Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám televizi LG 32LC55 které začalo blbnout zapínání a pak se tv samostatně vpínala. Na youtube je spousta videí kde lg televize mají problém s kondenzátory na napájecím okruhu jenže na videích byly nafouklé- tady ne. Může být vadný kondík aniž by se nafoukl nebo nějak deformoval?
jako přes měřák jestli třeba naměřím těch 2200 microfaradů- což je na 90% z nich a kterej bude mít míň tak ho rovnou vyměnit? A ještě- sepisuju si počty a hodnoty kondíků a je tam 6V 2200 microfaradů jenže některej je tenčí, některej tlsutší ale hodnoty a vše ostatní stejné. To jrou zidílní jenom ve velikostech?
Tato závada může být i v jiných obvodech.Jen výměnou některých podezřelýých součástek se nemusí odstranit závada.
JABRAKA
Když jsem se před lety učil opravovat rádia, rozděloval náš mistr opraváře do několika skupin. Jeden typ opraváře byl "opravář - výměnkář". To znamenalo, že takový "opravář" vyměňoval postupně jednu součástku za druhou, až logicky na tu vadnou narazil . Funguje to, ale není to nejlepší způsob opravy.
Ale k věci: ano, kondenzátor může být vadný, i když to na něm na pohled není vidět. A s vědomostmi o elektronice, které zřejmě tazatel má bych doporučoval do televize nevrtat. Škoda by mohla být značně větší.
Neeeeee já to spravovat nebudu- na to mám lidi u těchto řad televizorů je z 99,9% příčina právě 10 napájecích kondenzátorů. Vyměním je všechny, televizi kkterá je tady měsíc po záruce prostě odmítám vyhodit a dát 2000 za opraváře to už vůbec ne- prej by vyměnil jednom onu desku se součástkama.
Elektrolytický kondenzátor může být (kromě nafouknutí) také vyteklý. Jde to poznat podle změny barvy plošného spoje z druhé strany, té pájené. Většinou nejdříve vytečou kondenzátory poblíž chladičů. Někdy mi připadá že tam dávají schválně. Je to taková časovaná bomba.
Samozřejmě, že to dělají schválně, protože i když není jiná možnost než to dát tak blízko, tak by mohly být na vyšší tepelnou odolnost a to nejsou. Není zájem aby zařízení vydrželo dlouho a opravdu to je načasované. "Odborně" se tomu říká kurvítko:D. Je to cokoliv co jé výrobcem navrženo tak, aby to plánovitě zkracovalo životnost - to není legrace, internet je toho plný.
Například inkoustové tiskárny Canon s velkou pravděpodobností odcházejí těsně po záruce a nikdo přesně neví důvod a takových příkladů lze u dnešní spotřební elektroniky najít mnoho.
Deformace elytu může být pro nezkušené oko neviditelná. Koukněte na víčka elytů.Jakákoliv, i minimální vypouklina značí vadu. Koukněte na mezeru mezi elyt a DPS. Je-li po elytem taková černá tvrdá hmota, je vyteklý. Čouhá-li z elytu dole ucpávka-guma, je také vadný. Respektujte při výměně přesně typ. Kromě hodnot i teplotní rozsah a pokud je to spínaný zdroj, kupte Low ESR elyty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.