Nejste přihlášen/a.
je dobrá klimatizace (mobilní) do bytu tedka v těch vedrech? váš názor nato...děkuji
Urcite je to dobra vec, nicmene. Za luxus si clovek priplati. A to nejen za cenu energie. Cim kvalitnejsi a automatictejsi klimatizace, tim vyssi provozni naklady. Taky je u mobilky dulezite, ze musi mit vyvod tepleho vzduchu ven, takze vymyslet jak utesnit treba okno, do ktereho vlozime vyfukovou trubici.
Ja verim ze nekterym se to zda zbytecnost. Ale ja prave ted mam u sebe nejakych 27°C. Zkuste se v tom vyspat.
Jinak pokud to neni tak urgentni, doporucuju studenou sprchu a tu opakovat. Pak zalehnout a usnout.
Misto provoznich nakladu, ma byt porizovaci naklady.
doplněno 17.06.13 21:07:repkin: pri vsi ucte. V egypte maji docela fajn vzduch, Ne jako tady. 100% hotelu jsou chlazeny klimatizacemi, domy maji take sve klimatizace. Co se tyce pracovniku v horkych provozech, tak vim jake to je. Ale je to jejich prace. Predstav si hutnika, ktery prijde z pece domu, a doma ma skoro stejne horko jako na provoze.
Mimochodem tohle je proste diskuze o cloveku, ktery se doma chce citit dobre. A neni o tom cely nas zivot? Aspon doma si odpocinout? Jen davam radu. Nekritizuju lidi co klimatizaci nechcou. Ale taky nevim proc kritizovat lidi co o ni zajem maji. ver mi ze kdybys ji mel doma, ozelis i ty penize. A porad jeste nemluvim o rozezranosti lidi, kteri si ji koupi jen kvuli mode. Ti me nezajimaji.
Mimochodem je devet hodin vecer a ja mam ve sve loznici rovnych 30°C.
Budu upřímný , klimatizace žere opravdu hodně elektrické energie (nepatřím k nějakým ekopošukům co by kvůli usporám vyměnily všechmy žárovky v domě aby ušetřily za rok pár korun) ale klimatizace žere opravdu , opravdu a když říkám opravdu hodně. Skvělá náhrada klimatizace je stropní ventilátor , a využijete jej i v zimě , v zimě dům zahřeje a v létě zchladí (souvísí s prouděním vzduchu) nevěřte si ale venku bylo dnes podle meteostanice 31°C s vypnutým ventilátorem bylo v obývacím pokoji skoro 27°C - se zapnutým stropním ventilátorem příjemných 21°C (náklady téměr nulové)
Ano klimatizace je relativně dost nakladna ale to mobilní o dost víc ta hadice kterou to vyfukuje teplý vzduch je niak neizolovaná a sráží to dost učinost a pochybuju že doma někdo vymejšlí něaký utěsnění okna...
když už klimu tak klasickou nastěnou... luxus stejný nebo lepší, o dost lepší učinost tudíš menší naklady na provoz a která mobilka vám v zimě i zatopí?
Mam to doma a vim o čem mluvim
Kdo si myslí že s mobilkou ušetří tak neušetří
při nákupu to tak vypadá ale potom to naskáče...
a k tomu nejsou schopný dosáhnout větších výkonu jak nástěné
takže celý byt třeba 3+1 to nedokáže...
Zdali klimu či nikoliv je jen na každém z nás. Jen si dovolím upozornuit na technický problémek. Pokud použijete typ klimatizace, že v místnosti dokáže uchladit vzduch a teplo výfukem žene pryč, třeba oknem, či do komínu, není to dobrý způsob.
Páč ten teplý vzduch co to žene mimo místnost musí být nahrazen jiným vzduchem. Jak se dostane do bytu? Netěstností dveří oken atd. Takže se nasaje ten teplý vzduch z okolí. Určitě je OK, když máte nasávání ze studené místnosti, ale to asi nenajdete v domě.
Závěr, ochladíte kbelík vzduchu, teplo (další kbelík) vyženete ven a nasajete vzduch od někud (dva kbelíky).
Je to zhruba tak?
Je to ale lepší, jak drátem do oka...
Zde na pracovišti běží klima, která vhání do objektu studený vzduch. To je správná klima.
Zdravím Milana, .. ano teoreticky máš jistě pravdu, ale venku je pořád kolem 34 a v bytě je kolem 26, když není klima ( jen rolety) a 22 když je zapnutá klima. Takže teorie, že jeden kýbl vyženu a stejný nasaju má zádrhel, i když fyzikálně je to tak. V každém případě, děj se jak děj, výsledek je příjemný chládek.
