Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak získat zpět fotky z poškozené SDHC karty?

Od: wozimba* odpovědí: 10 změna:

Vím, že už tu tahle otázka párkrát podobná byla, ale raději vás se svým problémem seznámím podrobněji, protože se nechci nějakým krokem unáhlit a pak by mohlo být pozdě.

Včera jsem se vrátil z dovolené a samozřejmě jsem nafotil na fotoaparát hodně fotek, došlo místo na kartě a tak jsem vyměnil karty.Problém je nejspíš v tom, že jsem kartu s fotkami vložil do peněženky, protože jsem neměl u sebe zrovna nic jiného, kde by se neztratila. Dnes se chci kouknout na fotky a kartu vložím do fotoaparátu, zapnu a nic, píše to problém s kartou a mohu kartu buď naformátovat nebo fotoaparát vypnout. Samozřejmě jsem dal vypnout a když jsem chtěl kartu vyndat jestli nemá ušpiněné kontakty, tak byla úplně horká - během minutky. Karta je značky Pretec SDHC 4GB, i když myslím, že v tomhle problému to není až tak podstatné. Druhá karta funguje v pořádku. Chyba může být v tom, že jsem neměl dávat kartu do peněženky i když nebyla v kontaktu přímo s kovy, ale vložil jsem ji k vizitkám. Co jsem četl na netu, tak někteří to řešili formátováním karty a poté obnovou dat pomocí programu Recuva atd.Jak říkám nechci dělat unáhlené kroky, protože formátováním, mohu přijít o data úplně, tak pokud to čte i někdo, kdo takový problém měl a vyřešil ho, tak ať se prosím ozve. Nechci to dávat zbytečně do opravny, protože tam mi prd poradí a ještě budou chtít zaplatit.

Nevíte někdo o jaký problém se může jednat? A hlavně půjdou ještě fotky s karty stáhnout? Děkuji za odpovědi a nápady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

Jestli byla horká, tak to vypadá na HW chybu (zkrat), to neopravíš.

hodnocení

1x
Vysoká teplota opravdu svědčí spíš o nějakém HW problému. Nemyslím, že by byl problém v uložení v peněžence. Co nejlépe bych ji očistil a otestoval v nějaké PC čtečce.Kdybych ty fotky moc chtěl, zkoušel bych ji no neúspěšném načtení třeba mírně i mechanicky prohnout. Ale naděje moc velká není.

wozimba*
hodnocení

A co říkáte na to znovu zformátování karty a následné obnovení fotek, pokud to půjde? Karta je stará asi 2 roky a zatím s ní žádné problémy nebyli.

mowla*

Pokud karta ´hřeje´ a je tím pádem vadná, zformátovat - pravděpodobně, nepůjde.

Každopádně ale její zformátování (nebo případné vymazání fotek - Delete) rozhodně ´vytažení´ fotek nepomůže. Obnovení fotek po formátu (nebo výmazu) je možné (ne vždy), ale jedná se o nápravu chyby (kdy je formátování nebo výmaz chybou - nedopatřením), ne o cestu, jak poškozenou kartu ´oživit´.

Jak už je výše napsáno - zkus kartu přečíst v nějaké čtečce, ne přímo ve foťáku.

hodnocení

0x

Existují firmy, které se živí obnovováním dat z poškozených disků. Tam bych se zeptal nejdřív.

praivo*

A zaplatí třeba i přes 10.000 Kč...

wozimba*
hodnocení

Tak se mi podařilo kartu najít přes notebook, ale chce naformátovat. Už ji "vidím" v PC, ale v Recuvě mi to píše: nelze číst data z boot sektoru...pár lidí má nebo mělo podobný problém a někdo to vyřešil přes programy a někdo přes naformátování a pak přes Recuvu. To formátování si chci nechat až jako poslední možnost a zkusit to vyřešit přes nějaký program. Nemáte někdo s nějkým dobrým zkušenosti?

doplněno 06.07.13 17:43:

Nejzajímavější na tom je, že se ta karta (4GB) v notebooku chová jako karta s velikostí 2TB *smich* Moc tomu chování nerozumím...ještě bych zkusil ten program TestDisc a PhotoRec, taky se u hodně lidí osvědčil. Když nic, tak už mi zbyde asi jen zkusit nějakou opravnu, jenže také někdo psal, že v prodejně mu řekli, že s tím nic nepůjde a pak si to doma opravil nakonec sám přes program. Určitě tisíce do toho vrážet nehodlám, tak ještě uvidím.

praivo*
O té šmejdské opravně jsem psal já, jedná se o DataRecovery (zachrana-dat.cz, data-recovery.com) vs. int. 2.5 320GB HDD Hitachi TravelStar. Chtěli 8.800 Kč.
doplněno 06.07.13 23:24: TestDisk tuším umožňuje ručně zapsat velikost oddílu, zkus to. Pokud se ti to nepovede, tak před odesláním karty do laboratoře důkladně zvaž, jestli pro tebe ty fotky opravdu mají takovou cenu.
ben®

Dobrý den, pokud je ta karta načtena s takto nesmyslnou velikostí, tak s ní už nepůjde nic udělat.

U karty jsem se s tím zatím nesetkal, ale u flashky už 2x - nevratné a neopravitelné poškození.

Zdravím!

doplněno 06.07.13 23:26:

Vlastně u těch flashek pomohlo formátování pod OS Linux, ale jen části a část je bez filesystému.

pos*
hodnocení

0x

Nez zacnes experimentovat, muzes se pokusit udelat binarni kopii 1:1

programem: USB Image Tool. Prepni na karte prepinac proti zapisu a vloz do SD-ctecky.

Pokud ti to nepujde, muzes patrne kartu vyhodit.

Pokud se povede udelat kopii, pak prubni tento program: Cardrecovery v.6.10 build 1210, nez nani slapnes.

S formatem velmi opatrne. Pokud to udelas v PC da se to jeste obnovit, blbe, ale da se.

Nektere fotaky maji svuj tvrdy format a z karty nelze pak dostat vubec nic ani v PC.

Doporucuji vse vyzkouset na funkci karte, nez se do toho pustis.

jp

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]