Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, když si koupím nový spotřebič, konkrétně ledničku a do měsíce zjistím závadu zda mohu požadovat výměnu za stejný typ podle §616 občanského zákonu - rozpor s kupní smlouvou nebo mám nárok jen na opravu. Děkuji
ano je to tak, podle občanského zákoníku. Prodejce musí rozhodnout o reklamaci ihned, nejpozději do třech dnů. Pokud potřebuje vyjádření odborného servisu, tak se prodlužuje na 30 dnů. Ty se počítají od následujícího dne.
Většinou se postupuje tak, že se pošle výrobek na opravua servis rozhodne jak se s reklamací naloží. Jen ze zkušeností poradím. Pokud servis neuzná reklamaci, máte právo reklamovat reklamaci. Mnohokrát se to vyplatilo a firma to opravila. Vždy velice slušně, ale tvrdě trvejte na svých právech.
Samozřejmě, že ledničku nikam nenoste a zavolejte opraváře. Ten dokáže i poradit co dál.
Mam stejnou zkusenost jako obe predesle odpovedi, az na to, ze kdyz jsem reklamovala nejaky spotrebic, tak jsem musela mit tri stejne zavady, abych mela narok na novy.
Domnívám se, že nemusí být tři stejné závady, ale jen tři závady k vrácení popřípadě k výměně věci. Samozřejmě že i k úhradě nutných nákladů spojené s reklamací. (Pozor, někdy chtějí jízdenky, ale to je směšné) .
Je to vždy na jednání. Velké hyper-super markety zboží většinou vymění ihned. Alespoň moje zkušenost.
ja som mal napr. dvakrat rozdielnu chybu a vratili mi peniaze...teda hned som ich o to poziadal...jednalo sa o dvd prehravac z Nay...asi mali dobry den a nekladli odpor... a v Tescu som reklamoval priamociaru pilu,ktora sa po 4 odrezanych doskach ulomila...na prvy krat som ziadal peniaze a nechcel som druhy kus...bez problemov...zavisi,na koho narazis...
Ještě záleží jestli máte vyplněný záruční list. Pokud Vám prodejce umožní koupit si zboží , vyzkoušet a záruku nechat potvrdit až později tak zboží vrátíte a hned máte nárok na nové. Pokud máte záruční list vyplněný hned u prodeje tak máte smůlu a musíte mít na výrobku tři stejné vady , aby Vám byl dán nový a navíc na každé vyřízení reklamace má ten kdo ji vyřizuje měsíc, takže jste měsíc bez ledničky.Pokud je , ale závada neopravitelná máte nárok na výměnu vadného zboží .
pájo, nesouhlasím, nemusíte mít tři STEJNÉ závady, stačí jen tři závady. Nebo když se porouchá tranzistor BC 517 a příště BC 337, tak to nejsou dvě závady?
Ledničky se většinou opraví na místě v bytě, takže nehrozí měsíc bez lednice.
Protože jste vložil otazník je to otázka tudíž odpovím , pokud máte závadu na tranzistorech jsou to dvě závady , protože nikdo nezkoumá jaké mají čísla . Jen tak selským rozumem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.