Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělám si doma automatické otevírání slepic. Přikládám schéma, podle kterého se řídím. Poraďte mi prosím jaké relátko použít pro přehazování směru točení motoru. Motor je na stejnosměrných 12V. Předem děkuji.
Hejkale, takhle neeee
Relé na AC se pro DC nepoužívají kvůli tomu, že nejsou odolná vůči vzniku el. oblouku, který opaluje a ničí kontakty. Je potřeba použít relé přizpůsobené na spínání stejnosměrného proudu, v tomto případě tzv. automobilové. Problém je jen v tom, že tato relé mívají jen jeden kontakt a bude tedy třeba použít 4, ale při této ceně by to neměl být problém.
A samozřejmě je třeby myslet na to, že 12 (resp 11-cca. 15) V má být až za usměrňovačem, transformátor by tedy měl mít jmenovité napětí cca. 9-10 V a proud dostatečný pro ten motorek.
doplněno 13.06.13 18:43:Spínací kontakty AC relé se rozhodně nedají použít na DC (resp. ano, ale jen na mnohem menší napětí a/nebo proud, kdy ještě nevzniká oblouk).
Co se týče rozlišení, na relé by tyto parametry měly být napsány.
Mám tu relé DY323D12 a označení na něm je:
5A 250VAC
5A 30VDC
cívka spíná při 9 V, snese tedy asi (nepamatuji si to) až 12. A maximální spínací napětí 250 V DC je tedy podle všeho využitelné až do cca. 0,4 A (stejný poměr jako napětí při 5 A).
S tebou odkazovanými relátky to tedy bude podobné - a vzhledem k tomu, že nevíme, jaký proud odebírá ten motor, je vždy lepší nechat si rezervu a spínač (jakýkoliv) předimenzovat, v tomto případě to znamená použít 4 automobilová relé.
doplněno 13.06.13 21:45:No jo, toho jsem si nevšiml. Já bych před to relé dal nějaký univerzální zdroj, něco jako toto.
doplněno 14.06.13 16:25:Až teď jsem si všiml, že ve schématu jdou dva kontakty přepínací, takže tam patří ne odkazovaná relé, ale třeba toto.
No, jde o to, jaký výstup mají ty spínací hodiny. Hádám že 230V a tedy cívka relátka by měla být na tohle (střídavé) napětí konstruovaná. Jeho spínací kontakty by měly snést proud cca 3 až 5A, což je u většiny typů splněno. Vzniku oblouku na kontaktech bych se při spínaném napětí 12V nebál.
Nevím jestli byste neměl svěřit konstrukci obvodu s nebezpečným síťovým napětím někomu zkušenějšímu, popř. nechal upravit spínací hodiny na napájení malým napětím (napájet ze stejného trafa jako motor), aby se nemuselo tahat 230V až k relátku do kurníku (použít relé s cívkou 12V stejnosměrných místo 230V střídavých).
doplněno 13.06.13 21:52:Relé s cívkou pro 230V střídavých: gme.cz/...
Relé s cívkou pro 12V stejnosměrných: gme.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.