Nejste přihlášen/a.
Vím, že už tu tahle otázka párkrát podobná byla, ale raději vás se svým problémem seznámím podrobněji, protože se nechci nějakým krokem unáhlit a pak by mohlo být pozdě.
Včera jsem se vrátil z dovolené a samozřejmě jsem nafotil na fotoaparát hodně fotek, došlo místo na kartě a tak jsem vyměnil karty.Problém je nejspíš v tom, že jsem kartu s fotkami vložil do peněženky, protože jsem neměl u sebe zrovna nic jiného, kde by se neztratila. Dnes se chci kouknout na fotky a kartu vložím do fotoaparátu, zapnu a nic, píše to problém s kartou a mohu kartu buď naformátovat nebo fotoaparát vypnout. Samozřejmě jsem dal vypnout a když jsem chtěl kartu vyndat jestli nemá ušpiněné kontakty, tak byla úplně horká - během minutky. Karta je značky Pretec SDHC 4GB, i když myslím, že v tomhle problému to není až tak podstatné. Druhá karta funguje v pořádku. Chyba může být v tom, že jsem neměl dávat kartu do peněženky i když nebyla v kontaktu přímo s kovy, ale vložil jsem ji k vizitkám. Co jsem četl na netu, tak někteří to řešili formátováním karty a poté obnovou dat pomocí programu Recuva atd.Jak říkám nechci dělat unáhlené kroky, protože formátováním, mohu přijít o data úplně, tak pokud to čte i někdo, kdo takový problém měl a vyřešil ho, tak ať se prosím ozve. Nechci to dávat zbytečně do opravny, protože tam mi prd poradí a ještě budou chtít zaplatit.
Nevíte někdo o jaký problém se může jednat? A hlavně půjdou ještě fotky s karty stáhnout? Děkuji za odpovědi a nápady.
A co říkáte na to znovu zformátování karty a následné obnovení fotek, pokud to půjde? Karta je stará asi 2 roky a zatím s ní žádné problémy nebyli.
Pokud karta ´hřeje´ a je tím pádem vadná, zformátovat - pravděpodobně, nepůjde.
Každopádně ale její zformátování (nebo případné vymazání fotek - Delete) rozhodně ´vytažení´ fotek nepomůže. Obnovení fotek po formátu (nebo výmazu) je možné (ne vždy), ale jedná se o nápravu chyby (kdy je formátování nebo výmaz chybou - nedopatřením), ne o cestu, jak poškozenou kartu ´oživit´.
Jak už je výše napsáno - zkus kartu přečíst v nějaké čtečce, ne přímo ve foťáku.
Tak se mi podařilo kartu najít přes notebook, ale chce naformátovat. Už ji "vidím" v PC, ale v Recuvě mi to píše: nelze číst data z boot sektoru...pár lidí má nebo mělo podobný problém a někdo to vyřešil přes programy a někdo přes naformátování a pak přes Recuvu. To formátování si chci nechat až jako poslední možnost a zkusit to vyřešit přes nějaký program. Nemáte někdo s nějkým dobrým zkušenosti?
doplněno 06.07.13 17:43: Nejzajímavější na tom je, že se ta karta (4GB) v notebooku chová jako karta s velikostí 2TB Moc tomu chování nerozumím...ještě bych zkusil ten program TestDisc a PhotoRec, taky se u hodně lidí osvědčil. Když nic, tak už mi zbyde asi jen zkusit nějakou opravnu, jenže také někdo psal, že v prodejně mu řekli, že s tím nic nepůjde a pak si to doma opravil nakonec sám přes program. Určitě tisíce do toho vrážet nehodlám, tak ještě uvidím.
Dobrý den, pokud je ta karta načtena s takto nesmyslnou velikostí, tak s ní už nepůjde nic udělat.
U karty jsem se s tím zatím nesetkal, ale u flashky už 2x - nevratné a neopravitelné poškození.
Zdravím!
doplněno 06.07.13 23:26:Vlastně u těch flashek pomohlo formátování pod OS Linux, ale jen části a část je bez filesystému.
Nez zacnes experimentovat, muzes se pokusit udelat binarni kopii 1:1
programem: USB Image Tool. Prepni na karte prepinac proti zapisu a vloz do SD-ctecky.
Pokud ti to nepujde, muzes patrne kartu vyhodit.
Pokud se povede udelat kopii, pak prubni tento program: Cardrecovery v.6.10 build 1210, nez nani slapnes.
S formatem velmi opatrne. Pokud to udelas v PC da se to jeste obnovit, blbe, ale da se.
Nektere fotaky maji svuj tvrdy format a z karty nelze pak dostat vubec nic ani v PC.
Doporucuji vse vyzkouset na funkci karte, nez se do toho pustis.
jp
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.