Ještě , že nějaký rejpal nenapsal, že vzniká podtlak.
Klima běží od 16.00 do 22.00 kdy se jde spát a do postelí k TV. DO rána je příjemně, ale cca v 20.00 se otevřou všechny okna, aby se vyměnil vydýchaný vzduch.
Ke klimám. Mobilní klimatizace neezistuje. Je to vlastně jen ochlazovač vzduchu na principu odpařování vody. Tady opravdu vytlačujete vzduch ven. Ale opět. Nedokáže ochladit vzduch z 34 na 25, ale 29 udělá.
Nástěnná klima je opravdu mražený vzduch na principu ledničky, kde kompresí vzniká ledová směs, která vzduchem ochlazuje prostur. Horký kondenzát jde ven, kde se ochladí, stlačí a jde opět dovnitř, kde ochladí vzduch. Zde žádný vzduch nejde ven ani dovnitř. Je to chlazení vzduchu.
Klimatizace jak píše Milan, je opravdu něco jiného. Jde o klimatizování vzduchem z venku, tedy hlavně čerstvým nevydýchaným, ktery prochází čistící mechanikou, filtrací prachu atd, a klimatizuje prostory, kde nejsou okna. Pokud klimatizuje místa, kde jsou okna ztrácí smysl, ale je to jen natlačování čerstvého vzduchu ( do TESCA ), aby zde lidé neomdlévali bez kyslíku, ale zároveň se může nahánět chladný vzduch, ale to už je na urovni pokojové klimatizace, která není klimatizaci, ale pouze ochlazovačem vzduchu.
.
Závěr je ale tento: ať je to jak je to, venku je 34 ( včera 38 na stěně s klimou) ale za stěnou, uvnitř bytu mám 24 stupňů.
Je na každém, zda se mu investice vyplatí. Pokud jde o jeden den, nedoporučuji. Pokud jde o pul prázdnin, je to velmi příjemné.
Jak píše Milan, lepší jak drátem do oka ...
doplněno 19.06.13 08:50:Ještě bych doplnil a zkusil vytlačit jednu fámu.
Klimatizace které vidíme na firmách, prodávají se za 10-15.000 v baumaxech a jinde a které montují firmy pracují na obdobném principu:
NANASAVAJI vzduch v venku! Je to fáma, laická uvaha!
TO venku je klasické chlazení jako máte každý za ledničkou a mražákem. S tím rozdílem, že je tam ventilátor, aby rychle ochladil horké trubky, které jako jediné jdou ven dirou ve zdi. Krom dvou dtubek s plynem jde ven i kabel na elektriku na ventilátor. JINAK opravdu NIC.
Vzduch se v byte také v podstatě klasicky nenasává, ale funguje jako běžný ventilátor od vietnamců, s tím rozdílem, že nemá 3 nebo 5 lopatek jako letadlo, ale 30-100 lopatek jako parník. Z horní částí vnitřní části klimy nabírá vzduch a jen ho spodkem nebo spíše bokem vyfoukne. Nic víc ten díl co je v bytě ani moc nedělá. U ventilátoru jsou trubky, jako kdysi byly vidět v mražákách ( i dnes jsou vlastně vidět někdy) a ty trubky jsou pod velkým tlakem podchlazeny, letové jako v mražáku, ale bez námrazy. Vzduch přes ně fouká a tím se chladí. System chlazení nebudu popisovat. Komprase vytváří tlak, chlad, přechody tepla .. fyzika ... ohřátí trubek .. nezáživné.
Takže vzduch z bytu zustavá v bytě, nic se nenasává z venku. Výhoda proti prumyslové klimatizaci. Když je venku smrad, dým, do bytu vám nepujde, nebot se nenasává!
Nevýhoda, je že pokud jste v bytě 1+1 čtyřitak máte vydýchaný vzduch + teplo a je nutno vyvětrat. Ale to není žadna tragedie. 5 minut otevřené okna večer, ne na slunku a kyslík je zpět.
Je pravdou, že klima stála 13 a mobilní takyasi 11, ale to už je asi 5 a 8 let. Je pravdou, že se vám protočí elektroměr .. ale mmnt, kouknu na spotřebu ... ta moje mobilní ma spotřebu 530 w. Jinými slovy mě stojí 6 korun za dvě hodiny. To opravdu rád přežiju. Venkovní má bohužel, pokud si pamatuji asi 1300W na chlazení a 2000 W na zimní ohřívání ( což je taky super věc )
fidonete, zdravím,
jasně že by za chvilku šlo o detaily a šťourali.
