jak to chceš udělat, aby to řvalo pořád, nebo jen určitý čas, nebo určitý čas co se pachatel přestane hýbat. Výstup tohoto alarmmu může být 12V výstup pro sirénku, či tam dát další časovač - multivibrátor nalazený na nějaký pěkný kmitočet, třeba 800Hz, doplněn nějakým pulzováním a na výstup reproduktor. Celé to můžeš zálohovat autobaterkou, klidně i vyřazenou, myslím že stačí to zálohovat pár hodit po odstavení elektriky. Záleží kolik součástek máš doma a jak hodně šikovný ten alarm má být.Co jsem zde popsal, tak elektroniku seženeš do 100Kč, a plošňák tě za stejnou cenu taky někdo zhotový, či to dáš na pájecí pole.
Takhle material mam zdarma sice pouzitej ale mam cidla sireny zdroje i kabely ale pokud by slo o sestrojeni z novych dilu tak jsem se dival a cena cidla je kolem 150kč sirena taky a zdroj taky tak ze 450kč plus kabelaz se vejde do 500kč i v novotě...
Jde mi jen o jednoduché schéma které bych si zbastlil i ja jako amatér už jsem něco i našel tak že to zkusím...
Jeste me napadlo neco ve stylu halogenovych svetel ktery maji cidlo a casovac a pri pohybu spusti na dobu jakou si urcim to by bylo uplne idealni a jednoduchy misto svetla se da sirena a zabezpecovacka je skoro na svete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.