Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr dobré Fm antény

Od: mcgyver® odpovědí: 9 změna:

Chtěl bych poradit, mám systém Onkyo CR- 535 hi-fi-systemy.heureka.cz/... a chtěl bych poradit nějakou dobrou FM anténu k tomuto přístroji, protože ten izolovaný drátek co k tomu dávají moc dobrá FM anténa není. Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, ten drátek je jen pro ozdobu nebo tam jen překáží. Nejlepší je anténa venkovní a až pokud by to nebylo možné, tak bych volil pokojovou anténu. Výběr je velký, tak těžko radit konkrétní typ. Já často vídám na oknech tu viz odkaz a zdá se být univerzální. Nebo se tam na těch stránkách podívejte po nějaké jiné. Zdravím!

hofisat.cz/... hofisat.cz/...

111®

on by ten drátek asi vyhověl ale potřebuje "protiváhu" tedy druhý drátek který jde na kostru.

Myslím, že tomu drátku stačí jako protiváha bohatě ten vlastní tuner.

Jinak záleží jak vzdálené vysilače chcete chytat, FM vysílání neni primárně určeno na dálkový příjem a v mnoha případech stačí ten drátek.

olaf71*
hodnocení

0x
pokud máš anténu na televizi, tak na konec koaxu stačí dát účastnickou zásuvku TV/R a z toho kabelem do receiveru. eltasat.cz/...
ben®

Dobrý den, dovolím si nesouhlasit. Ten odkaz je normální "krabička" pro společnou anténu např. v paneláku. Tam se dělí signál pro TV a R, ale pro digitální vysílání. Tazatel chce přijímat FM rádia, která nevysílají digitálně - nejsou v běžné nabídce v menu TV. Proto musí mít anténu pro FM příjem.

Takže to řešení s "krabičkou" nemůže použít. Zdravím!

doplněno 23.06.13 09:56:

Přesněji řečeno - pokud doma na stěně "krabička" již je, tak ano. Ale jenom samotná nepomůže.

doplněno 23.06.13 11:03:

olaf71 - budiž, pokud tam je dobrý signál FM a širokopásmová TV anténa, tak to asi hraje. Ale, u STA v paneláku snad byly potřeba antény dvě - jedna pro TV a druhá pro R. TV anténa není primárně určena svou konstrukcí pro příjem R. Záleží na tom, jaké příjmové podmínky a jakou TV anténu tam tazatel má.

olaf71*

nějak Ti nerozumím. já to tak mám. venku anténa (matrace), na koaxu tuhle krabičku, z ní kabel do TV a do receiveru (také Onkyo). rádio hraje

host*
hodnocení

0x

Tenký drátek visící někde vzadu je náhražková anténa pro AM (pro střední vlny, které se používaly od počátku někdy před šedesáti lety až do překonání kvalitou FM na velmi krátkých vlnách v posledních dvaceti letech, kdy už AM málokdo poslouchá).

Anténa pro FM má kruhový konektor - kroužek je jeden pól a kolíček uprostřed druhý pól, což vás nemusí zajímat, pouze musíte mít kabel s tímto konektorem, používá se stíněný koaxiální kabel (koaxiální = soustředný, uprostřed je drátek nebo lanko, kolem bílá izolace a na ní opředení jako punčoška po celé délce kabelu, která stíní živý vodič uprostřed před nechtěnými rušivými signály) a na konci bývá anténa pro FM. U přenosných přijímačů (nebo u autorádií) tak zvaná prutová anténa, která je připojena na živý vývod kabelu. Možná by stačila. U některých televizních přijímačů se používá pokojová anténa ze dvou prutů a kabelem, ale má trochu jiný konektor.

Anténní konektor pro FM se někdy zkouší tak, že se u zapnutého rádia dotkne doprostřed konektoru drátkem, nebo šroubováčkem, nebo někdy stačí na konektor přiložit prst.

A vlastně... nemáte doma (panelák?) zásuvku společné televizní antény (STA)? Připojte se na ní a bude vám to hrát k plné spokojenosti.

martinhajek*
Ne, ten "drátek" je náhražková anténa na VKV-FM. Výrobci tunerů ji občas přibalují, připojuje se právě do samčího IEC konektoru na tuneru.
Anténa na AM vypadá jinak, většinou je to rámeček se smyčkovou anténou, připojuje se k tuneru symetrickou dvoulinkou nebo kroucenými vodiči.
host*

martinhajek: máš pravdu, odpovídal jsem špatně. Vlezl jsem za rádio a na AM je fakt rámeček a visící ocásek drátku s dutinkou do konektroru IEC je fakt na FM. Omlouvám se za špatnou odpověď, pravdu máš ty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]