Když uvedu příklad, když jsem zkoušel uchladit skladiště, běžela klimoška krásně, vzduch z hadice foukal teplý, že bych mohl ohřívat vodu. Jistě že to snížilo i teplotu v místnosti. Ale nic moc, páč z vedlejší místnosti se musel dostat vzduch (teplý) do oné místnosti. kdybych mohl nasávat vzduch od jinud, z jiné studené místnosti či sklepa, bylo by to OK.
V práci máme klasickou klimošku na baráku venku, a do místnosti se vhání studený vzduch. Takže nemá odkud by do kanclu táhl teplý vzduch.
Ale milan píše o mobilní klimatizaci, takové ty věci na kolečkách s chobotem do okna jako třeba toto delonghi.com/... a ty skutečně dělají podlak, pro ochlazování horké části tepelného čerpadla se vzduch nasává vevnitř a vyfukuje ven, čili logicky nutně vzniká podtlak a tedy i nasávání vzduchu z venku. to celkem funguje, když se sluncem přes den místnost rozpálí a k večeru se ochladí řekněme na 25, tak to takových 20 udělá, záleží na dost faktorech.
Ano mobilní klimatizace je možná zavádějící termín, protože ten chobot musí být vyústěn ven, ale tak se tomu prostě říká.
Ochlazovač je taková ta věc, co se do toho dá led a vzduch se přes něj prohání, jak se led mění na vodu a voda v páru a přeměna skupenství teplo odebírá ze vzduchu, ale za cenu zvýšení vlhkosti, což je dost nepříjemné. To je skutečně produkt úplně k ničemu.
Natlačování čerstvého vzduchu z venku není klimatizace, ale ventilace nebo obecně vzduchotechnika, my to v kancelářích máme i když máme okna.
Ideál je samozřejmě normální klima jednotka vevnitř, jednotak venku a mezi nimi proudí pouze chladivo, ne všude to ale z různých důvodů jde dát. A díky převládající konstrukci oken, která v této oblasti zcela převládá nejdou použít v americe celkem běžné okenní jednotky.
Dobrý den, vidím že toho hodně víte o klimatizacích chtěla bych se zeptat na nějakou splitovou, ne moc drahou, kterou byste mi doporučil? Je možná montáž bez odborníka? Manžel je dost šikovný
děkuji Šárka
Až takovou vymyslíte, dejte vědět, necháme to patentovat a budem milionáři.
majsterjoe při vší úctě, nejste jediný, co mají říkat lidi v Egyptě apod. nebo chlapi co dělají na pecích ve sklárně a mají tam mnohem víc a musí tam dělat...
doplněno 17.06.13 21:13:Věřte mi, že bych jí domu nechtěl. Nikoho nebudu přesvědčovat, pokud jí chce, aby si ji nekupoval. Ale máme ji v práci ve všech autech a za celou dobu co pracuju jsem jí já osobně zapnul jako řidič tak maximálně 5x a to ještě v době kdy pršelo a tak nešlo jinak odmlžit okno.
Jinak tedy pro tazatele:
doplněno 18.06.13 19:25:
Největší problém s klimatizací, myslím tedy mobilní, který jsem si neuvědomil, je odvod teplého vzduchu, jak klimatizace chladí, tak musí také odvádět teplý vzduch, v naší hospodě jsem to těžce řešil průduchem přes okno, ale v paneláku to jde ztuha. Teď samozřejmě nemám na mysli stacionární klimatizace, tam už to musí být vše promyšleno, a pak to funguje. A hlavně uzavřený prostor, jinak nemá smysl chladit.
Tady u PC mám za zády mobilní klimu, už asi 10 let. Vedle v obyvaku mám nástěnnou. Nemohu si to vynachválit. Vloni jsem si pořídil jednu i na chalupu, a posílen zkušenostmi a odvahou, jsem si koupil tu "instantní". Sám dovezu, sam přišroubuji a sám zapojím. Nemá to chybu. V dnešním 44 st.vedru chodím, v letních teplákách a triku, a příjemný vzduch je lepší než myslet na to, že mi to sežralo 50 korun za provoz. Kolik takových horkých dnů máme? Takže každý večer to běží tak hodinku, at je přijemné spaní, a dnes to běželo 5 hodin. Za těch pár drobných to rozhodně stojí a plně doporučuji. Na hloupou otazku co s hadicí s teplým vzduchem jen řeknu .. logicky ven z bytu. Na to stačí větrací otvor ve zdi, kterým se odvod vzduchu provede.
