Nejste přihlášen/a.
Vlastním dva kinofilmy se spotřebou do dubna 2014. Nechal jsem je omylem (ještě zabalené v obalu) na slunci na pár hodin. Krabička ve kterých byly kinofilmy byla opravdu nahřátá. Hrozí že se mi kinofilm vymaže? Ještě jsem přes nej nic nefotil
Teplota zvyšuje zrno až při vlastním zpracování (samo o sobě se zrno nezvětší, zrnitost filmu se zvyšuje až při tvorbě kovového stříbra při vyvolání) a navíc hlavně u černobílého klasického filmu u barevného se vyší teplota ani použít nedá než ta správná, všeobecně dnes používaný proces C-41 se musí provádět s přesností 0,1ºC jinak je negativ zcela nepoužitelný.
Myslím, že teplo působící na neexponovaný film mu nějak obzvlášť neublíží, ale rozhodně mu podstatně zkrátí expirační dobu. Takže co nejrychleji exponovat a nechat zpracovat. Na neopakovatelné záběry radši nepoužívat.
Že by se nenafocený film "vymazal" nehrozí (co by se taky mělo mazat?) - ale mohlo dojít ke ´slepení´ svitku - pak případně hrozí mechanické problémy ve foťáku (od potrhání emulze po nemožnost převíjení) a nebo k chemické degradaci fotocitlivé vrstvy (zejména změny barevného podání).
Každopádně bych film použil, ale ne na ´neopakovatelné´ záběry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.