doplněno 18.06.13 11:56:kolik 30 v bytě? tak to máte asi klimatizaci na prdlačky. Než jsem měl klimu, tak jsem si pořídil rolety a i tam už byl pokles proti venku kolem 10 stupňů. Tedy když bylo venku 35, tak v byte 25, s klimou klidně 21, ale ono stačí mít v tomto počasí 24 v bytě. Na 40metru plochy bytu mám jednu na zdi a jednu mobilní, a je chládek všude.
mobilni o nicem , kraval , zere , fuka jak diva a jeste musi mit hadicu ven /nejlepe jak meni okna dat ji pod parapet , do kominu, nebo otvor skrz zed/. ta na stenu je fakt super , v zime topi , v lete chladi , ale zas pro 3+1 musi byt jednotka ve vsech mistnostech a vnejsi je venku , neresis , ale odvod kondenzatu a hlavne na porizeni je total draha. Jinak je to i podle toho jaky mas elektricky tarif , pokud mas primotopy tak mas levnejsi , pokud obycejny tarif tak se total prodrazi.
doplněno 18.06.13 09:50:jinak u auta to je uplne neco jineho , tam ta spotreba paliva poskoci jen o cosik a klimatizujes o dost mensi prostor nez v byte , jinak v aute je to fakt super , auto bez klimy v techto paracich jak je 35 je opruz , je to pasivni bezpecnost , pri jizde mas zavrene okna , takze ti nenafuka do usi a neslysis ten hnusny zvuk vetru , jen se samozrejme nesmi nic prehanet a pred koncem jizdy vypnout klimu at se trochu srovna teplota
Mobilní sem si koupil loni a použil to asi čtyřikrát. Kromě toho, že je dost hlučná (zejména kompresor) je zásadní problém nasávání vzduchu pro odvod tepla uvnitř a odvod ven. Tím vzniká podtlak a dovnitř se dostává vzduch z venku, schladila mi teplotu jen o několik stupňů proti venku. Když se to snažíte utěsnit, tak zečne hvízdat meluzína ve dveřích apod. Když to utěsníte dokonale, tak nejspíš přestane fungovat a bude hrozit přehřátí, protože to teplo se ven odvést prostě musí. Nechápu, že se to nevyrábí se dvěma choboty, kde by ten druhý sloužil pro sání. Rozhodně to nemůžu doporučit.
Všude, kde to lze nainstalovat bych rozhodně doporučil split klimatizaci. Každopádně základem by mělo být zabránění vnikání tepla do bytu zvenčí, což se děje zejména přes okna, pomocí veknovních rolet nebo fólií a větrat až když venkovní teplota klesne pod tu vnitřní. Bez toho bude potřeba velký výkon klimatizace, její vysoká spotřeba a aby se to uchladilo budete sedět v ledovém průvanu.
Pokud máte tu možnost tak si kupte klasickou klimatizaci v horbachu mají i za 10 tis a bohatě stačí... známí ji mají v bytě 3+kk mají ji v obýváku na stěně venkovní jednotku na balkoně a jsou "happy"... a odkapávající vodu využívají jako závlahu truhlíku s bylinkami. Jinak my doma máme taky klasickou klimatizaci sice větší ale taky split - velká krabice venku a v domě máme rozvedené 4 vnitřní jednotky a neslyšíte z toho skoro žádný hluk... Enegrgie no co si budeme nalhávat je to energeticky náročnější stroj ale ne zase tak aby vás vychladil na maximum. V zimě když teptota klesne pod nulu tak se sní ještě dá trošku topit nebo použít jako dotemperování. Tu "mobilní" klimatizaci bych nekupoval cenově to vyjde na stejno jako tá dělená z horbachu... U M. klimatizace musíte někaam vyvést hadici s teplým vzduchem a ještě tam máte ultimátum a to že délka hadice se nesmí prodlužovat aby nedošlo k přehřátí kompresoru... za druhé je to hlučné - neusnete při tom.
Dělená klimatice je taky dobrý prachový filtr protože to co zachytí z místnosti prachu a všecho saj***** to by se člověk divil. Ale zase si uvědomte že si nekupujete mrazák tedy že klimatizace vám nebude foukat vzduch extra ledoví ikdyž to umí, optimální rozhraní teplto je že ve vyklimatizované místonosti máte o 5°C méně než venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.